Pietre în vezica urinară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pietrele la vezica urinară sunt mase dure de minerale din vezica urinară. Acestea se dezvoltă atunci când mineralele din urina concentrată se cristalizează și formează pietre. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când aveți probleme cu golirea completă a vezicii urinare.

Pietrele mici la vezica urinară pot trece fără tratament, dar uneori pietrele la vezica urinară necesită medicamente sau intervenții chirurgicale. Lăsate netratate, pietrele la vezica urinară pot duce la infecții și alte complicații.

Simptome


Uneori, pietrele la vezica urinară – chiar și cele mari – nu cauzează probleme. Dar dacă o piatră irită peretele vezicii urinare sau blochează fluxul de urină, semnele și simptomele pot include:

  • Dureri abdominale inferioare
  • Durere în timpul urinării
  • Urinare frecventă
  • Dificultate la urinare sau întreruperea fluxului de urină
  • Sânge în urină
  • Urină tulbure sau neobișnuit de închisă la culoare

Pietrele la vezica urinară se pot dezvolta atunci când vezica dvs. nu se golește complet. Acest lucru face ca urina să devină urină concentrată. Urina concentrată se poate cristaliza și poate forma pietre.

Unele infecții pot duce la apariția pietrelor la vezica urinară. Uneori, o afecțiune subiacentă care afectează capacitatea vezicii urinare de a reține, stoca sau elimina urina poate duce la formarea de pietre la vezică. Orice material străin prezent în vezica urinară tinde să provoace pietre la vezica urinară.

Cele mai frecvente afecțiuni care cauzează pietre la vezica urinară:

Mărirea glandei prostatice. O prostată mărită (hiperplazie benignă de prostată, sau HBP) poate provoca pietre la vezica urinară la bărbați. O prostată mărită poate obstrucționa fluxul de urină, împiedicând vezica urinară să se golească complet.
Nervi afectați. În mod normal, nervii transmit mesaje de la creier la mușchii vezicii urinare, dirijând mușchii vezicii urinare să se strângă sau să se elibereze. Dacă acești nervi sunt afectați – în urma unui accident vascular cerebral, a unei leziuni la nivelul măduvei spinării sau a unei alte probleme de sănătate – este posibil ca vezica urinară să nu se golească complet. Acest lucru este cunoscut sub numele de vezica urinară neurogenă.


Alte cauze posibile ale pietrelor la vezica urinară includ:

  • Inflamația. Inflamația vezicii urinare, cauzată uneori de infecții ale tractului urinar sau de radioterapie la nivelul pelvisului, poate duce la apariția pietrelor la vezica urinară.
  • Dispozitive medicale. Cateterele vezicale – tuburi subțiri introduse prin uretră pentru a ajuta urina să se scurgă din vezica urinară – pot provoca pietre la vezică. La fel pot face și obiectele care migrează accidental în vezică, cum ar fi un dispozitiv contraceptiv sau un stent urinar. Cristalele minerale, care mai târziu devin pietre, au tendința de a se forma pe suprafețele acestor dispozitive.
  • Pietre la rinichi. Pietrele care se formează în rinichi nu sunt la fel ca pietrele din vezica urinară. Ele se dezvoltă în moduri diferite. Dar pietrele mici de la rinichi pot să coboare pe uretere în vezica urinară și, dacă nu sunt expulzate, pot să se transforme în pietre la vezica urinară.

Prevenție


Pietrele la vezica urinară sunt, de obicei, cauzate de o afecțiune subiacentă care este greu de prevenit, dar puteți scădea șansele de apariție a pietrelor la vezica urinară urmând aceste sfaturi:

Spuneți medicului despre simptome urinare neobișnuite. Diagnosticul și tratamentul precoce al unei prostate mărite sau al unei alte afecțiuni urologice poate reduce riscul de a dezvolta pietre la vezică.
Beți multe lichide. Consumul mai multor lichide, în special apă, poate ajuta la prevenirea pietrelor la vezica urinară, deoarece lichidele diluează concentrația de minerale din vezică. Cantitatea de apă pe care ar trebui să o beți depinde de vârsta, mărimea, starea de sănătate și nivelul de activitate. Întrebați medicul care este cantitatea potrivită de lichide.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend