Pilula contraceptivă poate reduce riscul de diabet de tip 2 la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC), relevă un studiu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un studiu condus de Universitatea din Birmingham a dezvăluit pentru prima dată că pilula contraceptivă poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu peste un sfert la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC).

Rezultatele cercetării arată, de asemenea, că femeile cu SOPC au un risc dublu de a dezvolta diabet de tip 2 sau prediabet (disglicemie) – subliniind nevoia urgentă de a găsi tratamente pentru a reduce acest risc.

Pe lângă riscul de diabet de tip 2, SOPC – care afectează 10% dintre femeile din întreaga lume – este asociat și cu o serie de alte afecțiuni pe termen lung, cum ar fi cancerul endometrial, bolile cardiovasculare și boala ficatului gras fără alcool (NAFLD).

Simptomele SOPC includ perioade neregulate sau absența menstruației, ceea ce poate duce la probleme de fertilitate, iar multe dintre ele suferă de creștere nedorită a părului (cunoscută sub numele de “hirsutism”) pe față sau pe corp, căderea părului pe scalp și piele grasă sau acnee. Aceste simptome sunt cauzate de nivelurile ridicate de hormoni numiți androgeni din sângele femeilor cu SOPC.

De asemenea, femeile cu SOPC se luptă adesea cu creșterea în greutate, iar celulele din corpul lor sunt adesea mai puțin receptive la insulină – hormonul care permite organismului să absoarbă glucoza (zahărul din sânge) în celule pentru energie. Acest răspuns redus la insulină poate duce la niveluri ridicate de glucoză în sânge și poate determina organismul să producă mai multă insulină, ceea ce, la rândul său, determină organismul să producă mai mulți androgeni. Androgenii cresc și mai mult nivelul de insulină – conducând la un cerc vicios.

Echipa de oameni de știință condusă de Universitatea din Birmingham a efectuat două studii pentru a identifica, în primul rând, riscul de apariție a diabetului de tip 2 și a prediabetului la femeile cu SOPC și, în al doilea rând, pentru a investiga impactul utilizării contraceptivelor orale combinate, denumite adesea “pilula”, asupra riscului de apariție a diabetului de tip 2 și a prediabetului la femeile cu SOPC. Pilula este adesea administrată femeilor cu SOPC pentru a îmbunătăți regularitatea sângerărilor menstruale.

Utilizând înregistrările medicilor de familie din Marea Britanie ale 64.051 de femei cu SOPC și 123.545 de femei de control fără SOPC, aceștia au efectuat mai întâi un studiu de cohortă de mare amploare bazat pe populație pentru a analiza riscul de diabet de tip 2 și prediabet. Aceștia au constatat că femeile cu SOPC prezentau un risc dublu de diabet de tip 2 sau prediabet, în comparație cu cele fără SOPC. De asemenea, au identificat hirsutismul (creșterea excesivă a părului) – un semn clinic al nivelurilor ridicate de androgeni – ca fiind un factor de risc semnificativ pentru diabetul de tip 2 și prediabetul în rândul femeilor cu SOPC.

Pentru a investiga impactul pilulei asupra diabetului de tip 2 sau a prediabetului, cercetătorii – printre care se numără și experți de la Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății RCSI – au efectuat apoi un alt studiu de control de caz imbricate pe 4.814 femei cu SOPC. Oamenii de știință au constatat că utilizarea contraceptivelor orale combinate a redus cu 26% șansele de apariție a diabetului de tip 2 și a prediabetului la femeile cu SOPC.

Cercetătorii din spatele studiului, publicat astăzi în revista Diabetes Care, intenționează acum să efectueze un studiu clinic pentru a dovedi în continuare concluziile lor, în speranța că acestea vor conduce la schimbări în politica globală de sănătate.

Știam din studii anterioare, de mai mică amploare, că femeile cu SOPC prezintă un risc crescut de diabet de tip 2. Cu toate acestea, ceea ce este important în legătură cu cercetarea noastră este faptul că am reușit să furnizăm noi dovezi dintr-un studiu foarte mare bazat pe populație pentru a arăta pentru prima dată că avem o potențială opțiune de tratament – contraceptivele orale combinate – pentru a preveni acest risc foarte grav pentru sănătate.”

Wiebke Arlt, co-autor principal al studiului și profesor, director al Institutului de Metabolism și Cercetare a Sistemelor, Universitatea din Birmingham

Coautorul primului autor, Dr. Michael O’Reilly, Health Research Board Emerging Clinician Scientist și profesor asociat clinic la RCSI University of Medicine and Health Sciences, a adăugat: “Am emis ipoteza că pilula reduce riscul de diabet prin atenuarea acțiunii androgenilor. Cum funcționează acest lucru? Pilula conține estrogeni care cresc o proteină din sânge numită globină de legare a hormonilor sexuali (SHBG). SHBG se leagă de androgeni și, astfel, îi face inactivi. Astfel, dacă se ia pilula, SHBG crește. Acest lucru scade cantitatea de androgeni activi, nelegate, scăzând impactul acestora asupra insulinei și a riscului de diabet.”

Coautorul primului autor, Anuradhaa Subramanian, tot de la Universitatea din Birmingham, a adăugat: “Având în vedere că una din 10 femei suferă de SOPC, care este o tulburare metabolică pe tot parcursul vieții, este incredibil de important să găsim modalități de a reduce riscurile de sănătate asociate acesteia.”

Co-autorul principal, Krish Nirantharakumar, profesor de știință a datelor de sănătate și sănătate publică la Institutul de Cercetare Aplicată în Sănătate al Universității din Birmingham, a adăugat: “Este important faptul că datele noastre evidențiază faptul că femeile cu greutate normală cu SOPC au prezentat, de asemenea, un risc crescut de diabet de tip 2 și prediabet. Acest lucru este paralel cu constatarea noastră anterioară privind riscul crescut de NAFLD la femeile cu greutate normală cu SOPC, contestând și mai mult ideea că complicațiile metabolice legate de SOPC sunt relevante doar în contextul obezității. Aceste date sugerează că, mai degrabă decât obezitatea în mod izolat, factorii specifici PCOS, inclusiv excesul de androgeni, stau la baza riscului metabolic crescut.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend