Poate un microb periculos să ofere un nou mod de a reduce durerea la tăcere?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu arată că o toxină din microbul care provoacă antraxul poate reduce la tăcere mai multe tipuri de durere la șoareci. Cercetătorii au descoperit că toxina țintește celulele care detectează durerea pentru a modifica semnalizarea și a bloca durerea. Pornind de la această descoperire, cercetătorii au proiectat un vehicul proteic al antraxului pentru a administra diferite tipuri de tratamente în receptorii durerii și pentru a modula funcția celulelor nervoase. Descoperirile pot contribui la conceperea unor terapii care să vizeze selectiv fibrele care detectează durerea fără efectele sistemice generalizate ale opioidelor și ale altor analgezice.

Antraxul are o reputație înfricoșătoare. Cunoscută pe scară largă pentru faptul că provoacă infecții pulmonare grave la oameni și leziuni cutanate inestetice, deși nedureroase, la animale și oameni, bacteria antrax a fost folosită chiar și ca armă de teroare.

Acum, concluziile unui nou studiu sugerează că temutul microb are, de asemenea, un potențial benefic neașteptat – una dintre toxinele sale poate reduce la tăcere mai multe tipuri de durere la animale.

Cercetarea arată că această toxină specifică a antraxului acționează pentru a modifica semnalizarea în neuronii care detectează durerea și, atunci când este administrată în mod specific în neuronii din sistemul nervos central și periferic, poate oferi ușurare animalelor aflate în suferință.

Necesitatea de a extinde arsenalul terapeutic actual pentru gestionarea durerii rămâne acută, au declarat cercetătorii. Opioidele rămân cele mai eficiente medicamente împotriva durerii, dar au efecte secundare periculoase – mai ales capacitatea lor de a reconfigura sistemul de recompensă al creierului, ceea ce le face foarte dependente, și tendința lor de a suprima respirația, ceea ce poate fi fatal.

Într-o serie de experimente, cercetătorii au descoperit că toxina antraxului a modificat semnalizarea în celulele nervoase umane în vase și a făcut acest lucru și la animalele vii.

Injectarea toxinei în coloana vertebrală inferioară a șoarecilor a produs efecte puternice de blocare a durerii, împiedicând animalele să simtă stimulii mecanici și de temperatură ridicată. Este important de remarcat faptul că alte semne vitale ale animalelor, cum ar fi ritmul cardiac, temperatura corpului și coordonarea motorie nu au fost afectate – o observație care a subliniat faptul că această tehnică a fost extrem de selectivă și precisă în ceea ce privește direcționarea fibrelor dureroase și blocarea durerii fără efecte sistemice răspândite.

Mai mult, injectarea șoarecilor cu toxina antraxului a atenuat simptomele altor două tipuri de durere: durerea cauzată de inflamație și durerea cauzată de leziuni ale celulelor nervoase, adesea observate în urma unor leziuni traumatice și a anumitor infecții virale, cum ar fi herpes zoster sau zona zoster, sau ca o complicație a diabetului și a tratamentului împotriva cancerului.

În plus, cercetătorii au observat că, pe măsură ce durerea se diminua, celulele nervoase tratate au rămas intacte din punct de vedere fiziologic – o constatare care indică faptul că efectele de blocare a durerii nu s-au datorat unei leziuni a celulelor nervoase, ci mai degrabă au provenit din modificarea semnalizării din interiorul acestora.

Într-o etapă finală, echipa a conceput un vehicul purtător din proteine de antrax și l-a folosit pentru a livra alte substanțe care blochează durerea în celulele nervoase. Una dintre aceste substanțe a fost toxina botulinică, o altă bacterie potențial letală cunoscută pentru capacitatea sa de a modifica semnalizarea nervoasă. Și această abordare a blocat durerea la șoareci. Experimentele demonstrează că acesta ar putea fi un nou sistem de livrare pentru a ținti durerea.

“Am luat părți din toxina antraxului și le-am fuzionat cu încărcătura proteică pe care doream să o livreze”, a spus Yang. “În viitor, ne putem gândi la diferite tipuri de proteine pentru a livra tratamente țintite”.

Cercetătorii avertizează că, pe măsură ce lucrările avansează, siguranța tratamentului cu toxină trebuie monitorizată cu atenție, mai ales având în vedere că proteina antraxului a fost implicată în perturbarea integrității barierei hemato-encefalice în timpul infecției.

Noile descoperiri ridică o altă întrebare interesantă: Din punct de vedere evolutiv, de ce un microb ar reduce durerea la tăcere?

Chiu crede că o explicație – una extrem de speculativă, a adăugat el – ar putea fi aceea că microbii au dezvoltat modalități de a interacționa cu gazda lor pentru a-și facilita propria răspândire și supraviețuire. În cazul antraxului, acest mecanism de adaptare ar putea fi prin modificarea semnalizării care blochează capacitatea gazdei de a simți durerea și, prin urmare, prezența microbului. Această ipoteză ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care leziunile negre ale pielii pe care bacteria antraxului le formează uneori sunt în special nedureroase, a adăugat Chiu.

Noile descoperiri indică, de asemenea, noi căi de dezvoltare a medicamentelor, dincolo de terapiile tradiționale cu molecule mici care sunt concepute în prezent în toate laboratoarele.

“Aducerea unei terapii bacteriene pentru a trata durerea ridică întrebarea “Putem extrage din lumea naturală și din lumea microbiană pentru analgezice?””. a declarat Chiu. “Făcând acest lucru, putem crește gama și diversitatea tipurilor de substanțe la care ne uităm în căutarea de soluții.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend