Sindromul picioarelor neliniștite


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care determină un impuls incontrolabil de a mișca picioarele, de obicei din cauza unei senzații incomode. De obicei, se întâmplă seară sau noaptea când stai întins. Mişcarea ușurează temporar sentimentul neplăcut.

Sindromul picioarelor neliniștite, cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom, poate începe la orice vârstă și, în general, se agravează pe măsură ce îmbătrânești. Poate perturba somnul, care interferează cu activitățile zilnice.

Pașii simpli de auto-îngrijire și modificările stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Medicamentele ajută, de asemenea, multe persoane cu sindromul picioarelor neliniștite.

Simptome

Simptomul principal este nevoia de a mișca picioarele. Caracteristicile comune însoțitoare includ:

Senzații care încep după odihnă. Senzația începe de obicei după ce ai stat culcat mult timp, cum ar fi într-o mașină, avion sau cinematograf.
Se ameliorează cu mișcarea.
Simptomele se agravează seara.
Spasmul nocturn al piciorului. Sindromul picioarelor neliniştite poate fi asociat cu o altă afecțiune mai frecventă, numită spasmul nocturn al piciorului, care determină picioare să se mişte spasmodic, posibil pe tot parcursul nopții, în timp ce dormi.
Oamenii descriu de obicei simptomele ca fiind senzații anormale, neplăcute în picioare. De obicei se întâmplă pe ambele părți ale corpului. Mai rar, senzațiile afectează brațele.

Senzațiile, care apar în general la nivelul membrelor, mai degrabă decât la nivelul pielii, sunt descrise ca:

Târâtoare
Trepidante
Dureroase
De mâncărime
Electrice
Uneori senzațiile sunt greu de explicat. Persoanele de obicei nu descriu starea ca fiind o crampă musculară sau amorțeală. Cu toate acestea, descriu în mod constant dorința de a-și mișca picioarele.

Este frecvent ca simptomele să fluctueze în severitate. Uneori, simptomele dispar pentru perioade de timp, apoi revin.

Cauze

Adesea, nu există o cauză cunoscută. Cercetătorii suspectează că afecțiunea poate fi cauzată de un dezechilibru al dopaminei, care trimite mesaje pentru a controla mișcarea musculară.

Ereditate
Uneori se regăseşte în familii, mai ales dacă începe înainte de vârsta de 40 de ani.

Sarcina
Sarcina sau modificările hormonale pot agrava temporar semnele și simptomele. La unele femei, sindromul picioarelor neliniştite debutează în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru. Cu toate acestea, simptomele dispar de obicei după naștere.

Factori de risc
Se poate dezvolta la orice vârstă, chiar și în timpul copilăriei. Tulburarea este mai frecventă odată cu creșterea în vârstă și mai frecventă la femei decât la bărbați.

Nu este legat de o problemă medicală gravă. Cu toate acestea, uneori însoțește alte boli, cum ar fi:

Neuropatia periferică. Această deteriorare a nervilor din mâini și picioare se datorează uneori unor boli cronice precum diabetul și alcoolismul.

Deficitul de fier. Chiar și fără anemie, carența de fier poate provoca sau agrava sindromul picioarelor neliniştite. Dacă aveți antecedente de sângerări din stomac sau intestin, aveți menstruaţii abundente sau donați în mod repetat sânge, este posibil să aveți deficit de fier.

Insuficiența renală. Dacă ai insuficiență renală, este posibil să ai și deficit de fier, adesea cu anemie. Când rinichii nu funcționează corect, depozitele de fier din sânge pot scădea. Aceasta și alte modificări ale chimiei corpului pot provoca sau agrava sindromul picioarelor neliniştite.
Condiții ale măduvei spinării. Leziunile la nivelul măduvei spinării ca urmare a deteriorării sau rănirii au fost legate de sindromul picioarelor neliniştite.

Complicații

Deși sindromul picioarelor neliniştite nu duce la alte afecțiuni grave, simptomele pot varia de la abia deranjante la incapacitante. Multor persoane cu sindromul picioarelor neliniştite le este greu să adoarmă sau să rămână adormite.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend