Ritmul cardiac ridicat la bătrânețe poate fi un factor de risc independent de demență


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O frecvență cardiacă ridicată în repaus la bătrânețe poate fi un factor de risc independent de demență, potrivit unui studiu realizat la Karolinska Institutet din Suedia și publicat în revista Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association. Deoarece ritmul cardiac în repaus este ușor de măsurat și poate fi redus prin exerciții fizice sau tratament medical, cercetătorii consideră că acesta ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc mai mare de demență pentru o intervenție timpurie.

Se așteaptă ca numărul persoanelor care trăiesc cu demență să crească la 139 de milioane la nivel mondial până în 2050, de la 55 de milioane în 2020, potrivit organizației Alzheimer’s Disease International. În prezent, nu există un tratament pentru demență, dar tot mai multe dovezi sugerează că menținerea unui stil de viață sănătos și a sănătății cardiovasculare ar putea contribui la întârzierea apariției demenței și la ameliorarea simptomelor.

În acest studiu, cercetătorii au examinat dacă ritmul cardiac în repaus la 2.147 de persoane în vârstă de 60 de ani sau mai mult și care locuiau în Stockholm ar putea fi legat de demență și declin cognitiv, independent de alți factori de risc cunoscuți, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Studiul, care a urmărit participanții timp de până la 12 ani, a arătat că persoanele cu o frecvență cardiacă în repaus de 80 de bătăi pe minut sau mai mare, în medie, aveau un risc de demență cu 55% mai mare decât cele cu o frecvență cardiacă de 60-69 de bătăi pe minut. Asocierea a rămas semnificativă și după ajustarea pentru potențiali factori de confuzie, cum ar fi diverse boli cardiovasculare. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că rezultatul ar fi putut fi afectat de evenimente cardiovasculare nedetectate și de faptul că mai mulți participanți cu boli cardiovasculare au murit în timpul perioadei de urmărire și, astfel, nu au avut timp să dezvolte demență.

Studiul nu poate stabili o relație de cauzalitate, dar cercetătorii oferă mai multe explicații plauzibile pentru această asociere, inclusiv efectul bolilor cardiovasculare subiacente și al factorilor de risc cardiovascular, arterele înțepenite și dezechilibrul dintre activitățile nervoase simpatice și parasimpatice.

Considerăm că ar fi valoros să explorăm dacă ritmul cardiac în repaus ar putea identifica pacienții cu risc ridicat de demență. Dacă urmărim cu atenție funcția cognitivă a unor astfel de pacienți și intervenim la timp, apariția demenței ar putea fi întârziată, ceea ce poate avea un impact substanțial asupra calității vieții acestora.”

Yume Imahori, autorul principal al studiului, cercetător, Departamentul de Neurobiologie, Științe ale îngrijirii și societate, Karolinska Institutet

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend