Stresul părinţilor influenţează comportamentul copiilor mici


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bunăstarea emoțională a mamelor și a taților în perioada prenatală poate influența problemele de comportament la copiii mici.

Anxietatea și stresul prenatal au fost legate de problemele de comportament ale copiilor în primii doi ani de la naștere.

Pentru prima dată, starea de bine a mamei și a tatălui au fost monitorizate în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină cu ajutorul unui set de chestionare standardizate. Întrebările au avut ca scop identificarea și evaluarea simptomelor de anxietate și depresie la fiecare părinte.

Chestionare suplimentare au fost apoi administrate fiecărui părinte atunci când copilul a ajuns la vârsta de 4, 14 și 24 de luni de la naștere, pentru a monitoriza modificările stării emoționale în timpul primelor etape ale vieții de părinte și pentru a înregistra opiniile părinților cu privire la adaptările comportamentale ale copilului în timp.

Starea emoțională a ambilor părinți în perioada prenatală a avut un efect similar asupra comportamentului copilului lor la vârsta de 2 ani. Pe lângă simptomele individuale, s-a constatat că și calitatea relației de cuplu a fost corelată cu comportamentul copilului lor.

Claire Hughes, primul autor al lucrării, spune că studiul ar trebui să “sensibilizeze” cu privire la importanța monitorizării stării de bine a părinților în timpul sarcinii și nu doar după naștere. Este obișnuit ca proaspetele mame să primească sprijin emoțional după naștere, dar foarte puțin este oferit în perioada prenatală.

Tații merită, de asemenea, mai mult sprijin, spune Hughes. “Lucrătorii din domeniul sănătății deseori îl lasă deoparte și îl ignoră pe tată, iar aceasta este o practică de rutină care trebuie să se schimbe. Am auzit asta de atâtea ori de la tați – că au simțit că nu fac parte din ecuație.”

Adesea, în timpul sarcinii, o mare parte din sprijin este îndreptat către mama copilului, iar sănătatea acesteia este monitorizată în mod constant. Cu toate acestea, este de așteptat ca ambii părinți să se simtă “speriați și îngrijorați”, dar este “complet normal”, spune Hughes.

Rezultatele ar trebui interpretate cu prudență, totuși, deoarece analiza problemelor de comportament ale copilului implică părinții, ceea ce poate influența rezultatele. “Dacă ești deprimat sau anxios ca părinte, vei vedea problemele mici ca fiind probleme mari”, explică Hughes.

Prin urmare, pentru a suplimenta aceste date, cercetătorii “codifică în prezent videoclipuri care au fost realizate în timpul vizitelor la domiciliu”, folosind un scenariu simplu în care copilului i se dă o pungă plină de jucării, dar nu are voie să le atingă decât timp de 2 minute.

Răspunsurile atât ale copilului, cât și ale părinților în timpul acestui scenariu sunt analizate în prezent și vor fi folosite pentru a completa datele raportate în acest studiu.

“Dar această situație implică și părintele. Așadar, ceea ce am dori să facem în continuare este să mergem mai departe, când copiii sunt pe cale să înceapă școala, și să obținem evaluările profesorilor cu privire la modul în care se comportă copiii în clasă.”

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend