Simțiți amețeli când vă ridicați în picioare? Iată care este cauza.


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Unele persoane au amețeli mai des decât altele, dar acestea se pot întâmpla oricui – și ar putea merita să vă adresați medicului dumneavoastră.
Dacă ați avut vreodată acea senzație de amețeală atunci când vă ridicați în picioare prea repede, poate vă întrebați ce se întâmplă.

În funcție de cauză, este posibil să nu fie o problemă pe termen lung. Dar dacă vă simțiți leșinat sau chiar vă pierdeți cunoștința, discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

“Senzația că sunteți pe cale să leșinați se numește “presincopă””, spune Lia F. Crispell, asistent medical autorizat la ConvenientCare din Wilkes-Barre. “Se întâmplă atunci când creierul nu primește suficient sânge, oxigen sau glucoză pentru a funcționa corect, chiar și pentru câteva momente.”

Cauzele comune ale amețelii

Persoanele care experimentează presincopa, de obicei, o resping și își continuă ziua. “Aceasta nu este o idee bună, deoarece unele dintre cauze pot fi grave. Cel mai bine este întotdeauna să obțineți un diagnostic de la un medic”, spune Crispell. Mai ales pentru că amețelile pot fi un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente.

Cauzele potențiale ale presincopiei includ:

Hipotensiunea ortostatică
Numită și hipotensiune posturală, aceasta este graba de cap pe care o simțiți uneori când vă ridicați în picioare. Se poate întâmpla oricui – și tinde să se întâmple mai des dacă luați anumite medicamente și pe măsură ce îmbătrâniți.

Aritmia cardiacă
Această afecțiune (cunoscută și sub numele de ritm cardiac anormal) apare atunci când inima ta bate prea repede, prea încet sau într-un mod care provoacă o scădere bruscă a alimentării cu sânge a creierului tău. Oricare dintre acestea vă poate face să vă simțiți leșinat.

Medicamente
Medicamentele prescrise pentru durere, afecțiuni cardiace și hipertensiune arterială pot afecta sistemul circulator și – ați ghicit – senzația de amețeală. Dacă se întâmplă des, discutați cu medicul dumneavoastră despre ajustarea dozei.

Deshidratare
Faptul că nu bei suficiente lichide poate provoca greață, slăbiciune, amețeli, tensiune arterială scăzută și leșin. Vestea bună: Rehidratarea vă va ameliora rapid simptomele.

Anemie
Anemia este o lipsă de globule roșii sănătoase sau hemoglobină în sânge, care transportă oxigenul către organele dumneavoastră – inclusiv către creier. Semnul distinctiv al anemiei este oboseala, dar vă poate provoca, de asemenea, senzație de leșin și amețeală.

Neuropatie autonomă
Această boală nervoasă întrerupe semnalele electrice dintre creier și inimă, vasele de sânge și glandele sudoripare. Senzația de leșin provine din cauza efectului său asupra ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Stresul și atacurile de panică
Ați avut vreodată un atac de anxietate? Probabil că ați respirat mai repede și mai profund, ambele putând duce la amețeli și stări de amețeală.

Ce trebuie să faceți dacă vă simțiți leșinat

Când ai acea senzație de amețeală, întinde-te sau stai jos și pune-ți capul între genunchi.

“Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci dacă te simți leșinat este să ajungi într-un loc sigur”, spune Crispell. “Făcând acest lucru, dacă vă pierdeți cunoștința, veți evita rănile cauzate de cădere sau de lovirea capului.”

După ce leșinul trece, contactați furnizorul de servicii medicale cât mai curând posibil pentru un control. Un profesionist medical instruit poate identifica cauza exactă a presincopiei dumneavoastră.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend