Scleroza laterală amiotrofică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Scleroza laterală amiotrofică sau SLA este o boală progresivă a sistemului nervos care afectează celulele nervoase din creier și măduva spinării, cauzând pierderea controlului muscular.

SLA este adesea numită boala Lou Gehrig, după numele jucătorului de baseball care a fost diagnosticat cu această boală. De obicei, medicii nu știu de ce apare SLA. Unele cazuri sunt moștenite.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

ALS începe adesea cu contracții musculare și slăbiciune la un membru, sau cu dificultăți de vorbire. În cele din urmă, SLA afectează controlul mușchilor necesari pentru a se mișca, a vorbi, a mânca și a respira. Nu există niciun leac pentru această boală fatală.

Simptome

Semnele și simptomele SLA variază foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de neuronii care sunt afectați. Semnele și simptomele pot include:

  • Dificultate în a merge sau în a face activități zilnice normale
  • împiedicarea și căderea
  • Slăbiciune la nivelul picioarelor sau gleznelor
  • Slăbiciune sau stângăcie a mâinilor
  • Vorbire încețoșată sau probleme de înghițire
  • Crampe musculare și contracții musculare la nivelul brațelor, umerilor și limbii
  • Plâns, râs sau căscat nepotrivit
  • Modificări cognitive și comportamentale


SLA începe adesea la mâini, picioare iar apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Pe măsură ce boala avansează și celulele nervoase sunt distruse, mușchii devin mai slabi. Acest lucru afectează în cele din urmă mestecatul, înghițirea, vorbirea și respirația.

În general, nu există durere în stadiile incipiente ale SLA, iar durerea este puțin întâlnită în stadiile ulterioare. De obicei, ALS nu afectează controlul vezicii urinare sau simțurile.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend