Screeningul pentru cancerul colorectal


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

U.S. Preventive Services Task Force recomandă ca adulții cu vârsta cuprinsă între 45 și 75 de ani să fie examinați pentru cancer colorectal. Decizia de a fi supuși unui screening după vârsta de 75 de ani ar trebui să fie luată individual. Dacă aveți mai mult de 75 de ani, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să vă supuneți unui screening. Persoanele care prezintă un risc crescut de a face cancer colorectal ar trebui să discute cu medicul lor despre momentul în care trebuie să înceapă screeningul, ce test este potrivit pentru ele și cât de des trebuie să se testeze.

Mai multe teste de screening pot fi folosite pentru a depista polipi sau cancer colorectal. Grupul operativ subliniază următoarele strategii de screening pentru cancerul colorectal. Este important de știut că, dacă rezultatul testului este pozitiv sau anormal la unele teste de screening (teste de scaun, sigmoidoscopie flexibilă și colonografie CT), este necesar un test de colonoscopie pentru a finaliza procesul de screening. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce test este potrivit pentru dumneavoastră.

Teste de scaun


Testul de hemoragii oculte în scaun pe bază de guaiac (gFOBT) – test Hemoccult- utilizează guaiacul chimic pentru a detecta sângele din scaun. Se face o dată pe an. Pentru acest test, primiți un kit de testare special. La domiciliu, folosiți un băț sau o perie pentru a obține o cantitate mică de scaun. Returnați kitul de testare la medic sau la un laborator, unde se verifică prezența sângelui în probele de scaun.


Testul imunochimic fecal (FIT) utilizează anticorpi pentru a detecta sângele din scaun. Se face, de asemenea, o dată pe an, în același mod ca și testul gFOBT.


Testul FIT-DNA (denumit și testul ADN în scaun) combină FIT cu un test care detectează ADN-ul alterat în scaun. Pentru acest test, colectați o întreagă mișcare intestinală și o trimiteți la un laborator, unde se verifică dacă există celule canceroase. Se face o dată la trei ani.


Sigmoidoscopia flexibilă


Pentru acest test, medicul introduce un tub scurt, subțire, flexibil și iluminat în rect. Medicul verifică dacă există polipi sau cancer în interiorul rectului și în treimea inferioară a colonului.

Cât de des: La fiecare 5 ani sau la fiecare 10 ani cu un FIT la fiecare an.

Colonoscopie


Aceasta este similară sigmoidoscopiei flexibile, cu excepția faptului că medicul folosește un tub mai lung, subțire, flexibil și iluminat pentru a verifica dacă există polipi sau cancer în interiorul rectului și al întregului colon. În timpul testului, medicul poate găsi și îndepărta majoritatea polipilor și unele tipuri de cancer. Colonoscopia este, de asemenea, utilizată ca test de urmărire dacă se găsește ceva neobișnuit în timpul unuia dintre celelalte teste de screening.

Cât de des: O dată la 10 ani (pentru persoanele care nu au un risc crescut de cancer colorectal).

Colonografie CT (colonoscopie virtuală)


Colonografia prin tomografie computerizată (CT), denumită și colonoscopie virtuală, utilizează raze X și computere pentru a produce imagini ale întregului colon, care sunt afișate pe un ecran de computer pentru a fi analizate de medic.

Cât de des: La fiecare 5 ani.

Cum știu ce test de screening este potrivit pentru mine?


Nu există un singur “cel mai bun test” pentru orice persoană. Fiecare test are avantaje și dezavantaje. Discutați cu medicul dumneavoastră despre avantajele și dezavantajele fiecărui test și despre frecvența cu care trebuie să vă testați.

Ce test să utilizați depinde de…

  • Preferințele dumneavoastră.
  • Starea medicală.
  • Probabilitatea ca dumneavoastră să faceți testul.
  • Resursele disponibile pentru testare și urmărire.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend