Prăjitură cu fructe – desert mai sănatos


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cu toții știm că excesul de zahăr adăugat, mai ales cel rafinat nu e sănătos și că e foarte caloric!

Însă poți mânca dulce, fără să îți afecteze sănătatea și fără să te îngrașe, ca în farfuria sănătoasă de mai jos: într-o cantitate moderată, cu fructe pentru extra fibre, alături de o porție de lactat moale, pentru sațietate!

Prăjitură cu vișine și caise

Am ales o prăjitură cu fructe, în care am pus iaurt parțial degresat , fructe de sezon, pline de fibre și am îndulcit-o cu un îndulcitor natural fără calorii- zahăr de mesteacăn sau xilitol. Acesta e un îndulcitor natural care nu crește glicemia și nu are calorii, bun atât pentru cei cu diabet, cît și pentru cei care vor să scadă consumul de zahăr adăugat și să aibă grijă la siluetă.

Pentru 12 porții de prăjitură:

4 ouă

200 g făină

100 g xilitol

20 ml ulei de struguri

120 g iaurt grecesc 2%

200 g caise

100 g vișine

1 vârf de cuțit de sare

5 g praf de copt

vanilie, coajă de lămâie netratată

E bine ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Se bat albușurile spumă, separat se bat gălbenușurile cu sarea, până își dublează volumul, se adaugă xilitolul și se mixează până se topește. Se adaugă peste uleiul și iaurtul și se mixează până la omogenizare. Se adaugă albușurile și apoi făina împreună cu praful de copt, de jos în sus .

Se pune într-o tavă de copt 22×22 cm , tapetată cu hârtie de copt, udată cu apă rece. Se adaugă peste fructele, fără sâmburi.

Se dă la cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru circa 30 minute.

O bucată de 60-70 g are 98 kcal, 23 g carbohidrați, 4.9 g grăsimi, dar doar 0.2 g rele (saturate), 4.5 g proteine și 1 g fibre și poate fi mâncată la gustare.

Pentru mai mult de atât, poate fi servită ca mic dejun. Farfuria mea sănătoasă cu prajitură cu fructe pentru mic dejun înseamnă:

140 g prajitură sănătoasă cu fructe

150 g iaurt 2%

100 g fructe de pădure

Totul cu : 349 kcal, 60 g carbohidrați, 8.1 g grăsimi, cu 2.2 g saturate, 23.4 g proteine și 5.3 g fibre!

Data viitoare optează pentru un desert cu fructe , până în 60 g pentru gustare sau 150 g pentru mic dejun, lângă un lactat semidegresat sau integral dar la o cantitate mai mică, de 100-150 ml .

Sănătate și echilibru în toate!

Acest material vă este oferit de dr. Amalia Arhire, medic specialist endocrinolog, cu pregătire și în diabet și boli de nutriție. O puteți urmări pe Facebook, dar o găsiți și la clinica de nutriție KiloStop și la clinica de nutriție pentru copii și adolescenți Kilostop Junior

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Arhire Amalia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend