Riscurile unei tomografii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Expunerea la radiații
În timpul unei tomografii computerizate, sunteți expus pentru scurt timp la radiații ionizante. Cantitatea de radiații este mai mare decât cea pe care ați obține-o în timpul unei radiografii simple, deoarece scanarea CT colectează informații mai detaliate. Nu s-a demonstrat că dozele mici de radiații utilizate în cadrul scanărilor CT provoacă daune pe termen lung, deși la doze mult mai mari, poate exista o mică creștere a riscului potențial de cancer.

Scanările CT au multe beneficii care depășesc orice mic risc potențial. Medicii folosesc cea mai mică doză de radiații posibilă pentru a obține informațiile medicale necesare. De asemenea, aparatele și tehnicile mai noi și mai rapide necesită mai puține radiații decât cele utilizate anterior. Discutați cu medicul despre beneficiile și riscurile scanării CT.

Nocivitatea pentru copiii nenăscuți
Spuneți medicului dacă sunteți însărcinată. Deși este puțin probabil că radiațiile de la o scanare CT să vă rănească bebelușul, medicul vă poate recomanda un alt tip de examinare, cum ar fi ultrasunetele sau RMN-ul, pentru a evita expunerea bebelușului la radiații. La dozele mici de radiații utilizate în imagistica CT, nu au fost observate efecte negative la om.

Reacții la substanța de contrast
În anumite cazuri, medicul vă poate recomanda să vi se administreze un colorant special numit substanță de contrast. Acesta poate fi ceva ce vi se cere să beți înainte de scanarea CT sau ceva care este administrat printr-o venă din braț sau introdus în rect. Deși rar, materialul de contrast poate provoca probleme medicale sau reacții alergice.

Cele mai multe reacții sunt ușoare și se traduc printr-o erupție cutanată sau mâncărime. În cazuri rare, o reacție alergică poate fi gravă, chiar mortală. Spuneți medicului dacă ați avut vreodată o reacție la materialul de contrast.

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend