Prima terapie pentru leucemie cu celule reprogramate aprobată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Novartis, multinaționala farmaceutică cu sediul în Elveția, a reușit să obțină aprobarea pentru o nouă clasă de terapii care utilizează propriile celule sanguine ale pacientului pentru a combate cancerul.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

FDA (Food and Drug Administration) a dat undă verde pentru ca pacienții să fie tratați cu acest agent, denumit generic tisagenlecleucel și comercializat sub numele de “Kymriah”.

Tratamentul este destinat să ajute copiii și adulții tineri cu un cancer al sângelui numit leucemie acută limfoblastică. Aceasta este una dintre principalele cauze ale cancerului la copii, reprezentând 25% din tumorile maligne la această grupă de vârstă și, din fericire, este adesea vindecabilă. Dar aproximativ 20% dintre pacienți nu răspund la terapiile existente, iar pentru aceștia prognosticul era anterior sumbru.

Acum, un studiu recent a arătat că peste 80% dintre aceste eșecuri terapeutice pot fi vindecate și cu ajutorul Kymriah.

Tratamentul presupune mai întâi extragerea unei probe din sângele pacientului și extragerea unor celule sanguine numite limfocite T. Aceste celule sunt echipate în mod natural cu o mașinărie de distrugere a celulelor. În laborator, aceste celule sunt “militarizate” prin adăugarea unei gene care conține instrucțiunile de asamblare a unei structuri numite receptor antigenic chimeric sau CAR. Acesta recunoaște un marker specific exprimat doar de celulele canceroase ale pacientului și nu și de țesuturile sănătoase.

Aceste mașini ucigașe modificate sunt apoi reinfuzate în pacient, unde patrulează în fluxul sanguin, căutând și distrugând celulele leucemice necorespunzătoare.

În decurs de 3 luni, aproape toți pacienții care au primit această terapie, care anterior nu au răspuns la tratament sau au suferit o recidivă, au intrat în remisie.

Bineînțeles, terapia a avut și efecte secundare. Cel mai grav a fost o afecțiune numită sindromul de eliberare a citokinelor, care este cauzat de stimularea excesivă a sistemului imunitar în timp ce acesta pornește în război împotriva celulelor tumorale. Aproximativ jumătate dintre pacienții participanți la studiu au dezvoltat această problemă, care provoacă febră, rigiditate și simptome asemănătoare gripei și, în cazurile mai grave, delir și confuzie. Cu toate acestea, ea poate fi controlată cu medicamentele existente și poate fi considerată un semn că terapia funcționează.

Novartis a stabilit costul unui ciclu de tratament pentru cei la care reușește la aproape o jumătate de milion de dolari americani, ceea ce a determinat unele grupuri de pacienți să descrie prețul medicamentelor ca fiind “fundamental greșit”.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend