Screeningul pentru cancerul de sân


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Screeningul pentru cancerul de sân înseamnă verificarea sânilor unei femei pentru depistarea cancerului înainte de apariția unor semne sau simptome ale bolii. Toate femeile trebuie să fie informate de către medic cu privire la cele mai bune opțiuni de screening pentru ele.

Deși depistarea cancerului de sân nu poate preveni cancerul de sân, poate ajuta la depistarea precoce a cancerului de sân, când este mai ușor de tratat. Discutați cu medicul despre ce teste de screening pentru cancerul de sân sunt potrivite pentru dumneavoastră și când ar trebui să le faceți.

Recomandări privind depistarea cancerului de sân


United States Preventive Services Task Force este o organizație formată din medici și experți în boli care analizează cercetările privind cel mai bun mod de a preveni bolile și face recomandări cu privire la modul în care medicii pot ajuta pacienții să evite bolile sau să le găsească la timp.

USPSTF recomandă ca femeile care au între 50 și 74 de ani și prezintă un risc mediu de cancer de sân să facă o mamografie la fiecare doi ani. Femeile care au între 40 și 49 de ani ar trebui să discute cu medicul lor sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății despre când să înceapă și cât de des să facă o mamografie. Femeile ar trebui să cântărească beneficiile și riscurile testelor de screening atunci când decid dacă să înceapă să facă mamografii înainte de vârsta de 50 de ani.

Ghidul privind depistarea cancerului de sân pentru femei (Breast Cancer Screening Guidelines for Women chart compară recomandările mai multor organizații de top.

Mamografie


O mamografie este o radiografie a sânului. Pentru multe femei, mamografiile reprezintă cea mai bună modalitate de a depista cancerul de sân la timp, atunci când este mai ușor de tratat și înainte ca acesta să fie suficient de mare pentru a fi resimțit sau pentru a provoca simptome. Efectuarea de mamografii regulate poate reduce riscul de a muri din cauza cancerului de sân. În acest moment, o mamografie este cea mai bună modalitate de a depista cancerul de sân pentru majoritatea femeilor aflate la vârsta de screening.

Imagistica prin rezonanță magnetică a sânului (IRM)


RMN-ul mamar este utilizat împreună cu mamogramele pentru a depista femeile care prezintă un risc ridicat de a face cancer de sân. Deoarece RMN-ul mamar poate apărea anormal chiar și atunci când nu există cancer, nu este utilizat pentru femeile cu risc mediu.

Alte examinări


Examen clinic al sânului


Un examen clinic al sânului este o examinare efectuată de un medic sau o asistentă medicală, care își folosește mâinile pentru a pipăi noduli sau alte modificări.

Autocunoașterea sânilor


Familiarizarea cu modul în care arată și se simt sânii dvs. vă poate ajuta să observați simptome cum ar fi noduli, dureri sau modificări de mărime care pot fi îngrijorătoare. Acestea ar putea include modificări găsite în timpul unui autoexamen al sânilor. Ar trebui să raportați orice schimbări pe care le observați medicului dumneavoastră sau furnizorului de asistență medicală.

Beneficiile și riscurile depistării


Fiecare test de screening are beneficii și riscuri, motiv pentru care este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face orice test de screening, cum ar fi o mamografie.

Beneficiile depistării
Beneficiul screening-ului este depistarea precoce a cancerului, când este mai ușor de tratat.

Riscurile depistării
Riscurile pot include rezultate fals pozitive ale testelor, atunci când un medic vede ceva care arată ca un cancer, dar nu este. Acest lucru poate duce la mai multe teste, care pot fi costisitoare, invazive, consumatoare de timp și pot provoca anxietate.

Testele pot duce, de asemenea, la supradiagnosticare, atunci când medicii descoperă un cancer care nu ar fi continuat să provoace simptome sau probleme, sau chiar poate dispărea de la sine. Tratamentul acestor cancere se numește supratratament. Supratratamentul poate include tratamentele recomandate pentru cancerul de sân, cum ar fi chirurgia sau radioterapia. Acestea pot provoca efecte secundare inutile și nedorite. Alte potențiale efecte nocive ale depistării cancerului de sân includ durerea în timpul procedurilor și expunerea la radiații de la testul de mamografie în sine. În timp ce cantitatea de radiații dintr-o mamografie este mică, pot exista riscuri legate de efectuarea de radiografii repetate.

De asemenea, mamografiile pot rata unele tipuri de cancer, numite rezultate fals negative ale testelor, ceea ce poate întârzia descoperirea unui cancer și obținerea tratamentului.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend