Sindromul inimii de vacanță (Holiday heart syndrome) nu este asociat cu aritmiile ventriculare, potrivit unui studiu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Relația dintre alcool și fibrilația atrială a fost denumită de mult timp sindromul inimii de vacanță (Sindromul inimii de vacanță provoacă palpitații, sufocare și amețeli). Un studiu amplu al relației dintre consumul total de alcool și bolile cardiovasculare a determinat că acest fenomen nu este asociat cu aritmiile ventriculare (AV).

Cercetătorii au analizat datele din UK Biobank, o bază de date de cercetare la scară largă cu informații despre sănătate colectate de la o jumătate de milion de voluntari britanici, pentru a evalua consumul de alcool de bază raportat de peste 408.000 de participanți ca factor de predicție a VA și a morții cardiace subite (SCD) pe o perioadă medie de urmărire de 11,5 ani. Aceștia au caracterizat asocierile consumului de alcool total și specific băuturilor cu VA și SCD incidente.

“Acesta este unul dintre primele studii care investighează în mod specific relația dintre consumul de alcool pe termen lung și VA”, a explicat cercetătorul principal Christopher X. Wong, MBBS, MSc, PhD, Centrul pentru tulburări de ritm cardiac, Universitatea din Adelaide și Royal Adelaide Hospital, Adelaide, Australia. “Am căutat să clarificăm relația dintre consumul de alcool și două tipuri de boli cardiovasculare: AV, care sunt adesea ritmuri cardiace anormale care pun în pericol viața; și SCD, care sunt decese despre care se credea că sunt cauzate de o pierdere a funcției cardiace și care pot fi adesea cauzate de AV.”

În această cohortă britanică predominant albă, nu s-a observat nicio asociere între consumul total de alcool, bere, cidru sau vin roșu sau alb și riscul de AV. De remarcat că persoanele care au consumat cel puțin 14 băuturi spirtoase pe săptămână, dar nu și alte tipuri de alcool, au înregistrat un risc de AV cu aproximativ 20% mai mare.

Anchetatorii au stabilit că relațiile dintre consumul de alcool și VA și SCD au fost destul de diferite. Ei au observat o asociere în formă de U între consumul de alcool și riscul de SCD, în concordanță cu studiile anterioare. Acest lucru a fost neașteptat, deoarece se presupune adesea că SCD se datorează VA. Deși VA pot cauza SCD, nu toate SCD sunt cauzate de VA. De fapt, unele SCD sunt de fapt considerate a fi datorate unor afecțiuni care nu au legătură cu inima, iar acest lucru poate explica ceea ce pare a fi un efect diferit al alcoolului asupra acestor afecțiuni similare.

Studii anterioare au analizat asocierea dintre alcool și SCD și au observat o asociere protectoare la niveluri mai scăzute de consum de alcool. Cu toate acestea, știm că diagnosticele de SCD și VA nu sunt echivalente și că o minoritate considerabilă din ceea ce credem că sunt morți subite cardiace sunt de fapt decese datorate unor cauze necardiace.”

Christopher X. Wong, MBBS, MSc, PhD, cercetător principal al studiului, Centrul pentru tulburări de ritm cardiac, Universitatea din Adelaide

Dr. Wong a subliniat că cercetătorii nu recomandă oamenilor să bea pentru sănătatea inimii lor. “În opinia noastră, nu există suficiente dovezi pentru a recomanda ca persoanele care nu beau să consume alcool pentru beneficii pentru sănătate. Știm, de asemenea, că consumul de alcool crește riscul de cancer de intestin și de sân și cauzează daune ficatului. Prin urmare, efectul alcoolului asupra sănătății ar trebui privit în ansamblul său atunci când facem recomandări privind consumul de alcool în condiții de siguranță.”

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că aceste constatări necesită clarificări în cadrul unor studii epidemiologice și experimentale suplimentare cu evenimente VA și SCD definite cu precizie.

Într-un editorial însoțitor, Stacey J. Howell, MD, și Gregory M. Marcus, MD, MAS, FHRS, de la Secțiunea de Electrofiziologie, Divizia de Cardiologie, Universitatea din California, San Francisco, San Francisco, CA, SUA, comentează că: “Studiul actual nu pare să ofere dovezi convingătoare că Sindromul cardiac de vacanță se extinde la ventricule, demonstrând într-adevăr că un consum moderat de alcool poate proteja împotriva SCD. Este demn de remarcat faptul că, în exces, consumul de alcool a crescut, în general, riscul de SCD. În ciuda credinței comune că alcoolul este, în general, sănătos pentru inimă, acest lucru se potrivește cu dovezile anterioare că excesul de alcool chiar crește riscul de infarct miocardic, demonstrând că “mai mult nu este mai bine”.”

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), consumul excesiv de alcool a dus la aproximativ 95.000 de decese și 2,8 milioane de ani de viață potențială pierduți în fiecare an în Statele Unite în perioada 2011-2015, scurtând viața celor care au murit cu o medie de 29 de ani. Costurile economice ale consumului excesiv de alcool în 2010 au fost estimate la 249 de miliarde de dolari. În timp, consumul excesiv de alcool poate duce la apariția unor boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, bolile hepatice și problemele digestive, precum și a mai multor tipuri de cancer.

Înțelegerea rolului alcoolului în bolile cardiovasculare și în alte probleme de sănătate poate contribui la elaborarea unor orientări pentru un consum sigur de alcool. Fiecare țară are propriile recomandări privind consumul de alcool, iar mărimea unei băuturi standard diferă, de asemenea, de la o țară la alta.

În Statele Unite, de exemplu, o băutură standard conține 14 grame de alcool; CDC recomandă consumul a cel mult șapte băuturi standard de mărimea SUA (98 g de alcool) pe săptămână la femei și a cel mult 14 băuturi standard de mărimea SUA (196 g de alcool) pe săptămână la bărbați. În Regatul Unit, o băutură standard conține opt grame de alcool, iar Serviciul Național de Sănătate (NHS) recomandă nu mai mult de 14 băuturi standard de mărimea Regatului Unit (98 g de alcool) pe săptămână, atât la femei, cât și la bărbați.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend