Răspunsuri imune cu și fără infecție anterioară cu SARS-CoV-2 după o singură doză de vaccin


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În unele țări, cu ajutorul unor campanii de vaccinare în masă, se evaluează în mod real eficacitatea vaccinurilor împotriva coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2). S-a observat că răspunsul imunitar la prima doză de vaccin diferă la pacienții care au avut o infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Rezultatul unui studiu efectuat în Israel a indicat că vaccinul BNT162b2 (tozinameran; Pfizer-BioNTech) cu ARNm a avut o eficacitate de 57% împotriva infecției simptomatice după două-trei săptămâni de la administrarea unei singure doze și o eficacitate de 74% în ceea ce privește reducerea spitalizării din cauza bolii coronavirus 2019 (COVID-19). Pentru a prioritiza administrarea primei doze de vaccin BNT162b2 la o populație numeroasă, guvernul britanic a mărit intervalul de dozare de la trei săptămâni la 12 săptămâni.

Studiul SIREN (SARS-CoV-2 Immunity and Reinfection Evaluation), desfășurat în Regatul Unit (UK), a inclus lucrători din domeniul sănătății din spitalele Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS). Acest studiu de cohortă prospectiv de mari dimensiuni a dedus că vaccinul BNT162b2 a avut o eficacitate de 72 % împotriva infecției simptomatice sau asimptomatice după 21 de zile de la administrarea unei singure doze la lucrătorii din domeniul sănătății lipsiți de anticorpi împotriva SARS-CoV-2, care s-a îmbunătățit și mai mult, ajungând la 86 % după o săptămână de la a doua doză. Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat pe protecția oferită de anticorpi, dar nu au reușit să caracterizeze imunitatea oferită de celulele T.

Studiul


Protective Immunity from T-cells to COVID-19 in Healthcare workers (PITCH) este un studiu prospectiv, de cohortă, multicentric, inclus în cadrul studiului SIREN, conceput pentru a evalua eficacitatea vaccinului BNT162b2 la lucrătorii din domeniul sănătății, în primul rând imunitatea dezvoltată după prima doză. De asemenea, acesta a comparat răspunsul imunitar la vaccinul BNT162b2 la lucrătorii din domeniul sănătății deja infectați cu SARS-CoV-2 cu lucrătorii din domeniul sănătății care erau negativi la anticorpii COVID-19. Studiul este prezentat într-un articol publicat în revista Lancet Microbe.

În acest studiu au fost incluși 289 de lucrători din domeniul sănătății cu vârste de cel puțin 18 ani din patru spitale diferite din Marea Britanie. Lucrătorii din domeniul sănătății infectați anterior cu COVID-19 au fost identificați cu ajutorul unui test RT-PCR pozitiv sau al anticorpilor anti-SARS-CoV-2 nucleocapsidă pozitivă. Celulele mononucleare din sângele periferic (PBMC) au fost extrase din probele de sânge prelevate de la lucrătorii din domeniul sănătății înainte de vaccinare și după 28 (±7) zile de la administrarea unei singure doze sau a ambelor doze de vaccin BNT162b2. PBMC extrase au fost utilizate pentru testul imunospot cu interferon-γ legat de enzima, care a permis detectarea răspunsurilor de celule T specifice vârfurilor la lucrătorii din domeniul sănătății și compararea între indivizii negativi la anticorpii SARS-CoV-2 și cei care au fost infectați anterior cu SARS-CoV-2.

Din 289 de lucrători din domeniul sănătății, 145 de subiecți infectați anterior și 119 subiecți negativi la SARS-CoV-2 au primit o singură doză de vaccin, iar 25 de lucrători din domeniul sănătății negativi la SARS-CoV-2 au primit ambele doze de vaccin BNT162b2 între 9 decembrie 2020 și 9 februarie 2021.

De asemenea, timpul mediu pentru lucrătorii din domeniul sănătății infectați anterior, de la infecția anterioară până la vaccinare, a fost de 268 de zile. S-a observat că răspunsul celulelor T specifice vârfurilor a fost de 5,2 ori mai mare la lucrătorii din domeniul sănătății infectați anterior în comparație cu lucrătorii din domeniul sănătății negativi la SARS-CoV-2 după 28 de zile de la prima doză de vaccin BNT162b2. De asemenea, răspunsurile cu celule T după o singură doză la persoanele infectate anterior au fost comparabile cu răspunsurile cu celule T la lucrătorii din sectorul sanitar negativi la SARS-CoV-2 după două doze de vaccin. În mod interesant, nu s-a stabilit nicio relație între vârstă și răspunsul celulelor T.

Răspunsurile celulelor T și răspunsurile anticorpilor după o singură doză au fost comparate la lucrătorii din domeniul sănătății infectați anterior și la cei neinfectați.”

Limitări


Deoarece studiul a implicat în principal participanți de sex feminin și nu au fost implicate persoane cu vârsta mai mare de 66 de ani sau persoane cu comorbidități, observațiile privind răspunsurile la vaccin sunt limitate la o populație sănătoasă. Deoarece acest studiu prospectiv a inclus un număr mare de participanți, evaluarea completă nu a putut fi efectuată în întreaga cohortă din cauza disponibilității de eșantionare, a prioritizării și/sau a fezabilității. De asemenea, deoarece varianta Delta nu era tulpina dominantă la momentul studiului, efectul vaccinului BNT162b2 asupra variantei Delta nu a fost evaluat. Acest aspect trebuie evaluat în studiile viitoare.

Concluzie


Acest studiu a raportat rezultatele analizei răspunsurilor imune la SARS-CoV-2 la 289 de lucrători din domeniul sănătății, inclusiv 145 de lucrători din domeniul sănătății anterior infectați și 119 lucrători din domeniul sănătății negativi la SARS-CoV-2, cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin Pfizer, și 25 de lucrători din domeniul sănătății negativi la SARS-CoV-2, cărora li s-au administrat două doze de vaccin. Răspunsurile la anticorpi și la celulele T în cazul lucrătorilor din domeniul sănătății negativi la SARS-CoV-2 care au primit o singură doză de vaccin BNT162b2 au fost comparabile cu cele ale celor care au fost infectați anterior. Studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe impactul infecției anterioare cu SARS-CoV-2 și pe intervalul de dozare a vaccinului.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend