Nu rata pachetele speciale cu reduceri mari și cadouri! SHOP oficial dr. Vasi Rădulescu

Puțină atenție la ciprofloxacină

Puțină atenție la ciprofloxacină

Ciprofloxacina este un antibiotic din clasa fluorochinolonelor. Se eliberează doar cu rețetă medicală, dar din păcate nu toată lumea respectă niște principii aici și antibioticul poate ajunge la pacient fără ca medicul să fie inclus în ecuație. Chiar și când este, poate greși chiar el. De multe ori fără să-și dea seama.

Ciprofloxacina este recomandată în infecții în sfera ORL, infecții pulmonare, infecții urologice (prostatite) sau urinare, infecții severe care necesită mai multe grupe de antibiotice. Indicațiile ei sunt vaste și nu credem că există femeie care să nu fi primit sau auzit de ciprofloxacină într-o infecție de tract urinar. Din păcate, este exact domeniul unde se fac abuzuri, recomandându-se pe termen nejustificat de lung și-n cure repetate.

O cură de șapte-zece zile de ciprofloxacină într-o infecție urinară simplă (cu un agent larg răspândit, spre exemplu tulpină comună de E. Coli) nu este justificată, pentru că infecția dispare și după trei zile de antibiotic, chiar dat într-o singură priză pe zi. S-a înpământenit ideea, falsă desigur, că antibioticul trebuie luat cel puțin șapte zile pentru a avea efect. În majoritatea ITU (acronim de la infecție de tract urinar) la femeie, o cură de 3-4 zile este absolut suficientă.

Abuzul de ciprofloxacină poate atrage consecințe ireversibile. Fluorochinolonele au atenționare de la organizațiile mondiale de reglementare¹ – a nu se recomanda oricum, oriunde, în orice infecție. Toată lumea îndeamnă la prudență, pentru că aceste antibiotice atacă nervii, tecile musculare, tendoanele, putând da dureri, miopatii, neuropatii ireversibile. Sunt pacienți (nu puțini) care au primit și zece cure într-un an pentru diferite infecții și ajung la medic cu dureri articulare și musculare, fără să se deceleze vreo cauză clară. Analizele ies mereu bune, articulațiile nu au inflamație per se. Ancheta bună a medicului decelează uzul exagerat de ciprofloxacină sau altă fluorochinolonă, și din păcate nu se pot face multe lucruri, în afară de tratament simptomatic cu antialgice, antiinflamatorii, poate fizioterapie.

Pentru infecțiile de tract urinar, antibioticul se va da pe antibiogramă. Când bacteria este sensibilă la mai multe antibiotice, trebuie ales un agent care dă rezultate bune și nu cauzează probleme semnificative. La fel în ORL, pneumologie, nefrologie și orice alt domeniu. Medicul trebuie să cântărească bine opțiunile și să lase ciprofloxacina pentru situații cu indicație clară, pe perioade atent alese.

V.

În SHOP-ul oficial ai cărți extraordinare la reduceri considerabile:

-32%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
40,00lei
-41%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
35,00lei
-41%

Aventurile pisicii Muna

6
35,00lei
-46%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
35,00lei
-41%

Oni și vulpea fermecată

4
35,00lei
-49%

Dieta perfectă

28
30,00lei
-39%

O să te tragă curentu

20
30,00lei
-45%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

564
30,00lei
-36%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
25,00lei
-36%

Buni se simte rău (de dor)

6
25,00lei
-36%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
25,00lei
-36%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
25,00lei
-36%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
25,00lei
-36%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
25,00lei
-36%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
25,00lei
-64%

Dragă suflet – Jurnalul unui medic tânăr

7
20,00lei
-56%

O altă poveste de iubire

18
20,00lei
-56%

Să-ți pui o dorință

12
20,00lei
-56%

Culorile uitării

14
20,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare