Sindromul acut de iradiere


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromula acut de iradiere este o afecțiune a organismului cauzată de o doză mare de radiații, adesea primită pe o perioadă scurtă de timp (acută). Cantitatea de radiații absorbită de organism – doza absorbită – determină cât de bolnav veți fi.

Sindromul acut de iradiere sau intoxicația cu radiații nu este cauzaă de testele imagistice obișnuite care utilizează doze mici de radiații, cum ar fi razele X sau tomografiile computerizate.

Deși această boală este gravă și adesea fatală, este rară. De la bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, Japonia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea cazurilor de boală de radiații au apărut după accidente industriale nucleare, cum ar fi explozia și incendiul din 1986 care au avariat centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina.

Simptome


Gravitatea semnelor și simptomelor de boală depinde de cantitatea de radiații pe care ați absorbit-o. Cantitatea pe care o absorbiți depinde de intensitatea energiei radiate, de timpul expunerilor și de distanța dintre dumneavoastră și sursa de radiații.

Semnele și simptomele sunt, de asemenea, afectate de tipul de expunere – cum ar fi expunerea totală sau parțială a corpului. Gravitatea bolii de radiații depinde, de asemenea, de cât de sensibil este țesutul afectat. De exemplu, sistemul gastrointestinal și măduva osoasă sunt foarte sensibile la radiații.

Semne și simptome inițiale


Semnele și simptomele inițiale ale bolii tratabile sunt, de obicei, greața și vărsăturile. Intervalul de timp dintre momentul expunerii și momentul în care apar aceste simptome este un indiciu despre cantitatea de radiații absorbită de o persoană.

După prima rundă de semne și simptome, o persoană cu acest sindrom poate avea o scurtă perioadă fără nicio boală aparentă, urmată de apariția unor simptome noi, mai grave.

Dacă ați avut o expunere ușoară, pot trece ore până la săptămâni înainte de a apărea semne și simptome. Dar, în cazul unei expuneri severe, semnele și simptomele pot începe la câteva minute sau zile după expunere.

Printre posibilele simptome se numără:

  • Greață și vărsături
  • Diareea
  • Dureri de cap
  • Febră
  • Amețeală și dezorientare
  • Slăbiciune și oboseală
  • Pierderea părului
  • Vărsături și scaune cu sânge din cauza hemoragiilor interne
  • Infecții
  • Tensiune arterială scăzută

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend