Simptomele, complicațiile și prevenția hepatitei C


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Simptome

Infecția pe termen lung cu virusul hepatitei C este cunoscută sub numele de hepatita cronică C. Hepatita cronică C este de obicei o infecție „silențioasă” timp de mulți ani, până când virusul dăunează ficatului suficient pentru a provoca semnele și simptomele bolii hepatice.

Semnele și simptomele includ:

 • Sângerări care apar foarte ușor
 • Învinețirea ușoară a pielii
 • Oboseală
 • Apetit scăzut
 • Colorare galbenă a pielii și a ochilor (icter)
 • Urină de culoare închisă
 • Piele iritata
 • Acumularea de lichid în abdomen (ascită)
 • Umflături ale picioarelor
 • Pierdere în greutate
 • Confuzie, somnolență și vorbire neclară (encefalopatie hepatică)

Fiecare infecție cronică cu hepatită C începe cu o fază acută. Hepatita C acută rămâne de obicei nediagnosticată deoarece rareori provoacă simptome. Atunci când sunt prezente semne și simptome, acestea pot include icter, împreună cu oboseală, greață, febră și dureri musculare. Simptomele acute apar la una până la trei luni după expunerea la virus și durează două săptămâni până la trei luni.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Infecția acută cu hepatită C nu devine întotdeauna cronică. Unii oameni elimină VHC din corpul lor după faza acută, un rezultat cunoscut sub numele de clearance viral spontan. În studiile efectuate pe persoane diagnosticate cu VHC acut, ratele de clearance viral spontan au variat de la 15% la 25%. De asemenea, hepatita C acută răspunde bine la terapia antivirală.

Complicații

Infecția cu hepatită C care continuă de mai mulți ani poate provoca anumite complicații semnificative, cum ar fi:

 • Fibrozarea și cicatrizarea ficatului (ciroză), ceea ce face dificilă funcționarea ficatului.
 • Cancer de ficat. Un număr mic de persoane cu infecție cu hepatită C poate dezvolta cancer la ficat.
 • Insuficiență hepatică. Ciroza avansată poate determina ficatul să nu mai funcționeze.

Prevenția

Protejează-te de infecția cu hepatită C luând următoarele măsuri de precauție:

 1. Renunță la droguri ilicite, mai ales dacă se administrează injectabil. Dacă utilizezi droguri, solicită ajutor. Este principala metodă de transmitere a hepatitei C
 2. Fii precaut cu privire la efectuarea unui piercing sau tatuaj. Alege o locație sigură, de renume unde să le efectuezi și să te asiguri că se lucrează curat. Pune întrebări în prealabil despre modul în care echipamentul este curățat. Asigură-te că angajații folosesc ace sterile. Dacă angajații nu îți răspund la întrebări, căutați un alt magazin.
 3.  Nu întreține relații sexuale neprotejate, cu mai mulți parteneri sau cu orice partener a cărui stare de sănătate este incertă. Transmisia sexuală între cuplurile monogame poate apărea, dar riscul este scăzut.

Sursa

Intră în SHOP pentru diverse cărți cu sfaturi medicale și nu numai.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend