Seara poveștilor de viață

La începutul lunii iulie a avut loc, la București, lansarea cărții „Dragă inimă”, scrisă de dr. Vasi Rădulescu. Într-o atmosferă călduroasă, participanții la eveniment au ascultat povești de viață, dar și impresiile a trei femei extrem de diferite ca personalitate, toate „atinse” de istorisirile puse pe hârtie de tânărul medic cardiolog. Este vorba despre bloggerița Raisa Beicu, psihologul Cătălina Dumitrescu și scriitoarea Ana Barton. Intervențiile invitatelor au fost precedate de cuvintele lui Vasi Rădulescu, care a povestit cum le-a cunoscut pe cele trei, făcându-le și o descriere din propriul punct de vedere.

Fac educație pentru sănătate de peste 5 ani și îți ofer pachetul Medicina Povestită la doar 53 de lei. Bonus: primești încă o carte cadou.

comandă pachetul ⇨

Gheața a fost spartă de Raisa Beicu, care a explicat că i-a fost foarte greu să aleagă perspectiva din care va vorbi la lansare: cea de om „care scrie despre cărți” sau pacient. Tânăra a mărturisit că în cele din urmă a optat pentru cea de-a doua variantă, deoarece cartea a însemnat pentru ea mult mai mult decât ar fi presupus o intervenție seacă despre structura ei. A continuat spunând că tot ce a scris Vasi Rădulescu a ajutat-o enorm, dat fiind faptul că multe dintre poveștile din „Dragă inimă” se petrec la Terapie Intensivă(ATI), secție în care, recent, și ea „și-a dus multe zile, suficiente cât să creadă că nu mai iese de acolo”. Raisa Beicu a povestit că, după externare, prin cartea sa, Vasi Rădulescu i-a „dat luxul” de a retrăi clipele grele din spital și de a se elibera de toată suferința acumulată în acea perioadă. În încheiere, bloggerița a povestit cum, datorită cărții, a găsit curajul de a pune mâna pe telefon și de a lua legătura cu un bătrân de care s-a apropiat la ATI. Bărbatul este singura persoană din salon, în afară de ea, care a câștigat lupta cu viața, tânăra evitând să ia legătura cu el de teamă să nu afle că a murit.

Despre puterea vindecătoare a cărții a vorbit și psihologul Cătălina Dumitrescu. Ea și-a început expunerea schițând portretul lui Vasi Rădulescu, despre care a spus că „este omul care nu face bine din fotoliu, de acasă. Este un om care iese din zona de confort”. Referitor la carte, psihologul a spus că această stârnește emoția cititorului, deoarece poveștile înglobează toate fricile fundamentale ale oamenilor, descrise într-un tratat de psihoterapie: frica de moarte, teama de singurătate, de lipsă de sens și de libertate – adică îndrăzneala de a ieși din tipare. Cătălina Dumitrescu a menționat că una dintre valorile fundamentele regăsite în carte și care a răscolit-o este recunoștința. Ea și-a încheiat discursul citind un pasaj din „Dragă inimă” despre acest subiect.

„Ceea ce este Vasi Rădulescu, se reflectă în ceea ce scrie Vasi Rădulescu. Un om care are un canal luminos între sine și ceea ce produce”, a spus Ana Barton în discursul său, menționând că acest lucru „este ceva fantastic pentru că trăim și noi în timpul vieții acestui om”. În opinia ei, cartea este una pulsatilă, dar are și valoare literară, deoarece a fost scrisă „fără ca autorului să-i fie teamă că se descoperă prea mult”. Potrivit Anei Barton, „Dragă inimă” dă cititorului sentimentul că este un jucător activ în narațiune. Ea a încheiat spunându-le participanților la lansare că nu le va recomanda această carte, întrucât nu are nevoie de recomandări, având „în ea tot ce trebuie”.

În încheierea evenimentului, Vasi Rădulescu a mărturisit că, pentru el „ceea ce s-a întâmplat cu Draga inimă a fost dureros”, deoarece el a trăit și a simțit mult mai multe povești decât cele cuprinse în carte, menționând că dintre toți pacienții despre care a narat, doar unul se mai află în viață. El a adăugat că s-a simțit copleșit de toate reacțiile pe care le-a primit după apariția ei, spunând că pentru el cartea reprezintă „o reîntoarcere la lucrurile simple, pe care din păcate, le cam ignorăm”. Autorul a subliniat că oamenii trebuie să înțeleagă că „în spatele unui halat se află un om cu suferințe, cu tot felul de neajunsuri, cu boli proprii” care trebuie prețuit de pacienții și pe care acesta, la rândul lui, trebuie să îi prețuiască și să încerce să se apropie de ei. La final, Vasi Rădulescu le-a amintit celor prezenți la lansare să trăiască totul cu uimire, așa cum a văzut scris în carnețelul unei paciente și să fie recunoscători pentru lucrurile mărunte din jur.

Un articol realizat de Cristina GHIOCA și publicat în numărul 33 al săptămânalului Viața Medicală

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi pe email articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de mine. Totul este gratuit. În plus, intri automat și într-un concurs.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Ești cititorul meu și-ți ofer pachetul cu toate cele 7 cărți ale mele la doar 100 lei. Transport gratuit. Oferta este limitată.

profită de ofertă ⇨
Articolul precedentOmul care a păcălit moartea.
Articolul următorNoi și bătrânii noștri
Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here