Analizorul vizual este cel mai important aparat de simț, el deținând 10 din 11 milioane de senzori totali. Practic, primim cea mai mare cantitate de informație pe calea oftalmică, ceea ce ne ajută enorm în ecuația viețuirii de zi cu zi.
Percepem lumea cu ajutorul ochilor și suntem preocupați de sănătatea lor. Puțini conștientizează însă pericolele cotidiene. Ajungem la medic doar atunci când avem probleme semnificative, de tipul infecțiilor, traumatismelor sau tulburărilor de vedere. Ideal ar fi să știm și cum să prevenim majoritatea afecțiunilor, iar asta vă propun în acest material.
Când vine vorba de ochi, există agresori care nici măcar nu se văd cu ochiul liber, dacă-mi permiteți jocul de cuvinte. Aici includem aerul poluat, precum și anumite componente din spectrul radiațiilor electromagnetice. Ochiul are mecanisme de protecție proprii, precum clipitul, bariera fizică dată de pleoape, genele, sprâncene, grăsimea periorbitală, dar și lichidul produs continuu de glandele lacrimale, cu rol apărător, dar și de facilitare a mobilității globului în gaura orbitală. Clipim constant pentru a spăla ochii și a menține o umectare optimă a acestora.
Nu puține persoane însă se plâng de senzația de ochi uscați, fără să aibă neapărat un substrat patologic clar (cum ar fi sindromul Sjogren). Mai mult, e bine de știut că cei care se expun la medii poluante, la lumină solară directă (aici radiațiile UV pot fi deosebit de nocive), la alte surse de lumină (să nu uităm că stăm cu orele la computer sau cu ochii-n telefonul mobil) au nevoie de soluții adjuvante pentru protecție oftalmologică. Partea bună e că se găsesc produse de calitate care mențin sănătatea ochilor, un exemplu fiind lacrimile de la (le găsiți în orice farmacie), pe care chiar le-am încercat în ultimele zile, sesizând imediat diferența. Ele protejează mai ales de radiațiile UV, iar pe plajă fac un combo perfect cu crema de protecție pentru piele.
Orice tulburare de vedere necesită vizită la medicul oftalmolog. Dacă apare brusc vedere dublă (se cheamă diplopie), un accident vascular cerebral trebuie exclus, iar aici e obligatorie prezentarea la un serviciu de urgențe. Orice alte modificări care se observă la o privire de rutină vor fi investigate la medic. Depistarea timpurie înseamnă intervenții mai simple și șanse mai mari ca vederea să nu fie afectată.
Pentru poluarea aerului, mai ales în zone cunoscute cu astfel de condiții, pe lângă utilizarea unor lacrimi artificiale, este recomandat a se evita zonele cu poluare intensă, iar în casă putem utiliza un purificator.
Orice obiect străin ajuns pe scleră va fi eliminat prin folosirea unui servețel curat, nicidecum a mâinilor nespălate, care pot fi vectori pentru diverse infecții. Iar în caz de traumatisme directe, prezentarea la camera de gardă a unui spital de oftalmologie este recomandată.
Aveți grijă de ochii dumneavoastră. Controlați pe cât posibil expunerea în medii poluante, nu îndreptați ochii spre soare puternic, utilizați rațional ecranele (sau folosiți filtre speciale), apelați la produse de calitate, certificate, ce vă pot ajuta în plus. Și mergeți la medic oricând observați modificări locale sau funcționale.
V.