Sindromul gurii care arde – Glosodinia


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul gurii care arde (Burning mouth) este termenul medical pentru arsura continuă (cronică) sau recurentă în gură, fără o cauză evidentă. Acest disconfort poate afecta limba, gingiile, buzele, interiorul obrajilor, cerul gurii (palatul) sau zone extinse din întreaga gură. Senzația de arsură poate fi severă, ca și cum v-ați fi scaldat gura.

Sindromul de arsură bucală apare de obicei brusc, dar se poate dezvolta treptat în timp. Din nefericire, cauza specifică adesea nu poate fi determinată. Deși acest lucru face ca tratamentul să fie mai dificil, colaborarea strânsă cu echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății vă poate ajuta să reduceți simptomele.

Simptomele sindromului de arsură a gurii pot include:

O senzație de arsură sau arsură care afectează cel mai frecvent limba, dar poate afecta și buzele, gingiile, palatul, gâtul sau întreaga gură
O senzație de gură uscată cu sete crescută
Modificări ale gustului în gură, cum ar fi un gust amar sau metalic
Pierderea gustului
Furnicături, înțepături sau amorțeală în gură


Disconfortul provocat de acest sindrom are, de obicei, mai multe modele diferite. Acesta poate:

Să apară în fiecare zi, cu puțin disconfort când vă treziți, dar să se agraveze pe măsură ce ziua avansează
Să înceapă imediat ce vă treziți și să dureze toată ziua
Să apară și să dispară


Oricare ar fi tiparul de disconfort bucal pe care îl aveți, glosodinia poate dura de la luni până la ani. În cazuri rare, simptomele pot dispărea brusc de la sine sau pot deveni mai puțin frecvente. Unele senzații pot fi ameliorate temporar în timpul mâncării sau al băutului.

Sindromul gurii care arde nu provoacă, de obicei, nicio modificare fizică vizibilă la nivelul limbii sau al gurii .

Cauze


Cauza sindromului de arsură în gură poate fi clasificată ca fiind primară sau secundară.

GLOSODINIA PRIMARĂ
Atunci când nu pot fi identificate anomalii clinice sau de laborator, afecțiunea se numește sindromul gurii arse primar sau idiopatic. Unele cercetări sugerează că sindromul primar de arsură a gurii este legat de probleme cu gustul și nervii senzoriali din sistemul nervos periferic sau central.

GLOSODINIA SECUNDARĂ
Uneori, sindromul gurii arse este cauzat de o afecțiune medicală de bază. În aceste cazuri, se numește sindrom secundar al gurii care arde.

Problemele subiacente care pot fi legate de sindromul secundar de arsură a gurii includ:

 • Gura uscată (xerostomie), care poate fi cauzată de diverse medicamente, probleme de sănătate, probleme cu funcția glandelor salivare sau efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului
 • Alte afecțiuni orale, cum ar fi o infecție fungică a gurii (aftoasă bucală), o afecțiune inflamatorie numită lichen plan oral sau o afecțiune numită limbă geografică, care dă limbii un aspect de hartă
 • Deficiențe nutriționale, cum ar fi lipsa de fier, zinc, folat (vitamina B-9), tiamină (vitamina B-1), riboflavină (vitamina B-2), piridoxină (vitamina B-6) și cobalamină (vitamina B-12)
 • Alergii sau reacții la alimente, arome alimentare, alți aditivi alimentari, parfumuri, coloranți sau substanțe pentru lucrări dentare
 • Refluxul de acid gastric (reflux gastroesofagian sau GERD) care intră în gură dinspre stomac
 • Anumite medicamente, în special medicamente pentru hipertensiune arterială
 • Obiceiuri orale, cum ar fi împingerea limbii, mușcarea vârfului limbii și scrâșnirea dinților (bruxism)
 • Tulburări endocrine, cum ar fi diabetul sau tiroida hipoactivată (hipotiroidism)
 • Iritația excesivă a gurii, care poate rezulta din periajul excesiv al limbii, folosirea pastelor de dinți abrazive, utilizarea excesivă a apei de gură sau consumul de prea multe băuturi acidulate
 • Factori psihologici, cum ar fi anxietatea, depresia sau stresul
 • Purtarea unei proteze dentare, chiar dacă nu se potrivesc bine și provoacă iritații, nu provoacă în general sindromul gurii arse, dar protezele dentare pot agrava simptomele.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend