Poți trata o alergie alimentară prin modificarea microbiomului intestinal?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Alergia alimentară se referă la o reacție imunitară anormală la proteinele inofensive din alimente (denumite alergeni), care apare în mod repetat la expunerea la aceste proteine și provoacă simptome ușoare până la severe, de la mâncărimi la nivelul gurii până la anafilaxie, o reacție alergică care poate pune viața în pericol.

Prevalența alergiilor alimentare a crescut la nivel mondial în ultimele două decenii, aproximativ 8% dintre copii și 5% dintre adulți trăind în prezent cu o alergie la nivel mondial.

O alergie alimentară poate fi mediată de imunoglobulina (anticorpul) IgE, sau poate să nu fie mediată de IgE. În America, prevalența alergiilor alimentare mediate de IgE în rândul copiilor a crescut cu 50% între 1997 și 2011. Atunci când o alergie este mediată de IgE, acești anticorpi țintesc și se leagă de celulele imunitare, ceea ce determină eliberarea de histamină. Acest lucru declanșează o reacție alergică.

Alergiile care nu sunt mediate de IgE sunt declanșate de diferite căi ale sistemului imunitar. Simptomele acestor alergii se dezvoltă mai lent, uneori în decurs de câteva zile, iar simptomele tind să se limiteze la tractul gastrointestinal.

Cum este implicată microbiota intestinală?

Numeroase studii au arătat că modificările microbiotei intestinale (disbioza) joacă un rol important în dezvoltarea alergiilor alimentare. Cercetătorii au identificat diverși factori care sunt responsabili de disbioza asociată cu o alergie alimentară, inclusiv nașterea prin cezariană, utilizarea antibioticelor, lipsa expunerii la microbi în timpul copilăriei timpurii și o dietă bogată în grăsimi/scăzută în carbohidrați.

Deși prevalența alergiilor alimentare a crescut semnificativ, opțiunile de tratament sunt limitate. Recomandările actuale includ evitarea oricăror alimente cunoscute ca inducând alergie și existența epinefrinei gata de a fi administrată în cazul în care apare expunerea. Cu toate acestea, aceste abordări nu abordează cauza reală a alergiei.

Imunoterapia, prin care persoanele alergice sunt expuse în timp la doze mici și crescânde ale unui declanșator alimentar, astfel încât să poată dezvolta toleranță, este o abordare mai recentă, dar este eficientă doar în unele cazuri.

Este nevoie de abordări terapeutice eficiente

Având în vedere incidența în creștere, gravitatea simptomelor și impactul economic al alergiilor alimentare, există o nevoie semnificativă de a aborda rolul pe care îl joacă microbiota intestinală și de a dezvolta abordări eficiente care să stimuleze toleranța la alergenii alimentari. Modularea microbiotei intestinale poate atenua alergiile alimentare și poate restabili toleranța la alergeni.

Diferențe în flora intestinală între persoanele cu și fără alergii alimentare

Asocierea dintre alergia alimentară și alimentație pare să înceapă în timpul copilăriei timpurii; cercetătorii au descoperit că sugarii care consumă o dietă bogată în legume, fructe și alimente gătite în casă în primul an de la naștere au mai puține șanse de a dezvolta o alergie alimentară decât sugarii care consumă mai puțin din aceste alimente. Mai mult, cercetările au arătat că dieta americană medie, care este bogată în carbohidrați rafinați și săracă în nutrienți cheie, este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta o alergie alimentară.

Cercetătorii au observat diferențe semnificative în microflora intestinală a persoanelor cu și fără o alergie alimentară. Flora intestinală sănătoasă este alcătuită dintr-o gamă largă de bacterii comensale, inclusiv Bacteroides, Enterobacteria, Bifidobacteria și Lactobacilli. Interacțiunea dintre aceste bacterii și sistemul imunitar intestinal “antrenează” organismul să tolereze declanșatorii alimentari.

Studiile efectuate pe copii și sugari au arătat că anumite modificări în componența microbiomului intestinal sunt asociate cu dezvoltarea alergiilor alimentare. Scăderi ale nivelului de Lactobacili și creșteri ale nivelului de Staphylococcus aureus au fost legate de alergia la ouă și de alergia la lapte.

În plus, s-a demonstrat că administrarea de suplimente de Lactobacili și Bifidobacterium în timpul sarcinii previne sensibilizarea atopică la alergeni alimentari în rândul sugarilor predispuși la alergii alimentare.

Un studiu a arătat că, în rândul sugarilor cu alergie la laptele de vacă, suplimentarea cu bacteria Lactobacillus rhamnosus i-a ajutat pe sugari să tolereze proteinele din lapte și a inversat sensibilizarea.

În rândul copiilor mai mari cu această alergie, suplimentarea cu această bacterie a crescut producția de citokină antiinflamatoare IL-10 și a ameliorat simptomele alergiei. Potrivit unei meta-analize, copiii care au luat Lactobacillus și Bifidobacterium în primii ani de viață au avut un risc scăzut de sensibilizare atopică

Suplimentarea cu probiotice


Probioticele (substanțe care favorizează proliferarea microorganismelor) ameliorează alergia alimentară prin mai multe mecanisme. Acestea cresc numărul de bacterii intestinale comensale care interacționează cu sistemul imunitar al intestinului pentru a-l ajuta să tolereze alimentele.

De asemenea, ele reduc permeabilitatea mucoasei intestinale, reducând absorbția antigenelor (molecule care se leagă de anticorpi) în lumenul intestinal. În plus, ele modulează sistemul imunitar într-un mod care înseamnă că favorizează un răspuns imunitar care ameliorează simptomele alergice.

Suplimentarea cu prebiotice


Prebioticele sunt compuși care sporesc acțiunea probioticelor prin inducerea creșterii acestora în intestin. O serie de studii au demonstrat o legătură între suplimentarea cu prebiotice și o incidență mai mică a afecțiunilor alergice.

Alimentație bogată în nutrienți


Urmarea unei diete bogate în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele C, zinc și betacaroten, a fost asociată cu un risc redus de apariție a alergiilor alimentare. În schimb, o dietă bogată în carbohidrați rafinați și aditivi alimentari poate crește susceptibilitatea la alergii alimentare.

Alimentele modificate genetic


Deși nu există dovezi concludente până în prezent, unii cercetători suspectează că consumul de alimente modificate genetic poate predispune la alergii alimentare, din cauza faptului că proteinele modificate din aceste alimente sunt potențial alergenice.

Viitorul


Cercetările privind mecanismele imunitare care stau la baza alergiilor alimentare au crescut în paralel cu rata de creștere exponențială a prevalenței alergiilor alimentare. În prezent, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că microbiota intestinală a organismului joacă un rol important în modul în care sistemul imunitar reacționează la alergenii alimentari.

Oamenii de știință au făcut progrese semnificative în identificarea legăturilor dintre compoziția microbiană intestinală și predispoziția la alergii alimentare.

Cercetările viitoare privind diferențele de compoziție microbiană dintre persoanele alergice la alimente și cele non-alergice vor contribui, de asemenea, la demonstrarea relației de cauzalitate dintre microbiom și alergia alimentară, precum și la determinarea copiilor care ar putea sau nu să depășească alergia alimentară.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend