Statele Unite au aprobat un medicament împotriva bolii Alzheimer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Autoritățile de reglementare din SUA au aprobat aducanumab al Biogen Inc. ca fiind primul tratament care atacă o cauză probabilă a bolii Alzheimer, în ciuda controverselor legate de faptul că nu este sigur daca exsta dovezi clare că medicamentul funcționează.

Biogen a declarat că a stabilit prețul medicamentului, care va fi vândut sub numele de Aduhelm, la 56.000 de dolari pe an.

Aducanumab acționează prin îndepărtarea depozitelor unei proteine numite beta-amiloid din creierul pacienților aflați în stadii incipiente ale bolii Alzheimer, pentru a evita ravagiile acesteia, care includ pierderea memoriei și incapacitatea de a se îngriji singur.

“Aceasta este o veste bună pentru pacienții cu boala Alzheimer. Nu a fost aprobată niciodată o terapie de modificare a bolii”, a declarat Dr. Ronald Petersen, expert în boala Alzheimer la Clinica Mayo. Cu toate acestea, el a avertizat: “Acesta nu este un leac. Se speră că aceasta va încetini progresia bolii”.

“Cred că aceasta este o zi importantă”, a spus Peterson. “Dar nu putem face promisiuni exagerate”.

Boala Alzheimer este a șasea cauză de deces în Statele Unite.

Administrația pentru Alimente și Medicamente pe site-ul său a declarat că rezultatele testelor clinice ale Aduhelm au fost mixte, dar medicamentul s-a dovedit a reduce plăcile de beta amiloid din creier, ceea ce este probabil să fie benefic pentru pacienți.

“Am decis că calea aprobării accelerate se potrivește bine în acest caz”, a declarat Dr. Patrizia Cavazzoni, directorul Centrului pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor, explicând că aceasta “permite să existe o anumită incertitudine reziduală cu privire la beneficiile clinice ale medicamentului, punând în același timp medicamentul la dispoziția pacienților, în loc să fie nevoiți să aștepte”.

În cadrul acestei căi, Biogen trebuie să efectueze un studiu clinic de confirmare, dar are la dispoziție mai mulți ani pentru a face acest lucru.

Medicamentul Biogen fusese salutat de avocații pacienților și de unii neurologi dornici să aibă o opțiune eficientă pentru pacienții cu această boală letală. Alți medici au spus că rezultatele studiilor clinice au fost inconsecvente și că este nevoie de mai multe dovezi.

“Sunt surprins și dezamăgit”, a declarat Dr. Caleb Alexander, un cercetător în domeniul medicamentelor de la Johns Hopkins care a făcut parte din comitetul consultativ al FDA care a votat împotriva aprobării medicamentului Biogen. “Este greu să găsești un om de știință, chiar și unul care are legături cu producătorul, care să creadă că totalitatea dovezilor este convingătoare.”

Mai multe cercetări

Aducanumab a fost studiat la pacienții cu boală precoce care prezintă un test pozitiv pentru o componentă a plăcilor amiloide din creier, dar aprobarea FDA nu indică faptul că acesta este destinat unui grup specific de pacienți. Acest lucru ridică posibilitatea ca populația care poate fi tratată să fie mai mare decât se anticipa.

FDA a precizat că dacă studiul post-aprobare nu reușește să demonstreze că Aduhelm funcționează așa cum a fost prevăzut, acesta ar putea fi retras de pe piață.

“Cred că au luat decizia corectă. Ea pune medicamentul la dispoziția pacienților, cerând în același timp companiei să facă mai multe cercetări pentru a dovedi beneficiile sale”, a declarat Dr. Howard Fillit, director științific al Alzheimer’s Drug Discovery Foundation.

Unii pacienți din cadrul studiului au prezentat edem cerebral potențial periculos. FDA a sfătuit ca pacienții care suferă de acest efect secundar să fie monitorizați, dar nu neapărat să li se retragă medicamentul.

Biogen a estimat că aproximativ 1,5 milioane de americani ar fi eligibili pentru tratamentul cu aducanumab, care se administrează prin perfuzii lunare, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la costurile pentru sistemul de sănătate.

Potrivit Asociației Alzheimer, se așteaptă ca numărul americanilor care suferă de Alzheimer să crească la aproximativ 13 milioane până în 2050, de la peste 6 milioane în prezent.

Dezvoltarea aducanumabului a fost urmărită îndeaproape în Japonia, care are o populație în vârstă considerabilă și un număr estimat de 4,6 milioane de persoane care trăiesc cu demență.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: Alzheimer

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend