Prevenția bolilor cu transmitere sexuală


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Evitarea contactului sexual este singurul mod infailibil de evitare a bolilor cu transmitere sexuală. Dar când întrețineți relații sexuale de oricare tip, vaginal, anal sau oral, există modalități de a-l face mai sigur. Atunci când sunt utilizate corect, prezervativele oferă o protecție eficientă împotriva multor boli cu transmitere sexuală. Pentru o protecție optimă, este important să folosiți prezervative în timpul sexului vaginal, anal și oral. Barajele dentare pot oferi, de asemenea, protecție în timpul sexului oral.

Prezervativele sunt, în general, eficiente în prevenirea bolilor cu transmitere sexuală care se răspândesc prin fluide, cum ar fi sperma sau sângele. Dar nu pot proteja pe deplin împotriva bolilor cu transmitere sexuală care trec de la piele la piele. Dacă prezervativul nu acoperă zona pielii cu infecția, o persoană poate contracta în continuare o boală cu transmitere sexuală sau o poate transmite partenerului său (cum este cazul HPV-ului și herpesului).

Prezervativele pot ajuta la protejarea nu numai împotriva bolilor cu transmitere sexuală, ci și a sarcinii nedorite. În schimb, multe alte tipuri de control al nașterii scad riscul de sarcină nedorită, dar nu și BTS. De exemplu, următoarele forme de control al nașterii nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală:

  • pilule anticoncepționale
  • injecții contraceptive
  • implanturi contraceptive
  • dispozitive intrauterine (DIU)

Screeningul STD regulat este o idee bună pentru oricine este activ sexual. Este deosebit de important pentru cei cu un nou partener sau mai mulți parteneri. Diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la oprirea transmiterii infecțiilor. Înainte de a face sex cu un nou partener, este important să discutați despre istoria sexuală. De asemenea, partenerii ar trebui să fie examinați de BTS de către un profesionist din domeniul sănătății.

Deoarece BTS-urile nu au adesea simptome, testarea este singura modalitate de a ști cu siguranță dacă cineva are unul. Când discutați despre rezultatele testelor STD, este important să întrebați un partener pentru ce au fost testați. Mulți oameni presupun că medicii le-au examinat pentru boli cu transmitere sexuală ca parte a îngrijirii lor obișnuite, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Solicitați medicului teste specifice STD pentru a vă asigura că sunt luate. Dacă un partener sexual testează pozitiv pentru boli cu transmitere sexuală, este important ca aceștia să urmeze planul de tratament recomandat de medic. De asemenea, puteți să-l întrebați pe medicul dumneavoastră despre strategii pentru a vă proteja de contractarea BTS de la partenerul dvs. De exemplu, dacă partenerul dumneavoastră are HIV, medicul dumneavoastră vă va încuraja probabil să luați profilaxie pre-expunere (PrEP). Dacă sunteți eligibil, dvs. și partenerul dvs. ar trebui să luați în considerare și vaccinarea pentru HPV și hepatita B. Urmând aceste strategii și altele, o persoană își poate reduce șansele de a contracta BTS și de a le transmite altora.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend