Riscul de rezultate negative ale sarcinii la gravidele infectate cu SARS-CoV-2 este probabil mai mic decât s-a sugerat anterior


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Riscul de rezultate adverse ale sarcinii la femeile care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 este probabil mai mic decât au sugerat mai multe studii anterioare, informează un studiu național al tuturor femeilor suedeze însărcinate testate pentru SARS-CoV-2 între martie 2020 și ianuarie 2021. Studiul, publicat în BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology și condus de cercetători de la Karolinska Institutet, arată că asocierea variază foarte mult în funcție de rutinele utilizate pentru testarea femeilor însărcinate.

Atunci când ne uităm la clinicile care au testat toate femeile însărcinate, observăm că riscurile de rezultate adverse ale sarcinii după un test pozitiv pentru SARS-CoV-2 sunt considerabil mai mici decât atunci când ne uităm la clinicile care nu au testat toate femeile. Acest lucru înseamnă că testarea selectivă, care este cea mai frecventă procedură de testare în Suedia pentru femeile însărcinate, probabil supraestimează rezultatele adverse ale sarcinii la femeile cu rezultate pozitive la test.”

Profesorul Olof Stephansson, Departamentul de Medicină, Solna, Karolinska Institutet, și primul autor al studiului

Virusul SARS-CoV-2 poate provoca boala COVID-19, dar indivizii pot fi, de asemenea, purtători ai virusului fără simptome de boală. Potrivit cercetătorilor, o interpretare plauzibilă a diferențelor este că femeile însărcinate cu complicații sunt testate mai des decât cele fără complicații, ceea ce duce la riscuri umflate atunci când testarea nu este universală. În plus, femeile însărcinate cu infecție asimptomatică sau ușoară tind să aibă mai puține complicații decât femeile cu COVID-19 severă și, prin urmare, sunt testate într-o măsură mai mică. Alți factori de sănătate, cum ar fi obezitatea sau diabetul, ar putea, de asemenea, să influențeze atât riscul de complicații la naștere, cât și deciziile cu privire la cine se testează.

Utilizând datele din registrele suedeze, echipa de cercetători de la Karolinska Institutet, Universitatea örebro și Spitalul Universitar Sahlgrenska, printre alte instituții, a reușit să analizeze rezultatele unui număr total de 88.593 de sarcini între 11 martie 2020 și 31 ianuarie 2021, dintre care abia 17 la sută au născut în clinici care au testat toate femeile însărcinate.

În spitalele care au testat toate femeile însărcinate în apropierea nașterii, nu s-au observat diferențe semnificative din punct de vedere statistic între copiii născuți din mame testate pozitiv și cei nedepotrivă în ceea ce privește cazurile de nașteri de copii morți și scorurile Apgar scăzute (care evaluează starea copilului imediat după naștere). În schimb, în spitalele cu testare selectivă, statisticile au sugerat că sugarii născuți din mame testate pozitiv au avut un risc de patru ori mai mare de naștere a unui copil mort și un risc mai mult decât dublu de scoruri Apgar scăzute, în comparație cu sugarii născuți din mame testate negativ sau care nu au fost testate deloc.

În cazul testării universale, sugarii născuți din mame testate pozitiv au avut de două ori mai multe șanse de a necesita îngrijiri neonatale decât cei născuți din mame testate negativ. Acest lucru poate fi comparat cu rezultatele statistice în cazul testării selective, care au indicat un risc de trei ori mai mare de îngrijire neonatală pentru copiii născuți din mame testate pozitiv. Riscul de naștere prematură a fost, de asemenea, mai mare în cazul testării selective în comparație cu testarea universală.

“Constatările noastre indică faptul că sugarii născuți din mame infectate cu SARS-CoV-2 au riscuri ceva mai mari de îngrijire neonatală și de naștere prematură, dar că riscurile de naștere a unui copil mort și de scoruri Apgar scăzute nu diferă semnificativ de cele ale sugarilor născuți din mame cu test negativ”, spune Olof Stephansson. “Ne-au lipsit date despre cât de severe au fost infecțiile, iar COVID-19 sever s-a demonstrat anterior că se corelează cu un risc mai mare pentru mamă și copil în timpul sarcinii și al nașterii. În același timp, este important de menționat că majoritatea nașterilor sunt asociate cu rezultate favorabile chiar dacă mama este testată pozitiv pentru SARS-CoV-2.”

Atunci când cercetătorii au comparat rezultatele din timpul pandemiei cu cele din cei cinci ani precedenți (martie 2015-ianuarie 2020), nu au găsit diferențe semnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește nașterea de copii morți sau scorurile Apgar scăzute, dar un risc ușor mai mic de naștere prematură în timpul pandemiei (4,7 % față de 4,9 %), care a fost determinat de un risc mai mic de nașteri premature spontane. Riscul de admitere la îngrijiri neonatale a fost ușor mai mare în timpul pandemiei (8,3 la sută) comparativ cu cei cinci ani precedenți (8,1 la sută).

“Diferențele față de comparatorii istorici sunt foarte mici, ceea ce este interesant, având în vedere că a existat o teamă de riscuri crescute la nivelul populației în timpul pandemiei”, spune profesorul Martin Neovius de la Departamentul de Medicină, Solna, Karolinska Institutet și ultimul autor al studiului. “O posibilă explicație pentru proporția, recunosc foarte mică, dar totuși mai mică, a nașterilor premature spontane ar putea fi faptul că mamele au avut mai puține alte infecții și poate și mai puțin stres în timpul pandemiei. Proporția marginal mai mare de nou-născuți aflați în îngrijire neonatală ar putea fi atribuită parțial dorinței de a acorda o atenție sporită copiilor născuți de mame testate pozitiv, în special la începutul pandemiei, când experiența în îngrijirea unor astfel de copii era încă limitată.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend