Stenoza aortică: Disparitățile în materie de sănătate afectează tratamentul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Stenoza aortică este îngustarea valvei aortice din inimă, care lucrează din greu. Gândiți-vă la valva aortică ca la o ușă – care se deschide și se închide în mod constant – prin care sângele oxigenat este pompat în organism. Îngustarea acestei valve poate duce, în timp, la insuficiență cardiacă dacă problema nu este identificată și corectată de un specialist în cardiologie. Și, din păcate, cercetările arată că accesul la diagnosticarea și îngrijirea adecvată a acestei afecțiuni întârzie pentru mai multe grupuri, inclusiv pentru afro-americani și pentru persoanele cu venituri mici.

Înțelegerea stenozei aortice și învățarea modului în care este identificată și tratată vă poate ajuta să obțineți o îngrijire bună – și, eventual, să vă prelungiți viața.

Ce este stenoza aortică?


Inima are două camere de pompare cunoscute sub numele de ventricule. Principala pompă a inimii este ventriculul stâng. În timp ce inima bate, mușchii acesteia se contractă, expulzând sângele oxigenat colectat în ventriculul stâng prin ușa deschisă a valvei aortice și ieșind în corpul printr-o arteră majoră numită aortă.

Valvele inimii pot avea probleme la deschidere (stenoză), la închidere (regurgitare sau insuficiență) sau la ambele. În stenoza aortică, valva aortică nu reușește să se deschidă complet. Acest lucru cauzează turbulențe în sângele care trece prin valvă, care se observă sub forma unui suflu cardiac. De asemenea, creează o presiune excesivă în interiorul ventriculului stâng, ceea ce duce în cele din urmă la insuficiență cardiacă.

Care sunt cauzele stenozei aortice și cum este identificată?
Stenoza aortică se datorează adesea acumulării de calciu și cicatrizării pe valvă, legate de vârstă: în America, mai mult de 20% dintre persoanele de 65 de ani și peste au stenoză aortică. Alte cauze includ boala reumatismală cardiacă reumatismală de la o infecție netratată sau o structură valvulară anormală, cum ar fi o valvă aortică bicuspidă.

Stenoza aortică este frecvent diagnosticată și monitorizată printr-o ecografie a inimii (ecocardiogramă). Pe baza măsurătorilor efectuate în timpul acestui test imagistic, stenoza aortică este considerată ușoară, moderată sau severă.

Stenoza aortică severă poate duce la simptome variate, cum ar fi dificultăți de respirație, glezne umflate și dureri în piept. Odată ce apar simptomele, stenoza aortică poate pune viața în pericol dacă nu este tratată.

Cum se tratează stenoza aortică?
Dacă ați fost diagnosticat cu stenoză aortică, dumneavoastră și medicul ar trebui să elaborați un plan de monitorizare a modificărilor în ceea ce privește severitatea și simptomele. De exemplu, se recomandă o ecocardiogramă la fiecare unul până la doi ani pentru persoanele cu stenoză moderată.

Dacă aveți stenoză aortică severă, este mai bine să vă monitorizeze și un cardiolog sau un specialist în valve.

Orientările actuale ale Colegiului American de Cardiologie și ale Asociației Americane a Inimii recomandă înlocuirea valvei atunci când apar simptome și este diagnosticată stenoza aortică severă. În unele cazuri, o valvă cu stenoză moderată este înlocuită dacă o persoană este supusă unei operații pe cord deschis din alt motiv, cum ar fi o operație de bypass cardiac pentru boala coronariană.

Pot fi oferite două tipuri principale de înlocuire a valvei aortice:

  • Înlocuirea chirurgicală a valvei aortice. În timpul unei operații pe cord deschis, valva aortică este înlocuită cu o valvă mecanică (de obicei metalică) sau bioprotetică (realizată din alte țesuturi).
  • Înlocuirea transcateterică a valvei aortice (TAVR sau TAVI). Aceasta este o procedură chirurgicală minim invazivă, similară unui cateterism cardiac utilizat pentru a lua imagini ale vaselor de sânge ale inimii (angiografie coronariană). Valva dvs. existentă este înlocuită cu o valvă bioprotetică printr-un tub numit cateter care este introdus într-un vas de sânge din picior și ghidat către inimă.


Unele persoane care nu pot fi supuse unei operații pe cord deschis din motive medicale își pot îmbunătăți șansele de supraviețuire dacă înlocuirea transcateterică a valvei aortice este o opțiune adecvată. Participanții la studiul de referință PARTNER aveau stenoză aortică suficient de severă pentru a provoca simptome, dar nu erau candidați buni pentru o operație pe cord deschis. Doar 30% dintre cei care au putut fi supuși TAVI au murit în decurs de un an de la apariția simptomelor, comparativ cu 50% dintre cei care nu au putut fi supuși acestei proceduri.

Disparități în materie de sănătate în tratarea stenozei aortice


În timp ce tratamentul stenozei aortice continuă să avanseze, mai multe grupuri rămân în urmă în ceea ce privește măsurile cheie care afectează rezultatele. Mulți furnizori de asistență medicală pot monitoriza stenoza aortică și pot începe planuri de tratament, lucrând adesea în echipă cu experți cardiaci, cum ar fi cardiologii și chirurgii cardiotoracici. Cu toate acestea, pacienții afro-americani cu boală valvulară aortică au doar jumătate din șansele de a fi trimiși la un cardiolog, comparativ cu pacienții albi, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Cardiology. TAVR și înlocuirea valvei aortice pe cord deschis au un succes similar pentru ambele populații, dar un studiu a constatat că afro-americanii au mai puține șanse decât albii să beneficieze de aceste tratamente și le refuză mai des.

În plus, statutul de venit și locul în care locuiesc oamenii în raport cu specialiștii în valve cardiace disponibili pot afecta în mod disproporționat îngrijirea. De exemplu:

În rândul persoanelor care au stenoză aortică severă, șansele de a beneficia de TAVR au crescut cu 10% pentru fiecare creștere a venitului cu 10.000 de dolari.
În cazul persoanelor care au TAVR, faptul de a locui la mai mult de 20 de mile distanță de un spital unde se fac înlocuiri de valve este legat de șanse mai mari de rezultate mai proaste dacă trebuie să fie readmiși pentru îngrijire.
De ce sunt importante astfel de constatări? Pentru că accesul inegal la îngrijire – inclusiv deplasarea, asigurarea, plata și localizarea în apropierea unui centru pentru înlocuirea valvei aortice – afectează capacitatea de a urma un tratament bun.

Cum să vă asigurați că veți beneficia de un tratament bun


În primul rând, solicitați sfatul medicului dacă aveți dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli, amețeli sau leșinuri. În funcție de probabilitatea ca cauza să fie stenoza aortică, un medic vă poate recomanda efectuarea unei ecografii a inimii.

Dacă sunteți diagnosticat cu stenoză aortică moderată sau severă, cereți să fiți consultat de un cardiolog. Cardiologul vă poate monitoriza sănătatea inimii și poate elabora un plan de tratament, după caz.

Dacă se recomandă înlocuirea valvei aortice, puneți întrebări despre

  • riscurile și beneficiile unei abordări pe cord deschis față de TAVR
  • ce tip de valvă (metalică sau bioprotetică) este recomandată și de ce
  • riscurile generale în funcție de starea de sănătate și vârstă
  • recuperarea preconizată.


În cele din urmă, având în vedere inegalitățile din cadrul medicinei, este important să militați pentru îngrijirea , în ciuda provocărilor cu care vă puteți confrunta.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend