Ritmurile cardiace ale cuplurilor mai în vârstă se sincronizează atunci când sunt aproape unul de celălalt


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc împreună, interdependența lor se accentuează. Adesea, ei devin unul pentru celălalt principala sursă de sprijin fizic și emoțional. Căsătoriile pe termen lung au un impact profund asupra sănătății și bunăstării, dar beneficiile depind de calitatea relației.

Un nou studiu al Universității din Illinois examinează dinamica relațiilor pe termen lung prin prisma proximității spațiale. Cercetătorii au descoperit că, atunci când partenerii sunt aproape unul de celălalt, ritmurile lor cardiace se sincronizează în modele complexe de interacțiune.

Cercetătorii în domeniul relațiilor îi întreabă de obicei pe oameni cum se simt și presupun că aceștia își pot aminti corect și pot da răspunsuri semnificative. Dar, pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc și sunt împreună de mult timp, ele râd atunci când le întrebăm cât de mulțumiți sau cât de dedicați sunt. Atunci când sunt căsătoriți de 30 sau 40 de ani, ei consideră că acest lucru indică un angajament în sine.”

Brian Ogolsky, profesor asociat în cadrul Departamentului de Dezvoltare Umană și Studii de Familie de la U of I și autor principal al studiului

“Căutam modalități mai obiective de a măsura dinamica relațiilor și știm că a fi în preajma altor persoane are beneficii psihologice. Așadar, proximitatea fizică părea un candidat puternic.”

Dar simpla apropiere de o altă persoană nu este întotdeauna benefică; depinde de natura interacțiunii, subliniază Ogolsky. Apropierea în contextul unui conflict este foarte diferită de apropierea în contextul unei interacțiuni de iubire. În mod similar, schimbările în ritmul cardiac pot fi pozitive sau negative.

“Nu ne concentrăm pe cauză și efect, ci pe coreglare, care se întâmplă atunci când ritmurile cardiace se mișcă într-un model sincron. Adică, atunci când partenerii sunt apropiați, tiparele ritmului cardiac indică o interacțiune care este semnificativă în mod colectiv într-un anumit fel.”

Studiul a inclus 10 cupluri heterosexuale, căsătorite, cu vârste cuprinse între 64 și 88 de ani, care au avut relații de 14 până la 65 de ani. Cercetătorii au urmărit cuplurile timp de două săptămâni, urmărindu-le în permanență ritmul cardiac și apropierea lor unul de celălalt atunci când se aflau acasă.

Participanții au purtat un Fitbit care le măsura ritmul cardiac. De asemenea, au purtat un mic dispozitiv de detectare a proximității. Cercetătorii au instalat senzori în casă care le-au permis să monitorizeze dispozitivele și să observe în timp real cât de aproape fizic erau soții unul de celălalt. Ei au putut apoi corela toate cele trei măsuri – ritmul cardiac al fiecărui partener și proximitatea cuplului – în timp real.

Cercetătorii au sunat cuplurile dimineața pentru a le reaminti să își pună Fitbit-ul și dispozitivul de urmărire, și din nou seara pentru un sondaj despre sănătatea și bunăstarea lor, precum și despre dinamica relațiilor lor pe parcursul zilei.

“Primul nostru pas a fost să vedem dacă ritmul cardiac și proximitatea sunt corelate în timp. Ne-am uitat la ritmul cardiac al soțului în funcție de proximitate, la ritmul cardiac al soției în funcție de proximitate și la cele două ritmuri cardiace unul cu celălalt”, spune Ogolsky.

“Am vrut, de asemenea, să știm dacă toate cele trei serii de timp au funcționat împreună pentru a ne oferi informații unice. Putem folosi oricare dintre ele pentru a le prezice pe celelalte? Iar răspunsul este da. Toate cele trei serii temporale trebuie să fie incluse pentru ca noi să putem prezice bine oricare dintre ele”.

Descoperirile au indicat o relație lead-lag în sincronizarea ritmului cardiac, în care un partener conduce și celălalt urmează. Uneori, ritmul cardiac al soției conducea schimbarea, iar alteori ritmul cardiac al soțului se schimba, iar cel al soției îl urma.

“Acest lucru sugerează un echilibru delicat. Atunci când un partener îl declanșează pe celălalt partener, aceștia încep un dans unic la nivel de cuplu care le afectează fiziologia și tiparele pe parcursul zilei”, afirmă Ogolsky.

Din cauza numărului mic de participanți, studiul nu a inclus comparații între cupluri. Dar chiar și în cadrul cuplurilor, nu au apărut modele clare.

“Am constatat că fiecare zi este un context unic care se schimbă în funcție de circumstanțe. Interacțiunile cuplurilor, atitudinile lor, comportamentele, dacă sunt aproape unul de celălalt sau departe, se schimbă tot timpul. Chiar și pe parcursul a 14 zile, cuplurile nu sunt suficient de consistente în aceste tipuri de modele obiective pentru a ne permite să tragem concluzii la nivel de cuplu. Putem face doar predicții la nivel de zi.”

Ogolsky remarcă faptul că această descoperire reprezintă o contribuție importantă la cercetarea în domeniul relațiilor, care se bazează de obicei pe formularea de concluzii la nivelul cuplurilor.

“Dacă dorim cu adevărat să înțelegem modelele unice de interacțiune care se întâmplă în cadrul cuplurilor, trebuie să începem să ne concentrăm atenția asupra microproceselor; micile modele de interacțiune care se acumulează de-a lungul unei zile. Acestea ne spun despre natura modului în care interacțiunile cuplurilor se desfășoară de la un moment la altul.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend