Putem reduce impactul amintirilor traumatice?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință ar putea fi cu un pas mai aproape de a găsi o modalitate de a reduce impactul amintirilor traumatice, potrivit unui studiu al Universității Texas publicat în revista Nature Neuroscience. Raportul detaliază un studiu realizat de cercetătorii de la Departamentul de Științe Psihologice și Ale Creierului. Stephen Maren, profesor de științe psihologice, a declarat că procedurile folosite de clinicieni pentru a reactiva indirect amintirile traumatice redau o fereastră prin care aceste amintiri pot fi modificate sau chiar șterse complet.

În terapie, memento-uri de imagini sunt adesea folosite pentru a prelua în condiții de siguranță amintiri traumatice ale anumitor experiențe. De exemplu, Maren a declarat că unui veteran militar rănit de un dispozitiv exploziv improvizat i se poate cere să re-experimenteze indicii de traumă, cum ar fi luminile și sunetele exploziei, fără consecințe negative. Ideea este că răspunsurile de frica pot fi atenuate prin această terapie de expunere. “Singura provocare majoră este atunci când faci procedurile de extincție, nu se șterge memoria traumei originale”, a spus Maren. Este întotdeauna acolo și se poate întoarce, ceea ce cauzează recidiva pentru persoanele care reexperimentează frica. “Având în vedere acest lucru, cercetătorii sperau să vadă dacă pot izola o amintire și pot genera răspunsuri de frică reactivând-o artificial – și probabil perturbând însăși amintirea originală. Maren a declarat că descoperirile lor sugerează că procedurile utilizate în prezent de clinicieni pentru a reactiva indirect amintirile traumatice creează o oportunitate de a le schimba sau elimina.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au folosit o procedură de condiționare în care un anumit indiciu devine indirect asociat cu un eveniment înfricoșător. Când semnalul este prezentat mai târziu, reactivează indirect o memorie a evenimentului și crește activitatea în hipocampus, o zonă a creierului importantă pentru memorie. Studiul a arătat că reactivarea indirectă a unei amintiri contextuale a fricii prin re-expunerea la indiciu poate face amintirea vulnerabilă la alterări. Maren a declarat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a răspunde dacă oamenii de știință pot produce o pierdere permanentă a informațiilor traumatice.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend