Șansele ca transplantul de celule stem să restabilească fertilitatea sunt la fel de aleatorii ca aruncarea unei monede — până acum


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Șansele de a restabili fertilitatea prin transplant de celule stem din spermă sunt la fel de aleatorii ca o aruncare de monede. Dar o echipă de oameni de știință a dezvoltat o nouă strategie care servește ca o „monedă ponderată” care poate favoriza șansele de a obține rezultate în care fertilitatea este restabilită cu succes.

Capacitatea celulelor stem de a repara funcțiile afectate ale țesuturilor gazdă după transplant a fost o descoperire care a salvat viața în tratarea afecțiunilor incurabile anterior. La fel ca o aruncare de monede, soarta celulelor stem transplantate este imprevizibilă. Ele se pot auto-reînnoi, pot deveni un alt tip de țesut sau pot muri. Celulele stem spermatogonale urmează aceeași soartă a imprevizibilității rezultatelor.

Dar un grup de oameni de știință în materie de fertilitate condus de Yoshiaki Nakamura de la Universitatea Hiroshima a descoperit o nouă metodă care a schimbat favorabil șansele și a inversat cu succes infertilitatea masculină la șoareci – arătând o mare promisiune pentru aplicațiile viitoare în regenerarea spermei umane după tratamentul cancerului și repopularea speciilor amenințate și pe cale de dispariție . Rezultatele studiului lor sunt publicate în revista Cell Stem Cell.

“Transplantul de celule stem spermatogonale promite o multitudine de aplicații, cum ar fi tratamentul infertilității la bărbați și conservarea diversității genetice. Cu toate acestea, în prezent, ineficiența sa exclude aplicarea practică a acestei tehnologii”, Nakamura, profesor asistent la absolventul HU School of Integrated Sciences for Life, a spus. Cunoștințele noastre despre comportamentul destinului celulelor stem spermatogonale individuale și ale descendenților lor după transplant rămân slab dezvoltate, limitând potențialul de a dezvolta noi strategii pentru a crește eficiența scăzută a transplantului în prezent, a adăugat el.

Analizând îndeaproape rezoluția cu o singură celulă, echipa internațională de oameni de știință japonezi și britanici a urmărit soarta celulelor stem spermatogonale transplantate la șoareci. Ei au implantat celule stem normale de spermă de șoarece la șoareci infertili și au constatat că doar o mică fracțiune se repopulează pe termen lung ca spermatogonie de lucru, iar restul se transformă într-un alt tip de celulă – un proces numit diferențiere – sau încetează să își mai efectueze funcția și mor.

Folosind aceste informații, au dezvoltat o nouă metodă care poate regla în mod artificial soarta celulelor stem ale spermei pentru a crește probabilitatea repopulării la un nivel în care fertilitatea este restabilită. Aceștia au introdus pe scurt un inhibitor al sintezei acidului retinoic după transplant, care a împiedicat temporar celulele stem donatoare de spermă să fie supuse diferențierii. Inhibitorul chimic a ajutat la orchestrarea unui rezultat în care celulele stem aleg soarta autoînnoirii.

Următorul pas pentru cercetarea lor este să confirme dacă noua lor strategie va funcționa și pentru animale și în cele din urmă pentru oameni. „Obiectivul meu final este de a aplica transplantul de celule stem spermatogonale pentru fertilitatea persoanelor masculine cu cancer după chimioterapie sau conservarea diversității genetice la animalele de fermă și la animalele sălbatice rare sau pe cale de dispariție”, a spus el.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend