Rubeola


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Rubeola, numită și pojarul german sau pojărel, este o infecție virală periculoasă pentru copiii mici, cât și pentru cei nenăscuți.

Perioada de incubație este de 12 – 23 de zile. Debutul bolii este fără manifestări vizibile, prin aparitia unei eruptii cutanate de tip maculopapulos care debuteaza la nivelul fetei, insotita de febra si limfadenopatie (inflamatia ganglionilor limfatici). La copii se regăsesc de obicei forme ușoare de boală, cu puține manifestări clinice. Primul semn este erupția cutanată, care apare inițial la nivelul feței, apoi se extinde pe restul corpului, cu o durată de 3 zile.

Simptome care pot precede erupția sunt:

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


  • Febră ușoară
  • Stare generală alterată
  • Adenopatie
  • Tuse
  • Rinoree
  • Cefalee
  • Conjunctivită

 Rubeola poate fi prevenită prin imunizarea adecvată cu vaccinul ROR.

Este important să știți că un copil este contagios cu patru zile înainte de apariția semnelor și simptomelor și la patru zile după apariția erupției cutanate. Prin urmare, copiii pot fi contagioși înainte de a ști chiar că au boala.

Foarte important!! Este extrem de periculoasă contactarea rubeolei pe timpul sarcinii, deoarece predispune fătul la malformații congenitale grave- rubeola congenitală. Cu cât virusul rubeolic este contactat la o vârstă mai mică a sarcinii, cu atât malformațiile sunt mai severe. Principalele afectări ale fătului sunt la nivel ocular( cataractă congenitală), auzului (surditate) și malformațiile cardiace.

În cazul infectării tardive a mamei, riscul de malformații este mic, dar persistă riscul de infectare cronică a fătului. La mamă, rubeola se manifestă printr-o stare marcată de apariția erupției, care debutează pe față și se extinde rapid pe trunchi și membre, însoțită de febră, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. Erupția trece deseori neobservată sau chiar poate lipsi.

Singura metodă de prevenție este vaccinul efectuat înaintea sarcinii. Pe perioada sarcinii, nu este recomandat.

Poți alege din SHOP o grămadă de lucruri faine pentru starea ta de bine.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend