Potențiale ținte terapeutice ale hidrogenului pentru tratamentul COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Coronavirusul 2019 (COVID-19), cauzat de coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), a dus la pandemia globală actuală. Procesul fiziopatologic al COVID-19 este un răspuns inflamator excesiv la nivelul gazdei după infecția virală.

Au fost testate multiple terapii pentru a atenua simptomele acestei boli; cu toate acestea, nu există niciun tratament specific și eficient. Terapia cu hidrogen a fost inclusă într-un nou plan de tratament pentru COVID-19 în China.

Un articol recent publicat în Frontiers in Medicine a oferit o trecere în revistă a unui studiu condus de academicianul Zhong Nanshan, în China, privind tratamentul COVID-19 prin inhalarea unui gaz mixt compus din hidrogen și oxigen.

Acest articol descrie, de asemenea, fiziopatologia COVID-19, rezumă efectele terapeutice și mecanismele care stau la baza hidrogenului asupra bolii critice și analizează fezabilitatea și potențialele ținte terapeutice ale hidrogenului în tratarea COVID-19.

Mecanisme ale COVID-19


În COVID-19, activarea excesivă a celulelor imunitare și inflamația persistentă cauzată de infecția virală generează cantități mari de specii reactive de oxigen (ROS). După infecția cu SARS-CoV-2, replicarea sa depinde de metabolismul energetic al celulelor gazdă, în timp ce calea glicolitică a celulelor gazdă este semnificativ intensificată, ceea ce duce la producerea unui număr mare de ROS.

În cursul COVID-19, impactul infecției cu SARS-CoV-2 și ROS produse de cele două căi de mai sus duc la leziuni alveolare difuze. Acest lucru împiedică schimbul alveolar de gaze și provoacă dispnee și hipoxemie. Prin urmare, plămânul este mai predispus la infecții secundare.

Terapia cu hidrogen


Terapia cu hidrogen vizează atât furtunile inflamatorii, cât și ROS. Hidrogenul, gazul cu cea mai mică densitate cunoscută, are cea mai mică masă moleculară și un grad de reductibilitate. Anterior, terapia cu hidrogen a fost testată în carcinomul cu celule scuamoase indus de radiații UV, cancerul colorectal în stadiu terminal, bolile hepatice parazitare, leziunile de ischemie-reperfuzie cerebrală, boala Parkinson, leziunile țesuturilor moi, rezistența la insulină, artrita reumatoidă, tumorile, septicemia și leziunile de organ. Terapia cu hidrogen și-a demonstrat eficacitatea în tratamentul leziunilor inflamatorii.

Inițial, hidrogenul utilizat în studiile clinice a fost în principal sub formă ne-gazoasă. Studiile clinice au arătat că consumul de apă bogată în hidrogen (HRW) este sigur și bine tolerat; HRW care conține 7 ppm H2 ar putea proteja endoteliul vascular de ROS.

Alte forme de hidrogen care au fost utilizate sunt – injecția de soluție salină bogată în hidrogen care conține 1 ppm H2, tablete bogate în hidrogen și capsule orale bogate în hidrogen.

Recent, studiile clinice au confirmat, de asemenea, efectele terapeutice ale inhalării de hidrogen gazos. Efectele terapeutice ale inhalării hidrogenului gazos au fost demonstrate la pacienții cu stenoză traheală severă acută, cancer colorectal în stadiu terminal, infarct cerebral acut, sindrom de stop postcardiac după infarct miocardic acut și cancer pulmonar cu celule non-mici. Cu toate acestea, lipsesc dovezile privind un efect direct al hidrogenului asupra virusurilor.


În prezent, terapia cu hidrogen COVID-19 presupune inhalarea unui amestec de hidrogen și oxigen (66% hidrogen; 33% oxigen) la 6 L/min prin canula nazală cu ajutorul unui generator de hidrogen/oxigen. Dovezile sugerează că inhalarea de H2-O2 timp de 7,7 ore, în conformitate cu standardul de îngrijire, a îmbunătățit semnificativ severitatea COVID-19 în decurs de două zile, inclusiv scara de dispnee, distresul toracic, durerea toracică, scara tusei și saturația de oxigen în repaus, în comparație cu grupul de control al pacienților care au primit zilnic standardul de îngrijire cu terapie cu oxigen.

Aceste beneficii sunt probabil conferite datorită rezistenței mai scăzute la inhalare după inhalarea amestecului de hidrogen/oxigen. Într-un alt caz, un studiu multicentric, randomizat, dublu-orb, cu grupuri paralele, controlat, a arătat că inhalarea unui amestec de hidrogen/oxigen ar putea îmbunătăți în mod semnificativ exacerbarea acută a simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), inclusiv – dispnee, tuse și expectorație, mai bine decât doar terapia cu oxigen – cu un profil de siguranță și tolerabilitate acceptabil.

Obiective potențiale ale hidrogenului în COVID-19


Neutrofile
S-a constatat că inhalarea hidrogenului gazos poate reduce infiltrarea neutrofilelor în țesutul pulmonar și poate contribui la atenuarea leziunilor inflamatorii ale țesutului pulmonar în stările de boală.

Dovezile sugerează că inhalarea de hidrogen gazos a îmbunătățit leziunile structurale pulmonare induse de infiltrarea celulelor inflamatorii și a sporit rata de supraviețuire la șoarecii septici severi modelați cu ligatura și perforarea cecală.

În plus, într-un model de șoc hemoragic și resuscitare la șobolani, inhalarea scurtă a 2% de hidrogen gazos după șocul hemoragic și resuscitare a minimizat gradul de leziuni pulmonare prin reducerea infiltrației de celule inflamatorii în țesutul pulmonar.

Macrofagele
Hidrogenul reduce adsorbția monocitelor de către moleculele de adeziune endotelială în cadrul răspunsului inflamator, împiedicând astfel monocitele transportate prin sânge să treacă prin endoteliul vascular și să se activeze în macrofage care provoacă un răspuns inflamator excesiv. Terapia cu hidrogen poate stabiliza funcția macrofagelor și poate preveni leziunile cauzate de activarea excesivă și de defectele fagocitare.

Citokine
Hidrogenul reduce inflamația căilor respiratorii prin reducerea nivelului de citokine. Utilizarea hidrogenului gazos poate reduce furtuna distructivă de citokine și leziunile pulmonare cauzate de SARS-CoV-2 în stadiul incipient al COVID-19 și poate stimula drenajul sputei și, în cele din urmă, reduce incidența bolii severe.

Specii reactive ale oxigenului
În COVID-19, ROS și răspunsul inflamator pot fi co-dependente. Hidrogenul poate acționa fie prin eliminarea ROS toxice în mod direct, fie prin îmbunătățirea indirectă a activității antioxidante a organismului. Terapia cu hidrogen are atât efecte antiinflamatorii, cât și antioxidante și, prin urmare, poate contribui la prevenirea progresiei bolii în cazul COVID-19.

Terapia adjuvantă
Motivul principal al afecțiunilor respiratorii legate de COVID-19 este că SARS-CoV-2 atacă celulele endoteliale ale capilarelor pulmonare și declanșează un răspuns imunitar. Terapia cu hidrogen poate inhiba leziunile tisulare provocate de celulele inflamatorii în toate etapele răspunsului inflamator.

În ciuda eficacității și siguranței sale potențiale pentru utilizarea ca terapie adjuvantă, mecanismul de ameliorare a simptomelor pacienților cu COVID-19 de către hidrogen trebuie să fie clarificat în continuare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend