Poate duce vaccinarea COVID-19 la complicații neurologice?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Majoritatea țărilor din întreaga lume au pus în aplicare campanii de vaccinare pe scară largă pentru a-și proteja cetățenii împotriva coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2). Deși aceste vaccinuri sunt în cea mai mare parte bine tolerate, ele provoacă efecte secundare ușoare până la moderate la unii pacienți. În ultima vreme, au existat mișcări antivaccin în întreaga lume, multe dintre acestea făcând referire la efectele adverse ale vaccinurilor.

Context

În mod normal, rapoartele de caz unic, seriile de cazuri sau studiile de înregistrare raportează efectele secundare, în timp ce investigațiile sistematice, transnaționale, multicentrice și postcomercializare sunt rareori realizate. Această lipsă de informații publicate cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor duce la rezistență și la rezerve față de vaccinare în anumite părți ale populației unei anumite națiuni.

Efectele secundare neurologice raportate ca urmare a vaccinării împotriva SARS-CoV-2 sunt, în general, ușoare, autolimitate, de scurtă durată și controlabile. Cu toate acestea, în câteva cazuri, aceste efecte secundare s-au dovedit a fi severe și ar putea necesita spitalizare sau internare în unități de terapie intensivă (ICU).

Un nou articol de analiză publicat în Acta Neurologica Scandinavica a discutat datele publicate pentru a determina tipul, frecvența, tratamentul și rezultatul efectelor secundare neurologice datorate vaccinării împotriva SARS-CoV-2. Constatările discutate în studiul actual au ajutat, de asemenea, să se determine dacă anumiți pacienți sunt mai predispuși la aceste efecte adverse, dacă acestea ar putea fi prevenite, și care ar fi managementul terapeutic cel mai adecvat.

Despre studiu


Studiul actual a implicat căutări de literatură în PubMed și Google Scholar cu termeni de căutare precum “vaccinare”, “anti-covidă”, “imunizare”, “efecte secundare”, “neurologice”, “reacții adverse”, “creier” și “nervi”. Datele au fost colectate din decembrie 2020 până în septembrie 2021.

Inițial, au fost găsite 62 de articole în PubMed și 4.580 de articole în Google Scholar. Cu toate acestea, majoritatea articolelor au fost respinse la citirea titlului sau a rezumatului.

Doar acele articole care au raportat în mod convingător efecte neurologice adverse au fost incluse în studiu. În plus, listele de referințe ale articolelor au fost, de asemenea, verificate pentru a determina dacă vreun articol corespundea criteriilor de selecție. În cele din urmă, 28 de articole au fost incluse în studiul actual.

Rezultatele studiului


Literatura de specialitate colectată a indicat faptul că efectele secundare neurologice asociate cu vaccinurile SARS-CoV-2 au inclus cefalee, mielită transversală, sindromul Guillain-Barre (GBS), paralizia nervului facial, tromboza sinusurilor venoase (VST), scleroza multiplă nou dezvoltată și neuropatia cu fibre mici. Dintre aceste efecte, cel mai frecvent efect advers a fost cefaleea, urmată de GBS, VST și mielită.

În cele mai multe cazuri, durerile de cap au debutat la câteva ore după vaccinare și s-au rezolvat spontan după 48 de ore. Cu toate acestea, a fost raportată, de asemenea, o cefalee subacută care apare la opt zile post-vaccinare și care poate fi asociată cu VST.

Apariția SGB post-vaccinare s-ar putea datora mimetismului molecular. Vaccinurile SARS-CoV-2 induc imunizarea împotriva proteinei spike SARS-CoV-2 care se leagă de glicoproteina care conține acid sialic și gangliozidă de pe suprafața celulei. Prin urmare, reacția încrucișată a anticorpilor ar putea fi legătura cauzală dintre SGB și imunizarea SARS-CoV-2.

A treia cea mai frecventă complicație a vaccinării SARS-CoV-2 este VST, care poate provoca hipercoagulabilitate. A patra cea mai frecventă complicație este mielita.

Studiul actual a determinat, de asemenea, că efectele secundare neurologice pot apărea după administrarea oricăruia dintre vaccinurile disponibile. Cu toate acestea, mielita s-a dezvoltat predominant după administrarea vaccinului AstraZeneca (AZV).

Concluzie


Luat în ansamblu, studiul actual discută efectele secundare asociate vaccinurilor SARS-CoV-2 care au fost susținute de diverse studii. Profesioniștii din domeniul sănătății, în special neurologii, ar trebui să fie atenți la pacienții care au fost supuși vaccinării SARS-CoV-2. Mai mult, acești lucrători din domeniul sănătății trebuie să fie vigilenți pentru a recunoaște orice efecte secundare timpurii și să le trateze imediat și eficient.

Studiul actual are o limitare, și anume că nu toți pacienții care au avut efecte secundare au fost incluși în studiu. Pacienții care au avut efecte secundare mai ușoare sau nedetectabile nu au fost incluși în studiu.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend