Riscul de spitalizare COVID-19 în rândul copiilor cu markeri de astm necontrolat


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Aproximativ o zecime din cazurile de boală coronavirus 2019 (COVID-19) din Marea Britanie, cauzate de coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), apar la copii. Numărul de copii infectați care au nevoie în cele din urmă de spitalizare este mic, dar aproximativ unul din cinci dintre ei va avea COVID-19 critic. Este important să se identifice copiii cu factori de risc pentru boala severă, deoarece vaccinarea ar putea fi extinsă la aceștia în mod prioritar.

Copiii cu astm au constituit punctul central al studiului actual, care a fost realizat în numele Joint Commission on Vaccination and Immunisation (JCVI) din Marea Britanie. Sarcina a inclus identificarea copiilor cu astm cu risc ridicat.

Astmul a fost ales pentru că se numără printre cele mai frecvente boli cronice în copilărie. În pofida numărului absolut scăzut de copii bolnavi acut cu COVID-19 și a incertitudinii efectelor adverse grave asociate vaccinului, necesitatea vaccinării acestui grup de copii a putut fi decisă doar pe baza riscului de spitalizare cu COVID-19.

Ce a arătat studiul?


Lucrarea, publicată în revista The Lancet Respiratory Medicine, descrie un studiu național de cohortă care a inclus toți copiii din Scoția cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani care au făcut parte din programul Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID-19 (EAVE II). Copiii cu astm necontrolat au fost identificați prin istoricul unei spitalizări anterioare cu astm sau al unui tratament cu un steroid oral în cei doi ani anteriori studiului.

Cercetătorii au folosit un model Cox de risc proporțional pentru a găsi ratele de risc pentru spitalizarea cu COVID-19 în rândul copiilor cu astm, clasificându-i în funcție de severitatea astmului. Studiul a inclus aproape 63.500 de copii cu astm, dintre care aproape 7% (>4.300) au fost confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2 prin testul de reacție în lanț a transcriptazei inverse cu polimerază (RT-PCR). Dintre aceștia, 67 au fost spitalizați, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul cohortei infectate.

Atunci când copiii cu astm bine controlat au fost comparați cu cei cu astm slab controlat sau necontrolat, rata de spitalizare cu COVID-19 a fost mai mare în acest din urmă subset. Copiii spitalizați cu astm în ultimii doi ani au avut un risc de peste șase ori mai mare de a fi spitalizați decât copiii neastmatici. În schimb, cei cu astm bine controlat au avut un risc de 1,36 ori mai mare decât copiii neastmatici.

Dacă se considera că cei care luaseră anterior steroizi pe cale orală în ultimii doi ani aveau astm necontrolat, riscul era mai mare decât al copiilor neastmatici. Cei cu un istoric de trei sau mai multe cure de medicament au avut un risc de 3,4 ori mai mare de spitalizare, față de 3,5 cu două cure anterioare de tratament cu steroizi orali.

Pentru cei care primiseră doar un singur tratament sau niciunul, riscul a fost cu 50% și 34% mai mare decât pentru cei fără astm.

Interesant este că și copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani prezentau un risc mai mare de internare în spital cu COVID-19 fără niciunul dintre acești doi markeri ai astmului sever. Nivelul mai ridicat de testare poate explica acest lucru în rândul copiilor cu astm, datorită unei șanse mai mari de a căuta asistență medicală în rândul îngrijitorilor acestor copii, împreună cu disponibilitatea medicului de a-i interna.

În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, cei cu astm, dar fără antecedente de spitalizare, prezentau un risc dublu de spitalizare asociată cu COVID-19, în comparație cu aproape patru ori în rândul celor care fuseseră spitalizați anterior cu astm. În rândul celor cu vârste cuprinse între 12-17 ani, riscul a fost de zece ori mai mare.

Dacă luaseră anterior steroizi pe cale orală, riscul de spitalizare era de trei ori mai mare după două cure, față de aproape cinci ori mai mare după trei sau mai multe cure. În mod corespunzător, riscul în rândul celor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani a fost cu 80% mai mare chiar și după un singur tratament cu steroizi înainte de episodul COVID-19, dar a crescut de patru ori și, respectiv, de două ori, cu două și trei (sau mai multe) tratamente.

Care sunt implicațiile?


Studiul arată că copiii de vârstă școlară, între 5 și 17 ani, prezintă un risc de peste trei ori mai mare de a fi spitalizați cu COVID-19 dacă au luat două sau mai multe cure de steroizi pe cale orală. În cazul unui istoric anterior de spitalizare pentru astm, riscul de spitalizare asociată cu COVID-19 a fost de șase ori mai mare. În termeni numerici absoluți, acest lucru expune la risc aproximativ 2.000 de copii din întreaga Scoție, dar aproximativ 110.000 de copii din Marea Britanie.

Acesta este primul studiu la nivel național, bazat pe populație, privind riscul de spitalizare în urma infecției cu SARS-CoV-2 la această grupă de vârstă, dacă există astm necontrolat. Riscul crescut este în concordanță cu alte studii care arată că un control deficitar al astmului crește riscul de spitalizare cu COVID-19.

Pornind de la această lucrare, este important pentru o caracterizare mai detaliată a markerilor de control al astmului pentru rezultatele severe ale COVID-19 la copii și pentru a investiga mecanismele care stau la baza predispunerii acestor copii la aceste riscuri crescute.”

Controlul astmului este, de asemenea, esențial pentru a minimiza riscurile în urma infecției cu SARS-CoV-2.

Aceste date se vor adăuga la dovezile privind răspândirea virusului în rândul copiilor, evoluția infecției la această grupă de vârstă și necesitatea de a realiza un bun control al astmului și de a utiliza alte măsuri pentru a limita transmiterea virală în rândul copiilor.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend