Primul trimestru de sarcină: la ce să te aștepți


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Primul trimestru de sarcină poate fi copleșitor. Înțelegeți schimbările pe care le-ați putea experimenta și cum să aveți grijă de dvs. în această perioadă interesantă.


Primul trimestru de sarcină este marcat de o transformare invizibilă – dar uimitoare. Și se întâmplă rapid. Știind la ce schimbări fizice și emoționale să vă așteptați în timpul primului trimestru vă poate ajuta să faceți față cu încredere lunilor următoare.


În timp ce primul semn de sarcină ar fi putut fi lipsa menstruației, vă puteți aștepta la mai multe alte schimbări fizice în următoarele săptămâni, inclusiv:

Sâni sensibili, umflați. La scurt timp după concepție, schimbările hormonale ar putea să vă facă sânii sensibili sau dureroși. Disconfortul va scădea probabil după câteva săptămâni, pe măsură ce corpul se adaptează la schimbările hormonale.
Greață cu sau fără vărsături. Grețurile de dimineață, care pot apărea la orice oră din zi sau din noapte, încep adesea la o lună după ce ați rămas însărcinată. Acest lucru se poate datora creșterii nivelului de hormoni. Pentru a ajuta la ameliorarea grețurilor, evitați să aveți stomacul gol. Mâncați încet și în cantități mici la fiecare una-două ore. Alegeți alimente cu un conținut scăzut de grăsimi. Evitați alimentele sau mirosurile care vă agravează greața. Beți multe lichide. Alimentele care conțin ghimbir ar putea ajuta. Contactați furnizorul de servicii medicale dacă greața și vărsăturile sunt severe.
Urinare crescută. S-ar putea să vă treziți că urinați mai des decât de obicei. Cantitatea de sânge din corp crește în timpul sarcinii, ceea ce face ca rinichii să proceseze lichidul suplimentar care ajunge în vezica urinară.
Oboseală. În timpul sarcinii timpurii, nivelurile hormonului progesteron cresc vertiginos – ceea ce vă poate adormi. Odihniți-vă cât de mult puteți. O dietă sănătoasă și exercițiile fizice ar putea să vă crească energia.
Pofte și aversiuni alimentare. Ca majoritatea celorlalte simptome ale sarcinii, preferințele alimentare pot fi puse pe seama schimbărilor hormonale.
Arsuri la stomac. Hormonii de sarcină care relaxează valva dintre stomac și esofag pot permite acidului gastric să se scurgă în esofag, provocând arsuri la stomac. Pentru a preveni arsurile la stomac, consumați mese mici și frecvente și evitați alimentele prăjite, citricele, ciocolata și alimentele picante sau prăjite.
Constipație. Nivelurile ridicate ale hormonului progesteron pot încetini mișcarea alimentelor prin sistemul dumneavoastră digestiv, provocând constipație. Suplimentele de fier pot agrava problema. Pentru a preveni sau a ameliora constipația, includeți multe fibre în alimentație și beți multe lichide, în special apă și sucuri de prune sau alte fructe. Activitatea fizică regulată ajută, de asemenea,.


Emoțiile
Sarcina vă poate face să vă simțiți încântată, neliniștită, entuziasmată și epuizată – uneori toate deodată.

Este firesc să vă faceți griji cu privire la sănătatea bebelușului, la adaptarea la viața de părinte și la cerințele financiare legate de creșterea unui copil. Dacă lucrați, s-ar putea să vă faceți griji cu privire la modul de a echilibra cerințele familiei și ale carierei. De asemenea, s-ar putea să aveți schimbări de dispoziție. Ceea ce simțiți este normal. Aveți grijă de dvs. și căutați înțelegere și încurajare la cei dragi. Dacă schimbările de dispoziție devin severe sau intense, consultați-vă cu furnizorul de servicii medicale.

Îngrijirea prenatală
Fie că alegeți un medic de familie, un obstetrician, o asistentă medicală moașă sau un alt specialist în sarcină, furnizorul de servicii medicale vă va trata, educa și liniști pe tot parcursul sarcinii.

Prima vizită se va concentra pe evaluarea stării dumneavoastră generale de sănătate, pe identificarea oricăror factori de risc și pe determinarea vârstei gestaționale a copilului. Medicul vă va pune întrebări detaliate despre istoricul sănătății. Fiți sinceră. Dacă nu vă simțiți confortabil să discutați despre istoricul sănătății dvs. în fața partenerului dvs., programați o consultație privată. Așteptați-vă, de asemenea, să aflați despre depistarea anomaliilor cromozomiale în primul trimestru.

După prima consultație, probabil vi se va cere să programați controale la fiecare patru săptămâni pentru primele 32 de săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de programări mai frecvente sau mai puțin frecvente, în funcție de starea de sănătate și de istoricul medical. În timpul acestor programări, discutați despre orice preocupări sau temeri pe care le-ați putea avea în legătură cu sarcina, nașterea sau viața cu un nou-născut. Nu uitați, nicio întrebare nu este prostească sau neimportantă.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend