Sportul reduce severitatea simptomelor în fibrilația atrială


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un program de exerciții de șase luni ajută la menținerea ritmului cardiac normal și reduce severitatea simptomelor la pacienții cu fibrilație atrială, potrivit cercetărilor de ultimă oră prezentate la Congresul ESC 2021. Studiul ACTIVE-AF demonstrează că unii pacienți își pot controla aritmia prin activitate fizică, fără a fi nevoie de intervenții complexe, cum ar fi ablația sau medicamentele, pentru a-și menține inima în ritm normal. ” Dr. Adrian Elliott, autor al studiului, Universitatea din Adelaide

Fibrilația atrială (FA) este o tulburare a ritmului cardiac care face inima să bată rapid și neregulat. Cele mai frecvente simptome sunt palpitațiile, respirația îngreunată, senzația de amețeală și oboseala, care pot avea un impact dramatic asupra calității vieții. Pacienții prezintă riscuri semnificative de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Prevalența globală a FA crește rapid și se estimează a fi peste 30 de milioane de persoane, în timp ce riscul tulburării pe tot parcursul vieții pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani poate fi la fel de mare ca unul din trei. Reabilitarea bazată pe exerciții fizice este recomandată pacienților cu boli coronariene și insuficiență cardiacă, însă puține studii au examinat beneficiile în FA.

Un studiu observațional a constatat că pacienții care au câștigat capacitate cardiorespiratorie pe o perioadă de urmărire de cinci ani au fost semnificativ mai puțin susceptibili de a avea recidive ale FA. Un studiu controlat randomizat a arătat că 12 săptămâni de antrenament la intervale aerobice au redus timpul petrecut în FA în comparație cu îngrijirea obișnuită, dar studiul a înscris doar 51 de pacienți, iar urmărirea a fost de doar patru săptămâni.

Studiul ACTIVE-AF a evaluat impactul unui program de exerciții de șase luni care combină exercițiile aerobice supravegheate și de acasă asupra recurenței AF și a severității simptomelor – în timpul intervenției și după alte șase luni de urmărire. Studiul a inclus pacienți cu episoade scurte de FA (FA paroxistică) sau episoade mai lungi care necesită intervenție pentru restabilirea ritmului normal (FA persistentă). Pacienții al căror ritm cardiac normal nu poate fi restabilit (FA permanentă) au fost excluși. Studiul a alocat aleatoriu 120 de pacienți cu FA simptomatică la o intervenție de efort sau îngrijire obișnuită timp de șase luni.

Intervenția a inclus exerciții supravegheate (săptămânal timp de trei luni, apoi săptămânal timp de trei luni) și un plan săptămânal individualizat de urmat acasă. Pe parcursul celor șase luni, obiectivul a fost creșterea exercițiului aerob până la 3,5 ore pe săptămână. Ședințele supravegheate au fost de obicei de intensitate mai mare pentru a crește capacitatea cardiorespiratorie, în timp ce exercițiile la domiciliu au fost de obicei o activitate aerobă de intensitate moderată la alegerea pacientului (de exemplu, mersul pe jos, ciclismul în interior, înotul). Grupul obișnuit de îngrijire a primit sfaturi pentru exerciții fizice, dar nu a intervenit activ. Toți pacienții au primit îngrijiri medicale obișnuite de la cardiologul lor, care a fost orbit pentru a studia alocarea grupului.

Rezultatele co-primare au fost scorul de severitate al simptomului FA și proporția pacienților cu FA recurentă la 12 luni. FA recurentă a fost definită ca episoade care durează mai mult de 30 de secunde, supuse unei intervenții de ablație sau care necesită terapie anti-aritmică în curs de desfășurare. Vârsta medie a pacienților din studiu a fost de 65 de ani și 43% au fost femei.

La 12 luni, rata de recurență a AF a fost semnificativ mai mică în grupul de exerciții (60%) comparativ cu grupul de control (80%), cu un raport de risc de 0,50 (interval de încredere 95% 0,33-0,78; p = 0,002). Dr. Elliott a spus: „Pur și simplu, acest lucru înseamnă că un număr mai mare de pacienți din grupul de exerciții ar putea menține un ritm cardiac normal, fără a fi nevoie de intervenții invazive sau de utilizarea continuă a medicamentelor”.

Pacienții din grupul de exerciții au avut, de asemenea, o reducere semnificativă a severității simptomelor la 12 luni, comparativ cu grupul de control. „Aceasta înseamnă că pacienții au raportat palpitații mai puțin severe, dificultăți de respirație și oboseală”, a spus dr. Elliott. El a concluzionat: „Studiul nostru oferă dovezi că exercițiul aerob ar trebui încorporat în tratamentul pacienților cu FA simptomatică.

Acest lucru ar trebui să fie alături de utilizarea medicamentelor, îndrumate de un cardiolog, precum și de gestionarea obezității, hipertensiunii și apneei de somn. ghid general, pacienții ar trebui să se străduiască să construiască până la 3,5 ore pe săptămână de exerciții aerobice și să includă unele activități de intensitate mai mare pentru a îmbunătăți capacitatea cardiorespiratorie. “

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend