Seroconversia la pacienții imunocompromiși care au primit vaccinul Covid-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pandemia de coronavirus 2019 (COVID-19) reprezintă un risc mare pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, inclusiv pentru persoanele imunocompromise și pentru persoanele în vârstă. În timp ce tacticile de protecție, distanțarea socială și alte restricții au încercat să mențină în siguranță persoanele imunocompromise, pe măsură ce programele de vaccinare în masă câștigă din ce în ce mai mult teren, multe guverne încep să elimine aceste măsuri.

Aceste vaccinuri au demonstrat o eficacitate puternică la persoanele imunocompetente, cele aprobate în UE prezentând o protecție de 70-90% în urma administrării ambelor doze. Din nefericire, testele de vaccinare includ rareori persoane imunocompromise – atât din cauza faptului că multe dintre acestea sunt incapabile să primească vaccinuri, cât și din cauza riscului crescut inerent al testării vaccinurilor pe persoane cu un sistem imunitar slăbit.

Teoretic, vaccinurile cu ARNm nu prezintă nicio amenințare de infecție, dar rămân riscurile de reacții alergice și de hipersensibilitate imunitară. Cercetătorii de la Universitatea din Singapore au analizat datele obținute la pacienții imunocompromiși post-vaccinare pentru a examina eficacitatea acestor vaccinuri la acești pacienți.

O versiune preprint a studiului este disponibilă pe serverul medRxiv*, în timp ce articolul este supus evaluării colegiale.

Studiul


Cercetătorii au luat articole publicate între decembrie 2020 și septembrie 2021 și au pus doi cercetători să le verifice după titlu, rezumat și text complet, iar orice dezacorduri au fost rezolvate de un al treilea cercetător. Au fost incluse doar rezultatele obținute pe subiecți umani. Anumite studii care nu au raportat datele în forme adecvate sau au inclus, dar nu au raportat grupuri de control imunocompetente nu au fost incluse. Din păcate, nu au existat studii randomizate ale vaccinurilor COVID-19 la persoanele imunocompromise. Cercetătorii au reunit raporturile de risc din studii și au utilizat metaanaliza DerSimonian cu efecte aleatorii pentru a examina asocierile, precum și pentru a efectua o analiză de sensibilitate și a biasului de publicare.

În total, 42 de studii au fost în cele din urmă incluse în analiză, dintr-un total de 3283 înainte de screening. Niciunul nu a fost un studiu experimental – majoritatea au observat seroconversia/seroprevalența în probele de sânge trimise. 88% dintre studii (37/42) au arătat seroconversia atât la grupurile imunocompromise, cât și la cele de control. Șaisprezece studii au examinat răspunsurile după prima doză, iar restul au examinat răspunsurile după a doua. 83,3% dintre studii au utilizat vaccinuri cu ARNm, două studii analizând CoronaVac și cinci examinându-le pe amândouă.

Așa cum era de așteptat, 17 studii au arătat rate de seroconversie semnificativ reduse la persoanele imunocompromise după prima doză, cu rapoarte de risc (RR) de 0,27. Beneficiarii de transplanturi au fost cei mai expuși riscului, cu un RR de 0,06, urmați de cancerele hematologice, cancerele solide și apoi pacienții IMID. Alte 30 de studii au prezentat rezultatele pacienților imunocompromiși după a doua doză.

În mod promițător, RR a fost mult mai mare, RR total combinat al persoanelor imunocompromise fiind de 0,62, comparativ cu 0,99 la persoanele sănătoase. Pacienții imunocompromiși care prezintă cel mai mare risc s-au schimbat, de asemenea, după a doua doză – deși pacienții cu transplanturi erau în continuare cei mai amenințați, urmați de cancerele hematologice, pacienții cu IMID și apoi de cancerele solide.

Aceste rezultate sunt susținute de studii anterioare care arată o protecție vaccinală mai scăzută la pacienții cu cancer pentru viruși precum gripa. Aceleași tendințe au fost observate și în ceea ce privește ratele de seroconversie și titlurile de anticorpi, fiind oferită o anumită protecție, dar în general mai mică decât cea observată la persoanele sănătoase.

Concluzie


Autorii subliniază că studiul lor – prima meta-analiză a imunogenității și a titlurilor serologice la persoanele imunocompromise care au primit vaccinul COVID-19 – consolidează și mai mult importanța celei de-a doua doze de vaccin, precum și argumentul pentru vaccinurile de rapel, în special în rândul persoanelor imunocompromise și al grupurilor de risc, cum ar fi persoanele în vârstă. A doua doză a oferit o protecție mult mai mare decât prima doză, iar la pacienții cu cancer solid a ridicat RR la niveluri apropiate de cele observate la pacienții sănătoși.

Oamenii de știință recomandă, de asemenea, ca schemele de vaccinare să fie adaptate la nivelul de risc și la gradul de imunocompromitere. În timp ce guvernele au adoptat deja această abordare într-o anumită măsură, autorii recomandă să se meargă și mai departe și să se ofere doze de rapel în funcție de factori precum nivelul de imunosupresie pe care îl asigură anumite medicamente și boala care a dus la imunocompromiterea pacientului.

În final, cercetătorii atrag atenția asupra lipsei de informații cu privire la efectele vaccinurilor COVID-19 la anumite populații, cum ar fi cele care suferă de HIV și SIDA, despre care se știe că au rate de răspuns mai scăzute la vaccin.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend