Sănătatea mentală a adulților în vârstă afectată semnificativ de pandemia COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra sănătății mentale a persoanelor în vârstă care trăiesc în comunitate, iar cei care sunt singuri stau mult mai rău, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea McMaster.

Utilizând date din Studiul longitudinal canadian privind îmbătrânirea (CLSA), o echipă națională de cercetători a constatat că 43% dintre adulții cu vârsta de 50 de ani sau mai mult au prezentat niveluri moderate sau ridicate de simptome depresive la începutul pandemiei COVID-19, iar acest lucru a crescut în timp.

Singurătatea a fost cel mai semnificativ predictor al agravării simptomelor depresive, alți factori de stres legați de pandemie, cum ar fi conflictele familiale, crescând, de asemenea, șansele.

Cercetarea a fost condusă de Parminder Raina, profesor în cadrul Departamentului de metode de cercetare în domeniul sănătății, dovezi și impact și director științific al Institutului McMaster pentru cercetare în domeniul îmbătrânirii.

Pandemia COVID-19 a avut un impact disproporționat asupra persoanelor în vârstă, grupurile de persoane care erau deja marginalizate resimțind un impact negativ mult mai mare.”

Parminder Raina, cercetător principal principal al CLSA

“Cei care erau izolați social, care se confruntau cu o stare de sănătate mai proastă și care aveau un statut socioeconomic mai scăzut au fost mai predispuși la o agravare a depresiei în comparație cu starea lor de depresie de dinainte de pandemie, colectată în cadrul Studiului longitudinal canadian privind îmbătrânirea din 2011.”

Din echipa de cercetare au făcut parte cercetătorii principali ai CLSA, Christina Wolfson de la Universitatea McGill, Susan Kirkland de la Universitatea Dalhousie, Lauren Griffith de la McMaster, împreună cu o echipă națională de cercetători.

Aceștia au folosit date de sondaj telefonic și web pentru a examina modul în care factorii legați de sănătate și determinanții sociali, cum ar fi venitul și participarea socială, au avut un impact asupra prevalenței simptomelor depresive în timpul închiderii inițiale începând cu martie 2020 și după redeschiderea după primul val de COVID-19 în Canada.

Responsabilitățile de îngrijire, separarea de familie, conflictele familiale și singurătatea au fost asociate cu o probabilitate mai mare de niveluri moderate sau ridicate de simptome depresive care s-au agravat în timp.

De asemenea, femeile au fost mai susceptibile de a avea probabilități mai mari de simptome depresive în timpul pandemiei, comparativ cu bărbații, iar un număr mai mare de femei au raportat separarea de familie, creșterea timpului de îngrijire, precum și bariere în calea îngrijirii.

În general, adulții mai în vârstă au avut de două ori mai multe șanse de simptome depresive în timpul pandemiei decât înainte de pandemie. Însă cei cu venituri mai mici și cu o stare de sănătate mai precară, fie din cauza unor afecțiuni preexistente, fie din cauza unor probleme de sănătate raportate în timpul pandemiei, au resimțit un impact mai mare.

“Aceste constatări sugerează că impactul negativ al pandemiei asupra sănătății mintale persistă și se poate agrava în timp și subliniază necesitatea unor intervenții adaptate pentru a aborda factorii de stres pandemic și pentru a atenua impactul acestora asupra sănătății mintale a adulților în vârstă”, a adăugat Raina.

Constatările marchează prima cercetare COVID-19 publicată care reiese din CLSA, o platformă națională de cercetare privind îmbătrânirea care implică peste 50.000 de adulți de vârstă mijlocie și vârstnici care locuiesc în comunitate la recrutare. Platforma este finanțată de Guvernul Canadei prin intermediul și al Canadian Institutes of Health Research și al Canada Foundation for Innovation.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend