Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!


Sindromul Munchausen este o tulburare psihologică în care o persoană se preface că este bolnavă sau își produce în mod deliberat simptome de boală.

Principala intenție este de a-și asuma „rolul de bolnav”, astfel încât oamenii să aibă grijă de el și să fie în centrul atenției.

Orice beneficiu practic de a pretinde că este bolnav – de exemplu, solicitarea unei indemnizații de incapacitate – nu este motivul comportamentului său.

Sindromul Munchausen este numit după numele unui aristocrat german, baronul Munchausen, care a devenit celebru pentru că spunea povești nebunești și incredibile despre isprăvile sale.

Tipuri de comportament
Persoanele cu sindromul Munchausen se pot comporta în mai multe moduri diferite, inclusiv:

pretinzând că au simptome psihologice – de exemplu, susținând că aud voci sau susținând că văd lucruri care nu sunt cu adevărat acolo
pretinzând că au simptome fizice – de exemplu, pretinzând că au dureri de piept sau de stomac
încercarea activă de a se îmbolnăvi – cum ar fi infectarea deliberată a unei răni

Unele persoane cu sindromul Munchausen pot petrece ani de zile călătorind de la un spital la altul, simulând o gamă largă de boli. Când se descoperă că mint, pot părăsi brusc spitalul și se pot muta în altă zonă.

Persoanele cu sindromul Munchausen pot fi foarte manipulatoare și, în cele mai grave cazuri, pot fi supuse unor intervenții chirurgicale dureroase și uneori amenințătoare de viață, chiar dacă știu că nu sunt necesare.

Care sunt cauzele sindromului Munchausen?
Sindromul Munchausen este complex și slab înțeles. Multe persoane refuză tratamentul psihiatric sau profilarea psihologică și nu este clar de ce persoanele cu acest sindrom se comportă așa cum o fac.

Mai mulți factori au fost identificați ca posibile cauze ale sindromului Munchausen. Aceștia includ:

traume emoționale sau boli în timpul copilăriei – acest lucru a dus adesea la asistență medicală extinsă
o tulburare de personalitate – o afecțiune de sănătate mintală care cauzează tipare de gândire și comportament anormale
o ranchiună față de figuri de autoritate sau profesioniști din domeniul sănătății
Traume din copilărie

Sindromul Munchausen poate fi cauzat de neglijența și abandonul părinților sau de alte traume din copilărie.

Ca urmare a acestei traume, o persoană poate avea probleme nerezolvate cu părinții săi care o determină să simuleze boala. Ei pot face acest lucru deoarece:

au o constrângere de a se pedepsi, îmbolnăvindu-se, deoarece se simt nedemne
au nevoie să se simtă importante și să fie în centrul atenției
au nevoie să paseze responsabilitatea pentru bunăstarea și îngrijirea lor către alte persoane
Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că persoanele care au avut proceduri medicale extinse sau au primit o atenție medicală prelungită în copilărie sau în adolescență sunt mai predispuse să dezvolte sindromul Munchausen la vârsta a treia.

Acest lucru se poate datora faptului că aceștia asociază amintirile din copilărie cu sentimentul de a fi îngrijit. Pe măsură ce îmbătrânesc, ei încearcă să obțină aceleași sentimente de reasigurare pretinzând că sunt bolnavi.

Tulburări de personalitate
Diferitele tulburări de personalitate despre care se crede că sunt legate de sindromul Munchausen includ:

tulburarea de personalitate antisocială – în care o persoană poate avea plăcerea de a manipula și înșela medicii, ceea ce îi dă un sentiment de putere și control
tulburarea de personalitate borderline – în cazul în care o persoană se străduiește să-și controleze sentimentele și oscilează adesea între opinii pozitive și negative despre ceilalți
tulburarea de personalitate narcisistă – în cazul în care o persoană oscilează adesea între a se vedea pe sine ca fiind specială și a se teme că este lipsită de valoare
S-ar putea ca persoana să aibă un sentiment instabil al propriei identități și, de asemenea, să aibă dificultăți în a forma relații semnificative cu ceilalți.

Jucarea „rolului de bolnav” le permite să adopte o identitate care aduce cu ea sprijin și acceptare din partea celorlalți. De asemenea, internarea în spital îi oferă persoanei un loc clar definit într-o rețea socială.

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.