Puteți administra vaccinul COVID-19 și vaccinul antigripal în aceeași zi?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pandemia de coronavirus 2019 (COVID-19) cauzată de coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) a infectat milioane de persoane și a făcut peste 5 milioane de victime în întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, aproximativ 290000-650000 de persoane mor în fiecare an din cauza gripei. Studiile anterioare au indicat faptul că persoanele de peste 65 de ani și copiii sub doi ani sunt cel mai grav infectați de gripă, care poate provoca și decesul.

Context


În multe țări, vaccinarea antigripală a fost recomandată ca măsură preventivă. Cercetătorii au subliniat faptul că programul de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea coincide cu programele de vaccinare împotriva gripei în majoritatea țărilor, deoarece momentul în care se desfășoară cele două vaccinări s-ar putea suprapune. Până în prezent, nu sunt disponibile studii privind coadministrarea vaccinurilor COVID-19 cu alte vaccinuri. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul studiilor de fază 3 ale vaccinurilor COVID-19, oamenii de știință fie au exclus candidații care au fost recent vaccinați, fie urmau să primească vaccinuri în decurs de o săptămână de la primirea vaccinului COVID-19. Cu toate acestea, este extrem de important să se înțeleagă efectele co-administrării unui vaccin asupra răspunsurilor imune și a siguranței în cazul în care ar putea avea loc programe de vaccinare simultană.

Conform îndrumărilor actuale din Marea Britanie, persoanele pot lua ambele vaccinuri cu o diferență de cel puțin șapte zile între cele două. Centrele americane pentru controlul bolilor (CDC) recomandă un interval de 14 zile între aceste vaccinuri. Cu toate acestea, necesitatea de a efectua mai multe vizite la clinicile de sănătate pentru vaccinare ar putea reduce gradul de respectare și de absorbție a vaccinării. Prin urmare, ar putea fi important să se încurajeze oamenii să facă vaccinurile, și anume COVID-19 și gripa, într-o singură vizită, mai degrabă decât în zile separate.

Oamenii de știință au efectuat un substudiu în cadrul unui studiu de fază 3 din Marea Britanie și au raportat siguranța, imunogenitatea și eficacitatea vaccinului NVX-CoV2373 COVID-19 atunci când este administrat împreună cu vaccinurile licențiate împotriva gripei sezoniere. Acest raport a fost publicat în Lancet Respiratory Medicine.

Principalele constatări


Autorii susțin că acest substudiu este primul care documentează siguranța, imunogenitatea și eficacitatea oricărui vaccin COVID-19 atunci când este coadministrat cu un vaccin gripal sezonier sau cu orice alt vaccin. Acest studiu nu a găsit nicio dovadă de interferență a vaccinului COVID-19 cu vaccinul gripal tetravalent pe bază de celule gripale. Acest studiu exploratoriu a fost efectuat între 28 septembrie 2020 și 28 noiembrie 2020 și a cuprins un total de 15187 de participanți. Participanții au fost tineri, radical diverși și au avut mai puține comorbidități.

Evenimentele de reactogenitate locală și sistemică solicitate, cum ar fi sensibilitatea sau durerea la locul de injectare, oboseala și durerea musculară au fost mai frecvente în grupul care a beneficiat de coadministrare, comparativ cu grupul care a primit doar vaccinul NVX-CoV2373. S-a constatat că incidența evenimentelor adverse nesolicitate sau a efectelor adverse grave care au necesitat asistență medicală a fost scăzută în ambele grupuri. Oamenii de știință au arătat că nu a fost observat niciun tipar semnificativ din punct de vedere clinic de reactogenitate crescută în toate grupurile de studiu.

În cohorta de studiu, nu s-a observat niciun eveniment de anafilaxie sau decese. Este important faptul că administrarea în comun a COVID-19 și a vaccinului antigripal nu a dus la nicio modificare a răspunsului imunitar legat de vaccinul antigripal, dar s-a observat o reducere a răspunsurilor anticorpilor la vaccinul NVX-CoV2373. Eficacitatea vaccinului NVX-CoV2373 în cadrul substudiului, care a inclus persoane din grupa de vârstă cuprinsă între 18 și 65 de ani, a fost de 87,5%, iar controlul a prezentat o eficacitate de 89,8%.

Puncte forte și limitări


Cercetătorii au subliniat faptul că principalul punct forte al acestui substudiu este designul studiului controlat cu placebo. Un alt avantaj al acestui studiu este alinierea sa la politica națională de vaccinare antigripală din Marea Britanie prin utilizarea ambelor tipuri de vaccinuri antigripale (cu adjuvant și fără adjuvant).

Una dintre principalele limitări ale acestui substudiu este dimensiunea redusă a eșantionului, cu foarte puțini participanți cu vârsta de peste 65 de ani. Alte limitări ale studiului includ lipsa randomizării în recrutarea participanților la substudiul privind gripa, un număr mic de criterii de evaluare a eficacității din substudiu, absența unei evaluări statistice pre-specificate formale a imunogenității etc. Studiile viitoare ar putea construi grupuri randomizate mai solide, cum ar fi NVX-CoV2373 plus vaccin gripal, NVX-CoV2373 plus placebo, vaccin gripal plus placebo și grupuri placebo plus placebo. Oamenii de știință au subliniat, de asemenea, că evaluarea titlurilor de anticorpi neutralizanți ar fi putut fi benefică pentru investigarea imunogenității. În cele din urmă, modelul de studiu deschis în ceea ce privește administrarea vaccinului antigripal a reprezentat, de asemenea, o limitare, după cum au subliniat cercetătorii.

Concluzie


Acest studiu este primul care documentează siguranța, imunogenitatea și eficacitatea unui vaccin COVID-19 atunci când este administrat împreună cu un vaccin gripal sezonier. Datele obținute nu au arătat niciun efect advers al administrării concomitente a vaccinului NVX-CoV2373 și a vaccinului gripal. Cu alte cuvinte, nu a fost demonstrat că imunitatea

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend