Prea multă vitamină A poate creşte mortalitatea


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Deoarece vitamina A este solubilă în grăsimi, organismul stochează cantități excesive, în principal în ficat, iar aceste niveluri se pot acumula. Deși excesul de vitamina A preformată poate avea o toxicitate semnificativă (cunoscută sub numele de hipervitaminoză A), cantitățile mari de betacaroten și de alți carotenoizi din provitamina A nu sunt asociate cu efecte adverse majore.

Manifestările hipervitaminozei A depind de mărimea și rapiditatea aportului în exces. Simptomele hipervitaminozei A în urma unui aport brusc și masiv de vitamina A, ca în cazul exploratorilor arctici care au mâncat ficat de urs polar, sunt acute. Consumul cronic de vitamina A în exces duce la creșterea presiunii intracraniene (pseudotumor cerebri), amețeli, greață, dureri de cap, iritații ale pielii, dureri articulare și osoase, comă și chiar moarte. Deși hipervitaminoza A se poate datora unui aport alimentar excesiv, această afecțiune este de obicei rezultatul consumului unei cantități prea mari de vitamina A preformată din suplimente sau retinoizi terapeutici. Atunci când oamenii consumă prea multă vitamina A, nivelul țesuturilor lor are nevoie de mult timp pentru a scădea după întreruperea consumului, iar leziunile hepatice rezultate nu sunt întotdeauna reversibile.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Studiile observaționale au sugerat o asociere între un aport ridicat de vitamina A preformată (mai mult de 1 500 mcg zilnic – doar puțin mai mare decât DZR), reducerea densității minerale osoase și creșterea riscului de fractură. Cu toate acestea, rezultatele studiilor privind acest risc au fost amestecate, astfel încât nu se cunoaște nivelul sigur al aportului de retinol pentru această asociere.

Aportul total de vitamina A preformată care depășește doza zilnică recomandată și unii retinoizi sintetici utilizați ca terapii topice (cum ar fi izotretinoina și etretinatul) pot provoca defecte congenitale la naștere. Aceste malformații congenitale pot include malformații ale ochiului, craniului, plămânilor și inimii. Femeile care ar putea fi însărcinate nu trebuie să ia doze mari de suplimente de vitamina A.

Spre deosebire de vitamina A preformată, nu se știe că betacarotenul este teratogen sau că duce la toxicitate pentru reproducere. Și chiar și dozele mari de suplimente (20-30 mg/zi) de beta-caroten sau dietele cu niveluri ridicate de alimente bogate în carotenoizi pentru perioade lungi de timp nu sunt asociate cu toxicitate. Cel mai semnificativ efect al excesului de beta-caroten pe termen lung este carotenodermia, o afecțiune inofensivă în care pielea devine galben-portocalie. Această afecțiune poate fi inversată prin întreruperea ingestiei de beta-caroten.

Suplimentarea cu beta-caroten, cu sau fără palmitat de retinil, timp de 5-8 ani, a fost asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar și de boli cardiovasculare la fumătorii și fostele fumătoare, bărbați și femei, precum și la fumătorii și fostele fumătoare, bărbați, expuși profesional la azbest. În studiul ATBC, suplimentele de beta-caroten (20 mg pe zi) au fost, de asemenea, asociate cu o creștere a mortalității, în principal din cauza cancerului pulmonar și a cardiopatiei ischemice.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend