S-au inventat micropolimeri care pot păstra nutrienții cheie în suplimentele alimentare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Folosind un nou micropolimer numit BMC, oamenii de știință americani au descoperit cum să stabilizeze nutrienții adăugați în suplimentele alimentare.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Rahitism, scorbut, beriberi… am învățat pe pielea noastră că menținerea nivelului de vitamine este esențială pentru o stare de sănătate bună. Dar, în timp ce aceste afecțiuni sunt asociate cu epoci trecute și păr acum ușor de controlat, lumea în curs de dezvoltare continuă să se lupte cu consecințele malnutriției.

Aproximativ 2 miliarde de oameni suferă de carențe de vitamine, deficiența de micronutrienți fiind cunoscută sub numele de “foametea ascunsă”. Aceasta poate provoca malformații congenitale, anemie, tulburări de creștere și orbire și conduce la 50% din decesele copiilor sub 5 ani, potrivit OMS. Această slăbiciune fizică poate contribui la “ciclul sărăciei” și poate avea un impact grav asupra perspectivelor familiilor cu venituri mici.

Deși o dietă echilibrată este ideală, în țările cu acces limitat la o mare varietate de alimente acest lucru nu este posibil. Soluția: fortificarea alimentelor de bază din dulap, cum ar fi orezul, porumbul, chiar și sarea, și asigurarea faptului că oamenii pot obține ceea ce are nevoie organismul lor. Deși s-au făcut progrese în ceea ce privește fortificarea produselor alimentare, există încă provocări tehnice care trebuie rezolvate. Deși reprezintă o modalitate eficientă de a introduce aceste substanțe nutritive în alimentație, anumite adaosuri, cum ar fi fierul, pot face ca alimentele să aibă un gust neplăcut. În plus, după cum explică Ana Jacklenec, autorul principal, în țările cu malnutriție predominantă, alimentele bogate în micronutrienți sunt adesea fierte în tocănițe, iar această căldură le poate distruge conținutul nutrițional.

În această nouă lucrare, cercetătorii de la MIT au folosit un polimer pentru a acoperi o combinație de micronutrienți. După ce au testat 50 de polimeri diferiți, ei au optat pentru BMC, o microparticulă deja aprobată de FDA, care are un diametru doar puțin mai mare decât un singur fir de păr uman. Acesta a reușit să facă nutrienții stabili la diferite niveluri de căldură, umiditate și lumină. Unsprezece micronutrienți au fost încapsulați în acest experiment special, inclusiv fier, niacină, zinc, acid folic și o serie de vitamine cu litere foarte importante.

Ei au testat absorbția intestinală a acestor micronutrienți înveliți la rozătoare, constatând că capsula a acționat ca protecție împotriva diverșilor factori, dar s-a dizolvat în mod corespunzător în acidul gastric, așa cum era prevăzut. Aceste rezultate au fost, de asemenea, constatate în mini-organe, cultivate pentru a reproduce intestinele umane, care au arătat, de exemplu, o creștere de 30 de ori a absorbției fierului.

Aceste efecte au fost testate în cadrul unui studiu uman efectuat pe 44 de persoane. Echipa a comparat, de asemenea, gustul noii lor “super-pâine” cu unul nesuplimentat, constatând puține diferențe în ceea ce privește experiența. Nici măcar Bill Gates, a cărui fundație a finanțat cercetarea, nu a putut face diferența între cele două.

Protejând micronutrienții cheie cu acest polimer, oamenii de știință au găsit o modalitate de a păstra conținutul nutrițional și de a combate flagelul carențelor din țările în curs de dezvoltare. Deși ar putea costa mai mult și ar putea fi dificil de pus în aplicare, ajutarea unei treimi din lume s-ar dovedi mai mult decât utilă în viitor, “nu doar în ceea ce privește sănătatea, ci și economia, educația”, alături de alte beneficii indirecte.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend