Putem stoca ADN-ul în obiecte?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

ADN-ul stochează amprenta noastră biologică, iar acum poate stoca și amprenta obiectelor obișnuite.

O nouă tehnologie poate transforma orice obiect obișnuit într-un stick de memorie prin amestecarea ADN-ului sintetic în interiorul unor particule minuscule.

Cercetătorii în domeniul materialelor au testat această tehnologie prin imprimarea 3D a unei statuete de iepure din plastic – unul dintre primele modele folosite vreodată pentru imprimarea 3D, “iepurașul Stanford” – dar cu instrucțiunile de proiectare ascunse în interior sub formă de cod ADN.

“Folosim exact aceeași moleculă pe care biologia o folosește pentru a stoca propriile noastre schițe, dar nu folosim ADN natural”, a explicat cercetătorul Robert Grass. “Avem ADN-ul sintetizat chimic în secvența pentru care îl proiectăm”.

“Poți lua o bucată din iepuraș, poți citi în ADN fișierul 3D din care a fost făcut și poți folosi acest lucru pentru a face mai multe clone ale acelui iepuraș original”.

Oamenii de știință au fost conștienți de ani de zile de potențialul de a utiliza moleculele de ADN pentru stocarea digitală. “Teoretic, putem stoca cantități enorme de informații în ADN”, a declarat Robert Grass. “Probabil că toate informațiile pe care le avem în lume ar încăpea în câteva grame de ADN”.

În timp ce codul calculatorului este stocat sub formă de unu și zero, ADN-ul are de două ori mai multe litere diferite în codul său: cele patru molecule “de bază” care alcătuiesc planul tuturor ființelor vii.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au mai folosit ADN-ul pentru a stoca informații până acum – deoarece, în general, acesta este stabil doar atunci când se află într-un lichid. Echipa a reușit să ocolească această restricție prin încapsularea ADN-ului sintetic în mici particule de sticlă – la scară nanometrică – care îl protejează de descompunere.

Micile capsule protejează ADN-ul care stochează informații suficient pentru ca acesta să poată fi amestecat în siguranță în plastic. “ADN-ul în sine nu se amestecă cu polimerii și chiar dacă ar face-o, nu ar fi stabil”, a declarat Grass.

“Odată ce avem ADN-ul în aceste particule, luăm o soluție de polimer, amestecăm particulele cu soluția de polimer, solidificăm polimerul și apoi polimerul conține particule – care conțin ADN-ul, care conțin fișierul digital”.

Echipa a testat apoi dacă poate crea un nou iepuraș folosind ADN-ul de la unul anterior.

În procesul de citire a informațiilor stocate în ADN-ul iepurașului, aproximativ 5% din date se pierd, dar în proiectul lor au inclus o redundanță digitală de 80%. “Deci ai putea pierde 80% din ADN și ai putea totuși să recuperezi perfect iepurașul”, a spus Grass.

“Până acum am făcut 5 generații, dar am putea face peste 100 de generații și tot ar fi clone perfecte ale iepurașului original”

În cele din urmă, această tehnică permite obiectelor neînsuflețite să poarte în interiorul lor propriile modele, la fel ca și lucrurile vii.

“În prezent, informațiile despre produs sunt întotdeauna fie pe hârtie, fie undeva pe internet. Aici putem garanta că informațiile nu se pierd niciodată, atâta timp cât aveți produsul.”

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend