Screeningul pentru Boala Celiacă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Rudele de gradul întâi, cum ar fi părinții, descendenții și frații, prezintă un risc genetic mai mare de a dezvolta boala celiacă. Rudele de gradul doi sunt mai puțin predispuse.

Boala celiacă provoacă modificări și deteriorări ale mucoasei interne a intestinului subțire din cauza prezenței glutenului în alimentație. Boala celiacă poate afecta calitatea vieții, crește riscul de deces prematur din cauza complicațiilor și riscul de apariție a anumitor tumori maligne, cum ar fi limfoamele intestinului subțire, adenocarcinoamele intestinului subțire, carcinomul esofagian, jejunita ulcerativă, boala celiacă refractară sau netratabilă, limfoamele cu celule T asociate enteropatiei etc.

Astfel, screeningul pentru boala celiacă este important. Aceasta îndeplinește cele cinci criterii ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru justificarea screening-ului general în populație care includ: –

  • Depistarea precoce ar putea fi dificilă doar pe baza simptomelor și semnelor
  • Afecțiune frecventă care provoacă o morbiditate semnificativă în populația generală
  • Disponibilitatea unor teste foarte sensibile și specifice
  • tratament disponibil
  • Lipsa detectării timpurii poate duce la complicații grave, dificil de gestionat și care cresc riscul de deces

Depistarea bolii celiace

Screeningul pentru boala celiacă analizează prezența autoanticorpilor în sângele persoanelor susceptibile. Testele de screening nu sunt recomandate de rutină pentru întreaga populație, dar sunt recomandate în cazul membrilor familiei unei persoane cu această boală.

Cel puțin 4 până la 12 la sută dintre rudele de gradul întâi ale unei persoane afectate vor avea, de asemenea, boala.

Testele serologice caută trei anticorpi comuni în boala celiacă:-

  • anticorpi anti-transglutaminază tisulară (tTG)
  • anticorpi endomisiali (EMA)
  • anticorpi antigliadină (AGA)

Cele mai sensibile teste de anticorpi sunt din clasa imunoglobulinei A (IgA), dar testele de imunoglobulină G (IgG) pot fi utilizate la pacienții cu deficit de IgA.

De obicei, pentru screening se folosesc paneluri de teste. American Gastroenterological Association recomandă să se înceapă cu tTG în mediul clinic.

Screeningul genetic

O altă formă de screening este cu ajutorul testelor de screening genetic. Perechile de gene care codifică pentru cel puțin una dintre variantele genei antigenului leucocitar uman (HLA), sau alele, se numesc HLA-DQ2 sau HLA-DQ8. Acestea se regăsesc la aproximativ 40 la sută din populația generală din SUA, iar majoritatea persoanelor cu aceste alele nu suferă de boala celiacă.

Rezultatele negative pentru HLA-DQ2 și HLA-DQ8 pot exclude, în esență, riscul actual sau viitor de boală celiacă.

Spre deosebire de testarea serologică, testarea genetică HLA măsoară prezența sau absența genelor. Testul genetic HLA pentru boala celiacă poate fi efectuat în orice moment după naștere, în timp ce testele serologice sunt pozitive după ce simptomele sunt pozitive.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend