Poți să-mi iei orice altceva, dar nu-mi lua temperatura

Poți să-mi iei orice altceva, dar nu-mi lua temperatura

Ultimele Pachete

-83%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

1
100,00lei

Trăim vremuri interesante. Suntem încă în plină pandemie, chiar dacă într-o fază de relaxare. Ni se permite să ieșim pe străzi, prin parcuri, dar dacă intrăm într-un spațiu restrâns, ca de exemplu un supermarket, o regulă simplă spune că trebuie să suportăm o procedură numită termoscanare. Această regulă a apărut dintr-o rațiune banală: cum printre simptomele princeps ale Covid-19 este febra, termoscanarea ar putea exclude persoanele infectate și ar reduce semnificativ riscurile de transmitere a virusului la ceilalți oameni, coroborând desigur aici purtarea măștii, menținerea unei distanțe acceptabile de minim doi metri, spălatul riguros pe mâini când se ajunge acasă. Le știți, sunt regulile care ne sunt acum arhicunoscute și pe care ar fi trebuit să le cunoaștem încă dinainte de pandemie, că nu e nimic extraordinar, ci educație minimală pentru sănătate.

Am folosit mai sus termenul de termoscanare, dar în esență e o determinare simplă a temperaturii corporale cu ajutorul unui termometru digital. Termoscanare sună a cuvânt ideal de rostogolit de către conspiraționiști, lucru care s-a și întâmplat. Știți, se și implantează cipuri în frunte, se fură toate datele medicale (vai de medicina făcută de cel care a declarat asta), se controlează populația, se inoculează și unde periculoase 5G și multe asemenea inepții. A, am uitat de Bill Gates, răul numărul 1 al planetei. El e în spatele termoscanării, clar. E foarte interesat de temperaturile românilor, se plictisea cu toate proiectele extraordinare în care este implicat și pe care le finanțează cu multe zeci de miliarde de dolari, zicându-și că niște amărâte de cifre anodine sigur îi vor aduce o satisfacție aparte. Dar să redevenim serioși.

E normal ca un paznic să determine temperatura? Da și nu. Eu, ca medic, n-am nimic împotrivă să fiu scanat un pic la intrare în supermarket (mai jos vom vedea că există și o problemă de legalitate, dar să zicem că-mi dau acordul fără rețineri). Nu e o umilință să-mi plaseze paznicul acel dispozitiv aproape de frunte și să vadă dacă sunt în parametri normali sau nu. Apare o problemă la manevrarea acelui termometru, pentru că trebuie ținut într-o poziție anume, la o distanță anume, iar pielea să fie într-un fel anume. Le voi detalia imediat. Trebuie să știți că acele termometre se folosesc și-n spital, de când cele clasice, cu mercur, au fost interzise. Se mai utilizează unele digitale, mici, cu senzor care măsoară temperatura prin contact direct cu pielea.

Cum funcționează acel termometru tip pistol? Corpul uman produce căldură în mod constant, iar temperatura lui e un parametru crucial din așa-numita homeostazie. Nu variază mult, pentru că procesele fiziologice se petrec între niște limite precise. Producem căldură prin arderile celulare, spre exemplu ciclul simplu respirator al celulei folosește glucoză și oxigen, generând apă (se cheamă apă metabolică), dioxid de carbon, căldură și ATP (ATP înseamnă adenozin trifosfat și e substratul energetic elementar al organismului). Acea căldură (și altele din alte surse) ne ajută, sub control fin hipotalamic (o parte mai veche din creier) să păstrăm o temperatură optimă a corpului, între 36.1 și 37.2 grade Celsius. Există și un schimb constant cu mediul înconjurător, pierzând sau câștigând căldură, iar asta o simțim din plin când se rotesc sezoanele. Căldura e o formă de radiație (alt termen îndrăgit de conspiraționiști), iar termometrul captează această radiație, o decodifică și o transpune într-o valoare pe care o afișează pe un display.

Este acel termometru perfect? Nici vorbă. Măsurătoarea depinde de poziția aparatului (se ține perpendicular pe frunte), de distanța până la piele (15-20 de centimetri), de particularitățile pielii (machiaj, umezeală, piele mai subțire, mai groasă, mai aspră, mai uscată), de particularitățile aerului dintre piele și aparat (umiditate, alte interferențe posibile). Așa apar rezultate de 32 grade Celsius (hipotermie marcată) sau chiar 38 grade Celsius (la 38, aflându-ne în primul grad peste 37.2, e practic stare subfebrilă), fără legătură clară cu temperatura reală a corpului. Acea persoană care face măsurătoarea trebuie să știe toate aceste lucruri, inclusiv substraturile amintite, care duc la rezultate ce nu au nicio legătură cu temperatura adevărată. Iată cum o determinare aparent banală ne bagă în nebuloasă.

Ni se fură toate datele medicale prin măsurarea temperaturii? Dacă am avea un cod de bare pe frunte și acel cod ar fi un fel de parolă către dosarul nostru medical, iar termometrul ar fi de fapt un cititor de coduri, da. Dar să nu alimentăm mințile fanteziste și să spunem din capul locului că nu, nu ni se fură datele medicale, nu ni se sparge dosarul, nu ne ia Bill Gates nimic.

Există o încălcare a datelor cu caracter confidențial? Da. Orice parametru al corpului e personal și nu trebuie să ajungă la altcineva fără acord. Tocmai de aceea există o confidențialitate a datelor pacientului într-un spital. Medicul știe analize, parametri, diagnostice, dar nu trebuie să le spună altcuiva, decât prin acord explicit. Aici discuția e amplă, intervine și GDPR, dar grosso modo, nu e normal ca un paznic să observe valorile corpului altui om. Poate să vi se pară ciudat, dar așa e legea, iar ea se poate cizela în caz de pandemie, dar în esență cam aici stăm.

Este procedura invazivă? Am observat o doamnă doctor care militează anti-5G, are poziții antivacciniste, dă sfaturi aiuritoare și, printre ele, s-a poziționat categoric și împotriva termoscanării, spunând că e o procedură minim invazivă. Fals. Este noninvazivă. Nu lezează nimic, nu intră în corp, e oricând reproductibilă, nu iradiază în niciun fel.

Ce facem dacă temperatura este, să zicem, peste 39 grade C? Apar discuții pe multiple paliere, mai ales că urmează examenele naționale și termoscanarea se pare că va fi folosită într-un prim triaj. Deja părinții stau cu emoții pentru că s-a pierdut enorm din actul educațional de când cu măsura de carantinare, deja există afectări psihice inerente și la copii (vorbim prea puțin despre asta), iar unii se întreabă dacă nu cumva emoțiile din ziua examenului nu pot genera febră, iar depistarea ei cu termometrul să ducă la excluderea din examen. Aici e obligatoriu să se gândească o strategie coerentă și să se ia în calcul orice scenariu, astfel încât copiii să nu fie stresați în plus, să dea examenele în condiții cât mai bune.

Poate apărea febră în context de emoție, fără nicio infecție subiacentă? Pe scurt, da. Detaliind, sunt cunoscute cazurile, mai ales la femeile tinere, de febră (chiar înaltă, de peste 40 grade C) apărută în context pur emoțional, în cazuri de stres înalt. Puteți consulta un rezumat de studiu aici, dar există multe altele în literatura medicală. Așadar, legând cu punctul anterior, febra nu e exclusă pe o somatizare excesivă, în stres. Poate să nu fie nicio infecție ca substrat, ca trigger, nici Covid, nici altceva. Și ce facem, excludem imediat copilul de la examen? Nu, iată de ce e nevoie de o analiză mai atentă.

Este această termoscanare eficientă în stoparea răspândirii infecției cu coronavirus? Nu. Nici pe departe. Mulți oameni pot fi în perioada de incubație, iar aici s-a demonstrat clar că transmiterea virusului se face lejer, fără să existe vreun simptom, așadar fără febră. Poziția oficială OMS este aici

Ne-am luat cu Covid-19 și nu trebuie, de asemenea, să excludem celelalte patologii, mai ales infecțioase, care pot da febră. Infecțiile bacteriene, virale, fungice pot eleva temperatura corporală (e un mecanism de adaptare, hipotalamusul saltă puțin punctul temperaturii să ajute în lupta împotriva inamicului). Aceste infecții date de o mulțime de alți patogeni să știți că nu au dispărut, lăsând exclusivitate coronavirusului. Nu putem ignora multiple alte afecțiuni care există în continuare.

După cum vedeți, banala determinare a temperaturii ridică numeroase probleme. Pe de o parte întreține conspirații (nu vom scăpa prea curând de ele), pe de alta e o manevră care poate duce ușor la rezultate diferite (de multe ori ciudate). Apar nuanțe de legalitate, de încălcare a confidențialității. Pot apărea situații de febră reală, dar fără o infecție ca substrat. Medicina e grea și când pare ușoară.

Puteți citi mai multe despre febră aici.

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 41 pachete rămase

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

OFERTĂ last minute

PREȚUL VA CREȘTE CU 50% ÎN SCURT TIMP!!