Poate vaccinul anti-tuberculoză să protejeze împotriva COVID-19?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ratele de mortalitate ale Covid-19 sunt aparent mult mai scăzute în unele părți ale lumii. Ar putea fi cauza vaccinului împotriva tuberculozei pe care l-ați primit în adolescență?

Aceasta este una dintre interpretările unei investigații realizate de Aaron Miller și colegii săi de la Institutul de Tehnologie din New York. Studiul lor, publicat până acum pe platforma preprint medrxiv, compară ratele de mortalitate COVID-19 în țările cu și fără vaccinare universală BCG împotriva tuberculozei (TB).

Studiul a luat în considerare țările cu o populație de peste un milion de locuitori și a luat în considerare diferențele în ceea ce privește standardele de asistență medicală, clasificând țările în funcție de venitul pe cap de locuitor. Decesele la un milion de locuitori din fiecare țară au fost folosite pentru a determina dacă vaccinarea BCG a fost asociată cu mortalitatea Covid-19. Țările cu venituri mici au fost excluse pentru a evita prejudecățile cauzate de suspiciunea de subraportare a deceselor COVID-19 în aceste localități.

Conform analizei, țările cu venituri medii și ridicate care nu au un program universal de vaccinare BCG se dovedesc a avea rate de deces legate de COVID-19 semnificativ mai mari în comparație cu cele care vaccinează în mod curent. De asemenea, există un număr de 4 ori mai mare de infecții cu coronavirus raportate în țările care nu oferă BCG în mod obișnuit.

Efectul protector al vaccinării anterioare cu BCG asupra COVID-19, sugerează echipa, se manifestă mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Decesele legate de vârstă sunt mai mari, spun ei, în țările care au adoptat cu întârziere vaccinarea BCG.

Concluzia este că vaccinarea BCG la nivelul întregii populații ar putea, speculează autorii, să reducă purtarea COVID-19 și să contribuie la încetinirea răspândirii. Acestea fiind spuse, ei recunosc că nu știm dacă vaccinarea BCG cauzează în mod direct rezistența la COVID-19. Și chiar dacă o face, nu este clar nici cât timp este nevoie pentru a dezvolta această imunitate. În mod regretabil, răspunsul la aceste întrebări ar putea dura mai mult decât se așteaptă să dureze pandemia.

Cu toate acestea, descoperirile oferă o explicație pentru a explica diferențele dintre țări precum Italia – care au politici de izolare socială solide și stricte, dar care au totuși rate de mortalitate ridicate – și cele cu o distanțare socială mai puțin strictă, dar cu o mortalitate scăzută, precum Japonia: Italia nu a avut niciodată o politică BCG universală, în timp ce în Japonia aceasta este în vigoare din 1947.

Pe de altă parte, inegalitățile în materie de asistență medicală din țările analizate ar fi putut să influențeze rezultatele, la fel ca și diferențele în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor de distanțare socială și accesul la îngrijiri spitalicești eficiente, care nu sunt comparabile nici măcar între țările cu venituri medii înalte și cele cu venituri ridicate.

În general, aceasta este o corelație interesantă care merită explorată în continuare, dar ar trebui să interpretăm constatările cu prudență. Este necesar să se analizeze în continuare țările cu venituri mici care beneficiază de acoperire universală cu BCG pentru a stabili dacă această relație există și acolo în cazul celor cu boală severă. De asemenea, ar fi interesant de aflat cum influențează istoricul vaccinării BCG alți factori de risc cunoscuți pentru severitatea COVID, cum ar fi diabetul, fumatul și sexul masculin.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend