Semne timpurii ale bolii Parkinson

Trei simptome cheie care se dezvoltă la începutul bolii Parkinson sunt tremorul, de obicei pe o parte a corpului (mână, picior) atunci când persoana este în repaus. Al doilea simptom este rigiditatea sau rezistența la mișcare atunci când cineva încearcă să miște articulația persoanei sau manifestată prin dificultăți în a trece de la poziția șezut în picioare. Al treilea simptom este numit bradikinezie, sau lentoare în mișcare, cu mișcări mici. Se modifică totodată mișcările fine, cu un scris tipic cu litere foarte mici (micrografie) și expresia feței neutră, fără mimică (persoana are adesea o expresie sumbră sau gravă în majoritatea circumstanțelor). Această afecțiune este denumită „față de pokerist”.

Tremor

Tremorul bolii Parkinson apare de obicei mai întâi într-o singură parte a corpului (degete, mână, picior) și este în repaus, încetează în timpul mișcării și în somn. Tremurul este rapid (4 până la 6 cicluri pe secundă, ritmic). Unii oameni vor prezenta o acțiune rapidă de „numărare a banilor”, care este un tremor între degetul mare și arătător.

Bradikinezie

După cum sa menționat mai sus, bradikinezia poate fi un simptom precoce al bolii Parkinson. Este exemplificat prin mișcări inițiale lente, dificultăți de ridicare dintr-o poziție așezată, încetinire involuntară sau oprire în timpul mersului, cu mers greu, întoarcere dificilă, precum și inexpresivitate facială, lipsa mimicii.

Instabilitate posturală

Pe măsură ce boala Parkinson progresează, se pot dezvolta alte simptome legate de mușchi și mișcare. Pacienții pot prezenta o postură cocoșată, aplecată, cu umeri căzuți, picioarele flectate în dreptul genunchilor și capul extins, ridicat. Acest lucru duce adesea la probleme de echilibru și la căderi frecvente.

Rigiditate

Din nou, deoarece rigiditatea este un simptom obișnuit, grupurile musculare din extremitățile afectate nu se relaxează, astfel încât poate apărea o durere cu caracter de crampă. Un semn al bolii Parkinson este brațele nu se balansează normal pe lângă corp în timpul mersului. De asemenea, devine dificilă ridicarea în șezut sau din șezut în picioare, iar articulațiile membrelor se mobilizează cu dificultate.

Alte simptome

Următoarele sunt simptome pe care unii pacienți cu boala Parkinson le pot dezvolta mai ales pe măsură ce boala progresează, dar nu sunt obligatorii sau prezente în toate cazurile:

  • Tremurături bilaterale
  • Insomnii
  • Afectarea vorbirii
  • Constipație
  • Probleme de înghițire, hipersalivație
  • Control dificil al urinării
  • Durere, oboseală
  • Tulburări neurologice – depresie, anxietate, demență, halucinații, confuzie, lentoare a gândirii

Sursa

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.