Sindromul de detresă respiratorie acută


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) apare atunci când se acumulează lichid în sacii de aer mici și elastici (alveole) din plămâni. Lichidul împiedică plămânii să se umple cu suficient aer, ceea ce înseamnă că mai puțin oxigen ajunge în fluxul sanguin. Acest lucru vă privează organele de oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa.

SDRA apare de obicei la persoanele care sunt deja grav bolnave sau care au leziuni semnificative. Dificultatea severă a respirației – principalul simptom al SDRA – apare de obicei în decurs de câteva ore sau câteva zile de la rănirea sau infecția care a precipitat apariția bolii.

Multe persoane care dezvoltă SDRA nu supraviețuiesc. Riscul de deces crește odată cu vârsta și gravitatea bolii. Dintre persoanele care supraviețuiesc SDRA, unele se recuperează complet, în timp ce altele suferă leziuni de durată la nivelul plămânilor.

Simptomele


Semnele și simptomele SDRA pot varia în intensitate, în funcție de cauza și gravitatea acestuia, precum și de prezența unei boli cardiace sau pulmonare subiacente. Acestea includ:

  • Dificultăți severe de respirație
  • Respirație greoaie și neobișnuit de rapidă
  • Tensiune arterială scăzută
  • Confuzie și oboseală extremă

Cauze

Cauza mecanică a SDRA este scurgerea de lichid din cele mai mici vase de sânge din plămâni în micii saci de aer în care sângele este oxigenat. În mod normal, o membrană protectoare păstrează acest lichid în vase. Cu toate acestea, o boală sau o leziune severă poate provoca deteriorarea membranei, ceea ce duce la scurgerea de lichid din SDRA.

Cauzele subiacente ale SDRA includ:

  • Sepsis. Cea mai frecventă cauză a SDRA este sepsisul, o infecție gravă și răspândită a fluxului sanguin.
  • Inhalarea de substanțe nocive. Respirarea unor concentrații mari de fum sau de vapori chimici poate duce la SDRA, la fel ca și inhalarea (aspirarea) vomei sau episoadele de aproape înecare.
  • Pneumonie severă. Cazurile severe de pneumonie afectează de obicei toți cei cinci lobi ai plămânilor.
  • Rănire la cap, la piept sau alte răni majore. Accidentele, cum ar fi căderile sau accidentele de mașină, pot afecta direct plămânii sau porțiunea din creier care controlează respirația.
  • Boala coronavirusului 2019 (COVID-19). Persoanele care au COVID-19 sever pot dezvolta SDRA.
  • Altele- Pancreatita (inflamația pancreasului), transfuzii masive de sânge și arsuri.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend