Prevenirea preeclampsiei poate fi la fel de simplă ca și cum ai lua o aspirină


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Preeclampsia este o complicație frecventă și periculoasă a sarcinii, care provoacă tensiune arterială ridicată și exces de proteine în urină. De obicei, apare în timpul celui de-al treilea trimestru sau la foarte scurt timp după naștere, dar ar putea exista o modalitate simplă de a o preveni.

Dacă ești însărcinată, preeclampsia poate provoca anomalii renale și hepatice, probleme de coagulare a sângelui, dureri de cap, accident vascular cerebral și chiar deces. Aceasta face mai dificilă furnizarea de nutrienți și oxigen către un făt în creștere. Și este legată de nașterea prematură și de greutatea mică la naștere la bebeluși. Cu toate acestea, o doză zilnică de aspirină în doze mici poate ajuta la prevenirea multora dintre aceste probleme, potrivit unei declarații recente a US Preventive Services Task Force (USPSTF).

Cine este cel mai probabil să dezvolte preeclampsie?


În timp ce preeclampsia poate apărea fără niciun avertisment, anumiți factori de risc o fac mai probabilă:

 • purtarea de sarcini multiple, cum ar fi gemeni sau tripleți
 • diabetul
 • aveți 35 de ani sau mai mult
 • obezitatea, descrisă ca un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30
 • să aveți tensiune arterială ridicată înainte de sarcină
 • să aibă o boală de rinichi sau o afecțiune autoimună.

De asemenea, preeclampsia apare mai des la persoanele de culoare ca urmare a rasismului structural, care restricționează accesul la asistență medicală, și poate fi, de asemenea, o sursă de stres cronic din cauza unor factori precum insecuritatea alimentară și a locuinței, care duc la o sănătate și o bunăstare mai precare.

În general, preeclampsia afectează aproximativ una din 25 de sarcini în Statele Unite. Ea este responsabilă pentru aproape una din cinci nașteri premature induse medical. Prevenirea acesteia va salva vieți.

Ce recomandă grupul de lucru pentru a ajuta la prevenirea preeclampsiei?


În declarația din 2021, USPSTF recomandă ca medicii să prescrie zilnic o doză mică de aspirină (81 mg) pentru cei cu risc ridicat de preeclampsie. Aspirina ar trebui începută la sfârșitul primului trimestru (12 săptămâni de sarcină) și continuată până la naștere.

Acest lucru susține o recomandare anterioară a grupului de lucru din 2014. Și, ceea ce este important, declarația reflectă concluziile unei analize sistematice recente a cercetării. Revizuirea a analizat rolul aspirinei în prevenirea preeclampsiei și dacă aspirina poate reduce complicațiile în rândul gravidelor, fetușilor și nou-născuților. De asemenea, a examinat siguranța aspirinei în doze mici în timpul sarcinii.

Ce ne-a spus această analiză?


Treizeci și patru de studii clinice randomizate care au comparat aspirina în doze mici și placebo (o pastilă de zahăr) au fost incluse în analiză. Majoritatea participanților la studii au fost tineri și albi. Furnizarea de aspirină în doze mici celor care prezentau un risc ridicat de preeclampsie a redus cu succes riscul de

 • dezvoltarea preeclampsiei
 • naștere prematură (nașteri înainte de 37 de săptămâni de sarcină)
 • restricție de creștere (copii mici)
 • decesul fetal și al nou-născutului din cauza preeclampsiei.

Revizuirea a analizat dacă utilizarea aspirinei a dus la mai multe probleme de sângerare. Atunci când s-a comparat grupul aspirină și grupul placebo, nu au apărut diferențe în ceea ce privește problemele de sângerare, cum ar fi hemoragia maternă în urma unei nașteri, hemoragia cerebrală fetală și separarea prea devreme a placentei de peretele uterului.

Cine ar trebui să ia aspirină în doze mici în timpul sarcinii?


În general, beneficiile administrării de aspirină în doze mici depășesc riscurile pentru unele persoane însărcinate. Medicul dvs. v-o poate recomanda dacă

 • ați mai avut preeclampsie înainte
 • aveți deja tensiune arterială ridicată sau diabet
 • sunteți însărcinată cu sarcini multiple, cum ar fi gemeni sau tripleți
 • aveți o boală renală sau autoimună.


Este important de știut că există și factori de risc moderat de luat în considerare. Atunci când sunt combinați, aceștia pot crește șansele de preeclampsie și de complicații ale acesteia. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda aspirină în doze mici dacă aveți doi sau mai mulți dintre acești factori:

 • aveți primul copil
 • aveți obezitate
 • faptul că aveți o mamă sau o soră care a avut preeclampsie
 • faptul că aveți 35 de ani sau mai mult
 • faptul că ați conceput prin fertilizare in vitro (FIV)
 • să fi avut un copil anterior care a fost mic pentru vârsta gestațională
 • să fi avut un rezultat dificil al sarcinii în trecut.


Distribuția inegală a asistenței medicale și stresul social și de mediu fac ca preeclampsia și complicațiile acesteia să fie mai probabile la gravidele de culoare și la cele cu venituri mai mici. Prin urmare, grupul de lucru recomandă o doză mică de aspirină pentru aceste persoane însărcinate, chiar dacă acestea au doar un singur factor de risc moderat.

Concluzia


Noile dovezi susțin utilizarea aspirinei în doze mici pentru a ajuta la prevenirea preeclampsiei, o complicație periculoasă și frecventă a sarcinii. Dacă sunteți însărcinată sau luați în considerare o sarcină, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu moașa despre preeclampsie. Este important să aflați semnele de avertizare ale unor posibile probleme, chiar dacă nu aveți un risc ridicat. Împreună, puteți decide dacă aspirina în doze mici este o alegere bună pentru dumneavoastră.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend