Sezonul gripal apare pe fondul pandemiei COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pentru al doilea an consecutiv, sezonul de gripă apare pe fundalul pandemiei COVID-19. În timp ce numărul cazurilor de gripă a fost relativ scăzut anul trecut, experții de la Johns Hopkins Medicine spun că anul acesta, acesta ar putea fi mult mai mare.

Am crezut că sezonul gripal 2020-2021 va fi sever, dar acest lucru nu s-a materializat. Este probabil că, din cauza faptului că atât de multe persoane au luat măsuri de precauție împotriva infecției cu COVID-19 anul trecut, acest lucru s-a tradus și printr-o rată mai mică de transmitere a gripei. Un număr mai mic de infecții cu gripă anul trecut poate însemna că mai puține persoane vor fi imune la tulpinile din acest an. Combinat cu măsurile de precauție relaxate privind COVID-19, acest lucru ar putea duce la un sezon de gripă sever 2021-2022.”

Lisa Maragakis, M.D., M.P.H., director senior de prevenire a infecțiilor pentru sistemul de sănătate Johns Hopkins și profesor asociat de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Gripa, sau gripa, este o boală cauzată de unul dintre virusurile gripale care infectează tractul respirator. Boala se răspândește atunci când o persoană infectată eliberează în aer particule și picături, de obicei din tuse și strănut. Simptomele pot include febră, dureri de cap, dureri corporale și frisoane, secreții nazale, strănut, dureri în gât, oboseală, tuse (de obicei uscată) și stare generală de rău. Infecțiile din SUA sunt cele mai ridicate în perioada octombrie-mai a fiecărui an, atingând de obicei vârful între decembrie și februarie. În timp ce majoritatea oamenilor depășesc aceste simptome în trei până la șapte zile, gripa poate fi mortală pentru alții. Înainte de COVID-19, între 12.000 și 56.000 de decese din SUA erau atribuite anual gripei.

“La fel ca și COVID-19, gripa îi poate îmbolnăvi extrem de grav pe unii oameni, ducând la spitalizare sau chiar la deces”, spune Aaron Milstone, M.D., M.H.S., epidemiolog asociat al spitalului Johns Hopkins, profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins și specialist în boli infecțioase pediatrice la Centrul pentru copii Johns Hopkins. “Pentru a preveni acest lucru, este crucial ca persoanele cu vârsta de 6 luni sau mai mult să se vaccineze împotriva gripei cât mai curând posibil. La fel ca toate vaccinurile, acesta nu oferă o protecție de 100% împotriva virusurilor – dar poate reduce foarte mult gravitatea bolii. Din același motiv, recomandăm, de asemenea, ca toate persoanele eligibile să primească vaccinul COVID-19.”

Unele grupuri de persoane prezintă un risc mai mare de infecții gripale severe, inclusiv copiii cu vârsta mai mică de 2 ani, persoanele imunocompromise și persoanele cu factori de sănătate precum astm, obezitate, diabet, afecțiuni neurologice și boli ale sângelui, plămânilor, inimii, rinichilor și ficatului. Adulții cu vârsta de 65 de ani și peste sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare și sunt încurajați să se intereseze la medicul sau farmacistul lor cu privire la administrarea unei doze mari de vaccin antigripal, care oferă o protecție mai bună împotriva infecțiilor grave pentru persoanele în vârstă.

Deși gripa și COVID-19 sunt cauzate de virusuri diferite, acestea se răspândesc în moduri similare. “Oamenii pot folosi aceleași măsuri de prevenire pentru a se proteja împotriva ambelor boli”, spune Maragakis. “Acestea includ spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măștilor de față, practicarea distanței fizice și vaccinarea atât cu vaccinul COVID-19, cât și cu cel antigripal.”

Deoarece virusurile gripale suferă mutații în fiecare an, vaccinul antigripal este actualizat anual pentru a oferi protecție împotriva tulpinilor anticipate. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, este sigur să se facă în același timp un vaccin antigripal și un vaccin COVID-19.

Persoanele care sunt alergice la componente ale vaccinului antigripal sau COVID-19 sunt încurajate să se consulte cu medicul și să găsească forme alternative de protecție.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend