Schimbarea în educație nu aduce rezultate peste noapte.

Schimbarea în educație nu aduce rezultate peste noapte.

E clar că avem o problemă gravă la capitolul educație, dar e în același timp o marotă să considerăm că educația va face minuni în scurt timp. Dacă zicem că avem nevoie de educație e în esență un truism, oricine știe asta; realitatea presupune însă trecerea unor decenii pentru a vedea schimbări palpabile.

Orice schimbare are nevoie de timp. Nu se întâmplă nimic peste noapte. Luând cazul meu, medic specialist care a făcut educație pentru sănătate de aproape 10 ani de zile, cu reach lunar doar pe Facebook de câteva milioane de oameni – îmi permit să spun că trăiesc câteva milioane de oameni mai bine datorită postărilor mele? Aș fi un arogant și un naiv să spun asta. Concret, oamenii nici nu citesc postările întregi. 70% dintre oameni nu apasă pe See more atunci când postarea pe Facebook are mai mult de 10 rânduri. Pe site intră lunar câteva sute de mii de oameni, dar în Analytics văd că timpul mediu petrecut este undeva la 1 minut, clar insuficient să citești un articol! Așadar, oamenii culeg informații, vor materiale cât mai scurte, nici nu știu cât de atent citesc articolele – îmi permit să spun că mulți nu le citesc, pentru că pun întrebări în comentarii, dar răspunsurile sunt deja în articol!

Așadar e o iluzie să credem că schimbăm mare lucru în educație. Nici în educația mare, nici în cea medicală, care mă interesează prioritar pe mine (la cărți e altă mâncare de pește, pe care o voi discuta separat). Dacă nu se cristalizează cât mai mulți medici care să informeze corect, dacă statul nu face campanii coerente, nu vom vedea schimbări concrete. Nu avem cum. Fake news-urile copleșesc informația corectă, pentru că se bazează pe povești și emoții. Fenomenul ia tot mai mare amploare.

Nu rata OFERTA ZILEI

LIMITAT Pachet 10 cărți esențiale + CADOU

Cea mai bună educație pentru sănătate e făcută de medic, pentru că el are mintea croită și înțesată cu informație corectă despre funcționarea corpului. Discutam cândva cu Petrișor Obae (pagina de media) și-mi spunea că jurnalistul poate face educație pentru sănătate, nu medicul. L-am contrazis cu respect, pentru că un jurnalist nu are pregătirea necesară în medicină. Nici printre medici nu sunt mulți capabili să comunice eficient, să traducă informația științifică pe înțelesul populației largi. Sau medicii n-au timp, energie, interes, motivație să mai facă asta, din două motive mari: 1. expunerea lor în social media atrage automat atacuri din partea conspiraționiștilor sau a celor cu un dinte îndreptat împotriva sistemului și 2. sunt interesați de munca lor în spital, în cabinete, în gărzi, nemaiavând chef să scrie articole sau să facă filmulețe pentru Facebook.

Este clar că avem nevoie de educație pentru sănătate în școli, dar nu deținem personal medical pentru asta – aici e nevoie de un manual impecabil structurat și de diriginți/profesori de biologie care să se țină exact de acea materie, fără să fabuleze pe marginea ei (am văzut cazuri de profesori antivacciniști care le-au umplut creierele copiilor cu fantasmagorii). Chiar cu un program extraordinar de bine implementat, vom vedea rezultate pe prevenție, pe combaterea conspirațiilor, pe ratele de vaccinare abia peste mulți ani. Și e clar, chiar cu sacrificiul timpului, că aceste lucruri trebuie implementate.

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 83 pachete rămase

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare